Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan dyrker du figner

Det optimale sted at dyrke figner er op ad en syd- eller vestvendt mur. Træet kan suge så meget lys og varme til sig, at frugterne modner hvert år.

Figner. Foto: Gert Jørgensen

Figner. Foto: Gert Jørgensen

Figentræet, Ficus carica, tilhører morbærfamilien, og der findes omkring 800 arter. Af dem er det ikke alle, der kan klare sig på vores breddegrader, men fortvivl ikke - der er flere gode sorter til det danske klima, og du kan selv gøre meget for at give dit figentræ de bedste vilkår.

Så længe vi er i kystnære områder, kan du sagtens dyrke figner udenfor. På Bornholm er der for eksempel figentræer på flere meters højde. I det øvrige Danmark er det vigtigt at finde en absolut lun plads til sit figentræ. Op ad en syd- eller vestvendt mur kan træet suge så meget lys og varme til sig, at frugterne modner hvert år.

Et hårdført frugttræ

Figentræet klarer temperaturer helt ned til minus 10 grader. Det er altså et temmelig hårdført frugttræ, som også tåler tørke.

Jorden, figentræet ynder, vil vi nok betegne som "dårlig". Gruset, næringsfattig, men kalkrig jord, er figentræets foretrukne sted at vokse. Så er din jord leret, må du blande den op med grus og sørge for, at vandet let kan løbe væk fra træets rødder – det er især i vinterhalvåret, hvor der typisk falder meget regn. Da træet er meget nøjsomt med hensyn til næring, skal du undgå at gøde det. Gødning giver godt nok øget vækst, men væksten bliver ofte så voldsom, at bladene skygger alle frugter af, så du dermed ikke får modne figner.

Vil du være sikker på den store høst af figner, skal træet plantes i drivhuset. Der vokser det til gengæld så godt, at det hurtigt bliver alt for stort. Derfor skal træet styres med hård hånd.

Du kan plante træet i en stor kasse eller krukke, så du har kontrol med tilvæksten. Den mindre jordvolumen begrænser helt naturligt træets vækstkraft. Planter du figentræet i en krukke, bør det omplantes hvert 3.-4. år. Alternativt kan du skære nogle af træets rødder over med en spade hvert år. Skær i jorden i en vis afstand fra træets stamme.

Skaf sollys til frugterne

Figentræer, der ikke vokser alt for meget, giver fin frugtsætning, mens de kraftigtvoksende træer ikke giver antydningen af figner.

For at fignerne kan få tilstrækkelig meget sol og blive godt modne, skal nogle af sommerens blade og skud fjernes. Selve figenen sidder nemlig helt inde ved grenen og er ikke nem at få solmodnet, uden beskærersaksen er i sving. 

Pas på, når du skærer grenene over. Der flyder mælkeagtig saft ud af såret, og saften kan give ætsningsskader på huden. Så brug handsker og noget langærmet ved arbejdet.

Figentræet skal beskæres gennem hele vækstsæsonen. Du starter i maj med at skære alt det døde ud. Gør det til en regel at korte nogle af de nye skud ind, så de kun bliver 5-6 blade lange. På den måde kan du holde nogenlunde lys og luft i planten, så fignerne modner. Andre nye skud skal have lov til at vokse, da det er for enden af disse skud, der dannes nye frugter.

Du kan også vælge at espaliere træet. På den måde kommer der meget lys til frugterne, men det er også et stort klippearbejde.

Sorter

I naturen bestøves figentræet af en lille figenhveps, som kravler ind i den unge, umodne frugt, for det er hér blomsterne sidder. Hvepsen lægger sine æg derinde, og samtidig medbringer den pollen. Figenhvepsen lever ikke i Danmark, så de figentræer, vi har herhjemme, er alle selvbestøvende, ellers ville vi ikke få frugter. 

Der er efterhånden en del sorter på markedet, og nedenfor beskriver vi blot nogle få af dem.

'Little Miss Figgy' er et lille dværgtræ på op til 190 cm og med en busket vækst. Frugterne er violet-rødbrune med god smag. 'Little Miss Figgy' er hårdfør ned til minus 15 grader.

'Brown Turkey' er en af de mest udbredte sorter og får lækre pæreformede frugter, der er grønne med violet solside og har rød-pink frugtkød. Træet bliver 5-6 meter højt uden beskæring og er velegnet til frilandsdyrkning.

'Smyrna' er en af de bornholmske figener og er absolut en af de bedste sorter til det danske klima. 'Smyrna' er en stor busk/et lille træ på op til 2 meter. Den får pæreformede violette eller brune frugter i efteråret.

'Røsnæs' er en meget robust og udbytterig sort med aromatiske og smagsfulde figener. Planten kan blive op til 6 meter høj. 

'Rouge de Bordeaux' er en fransk sort med runde violette figener, der er meget sød og frugtagtig. Den bliver også kaldt 'Précoce de Barcelona'. Den vokser godt både i krukke og på friland. 

Formering

Skyder dit figentræ rodskud, bør de fjernes, medmindre du gerne vil have en bred figenplante. Rodskuddene kan bruges til nye figentræer, ligesom en nedbøjet gren nemt slår rod, hvor den rører jorden (læg evt. en sten på grenen, så du sikrer dig, der forbliver jordkontakt). Når grenen har slået rod, kan du klippe den af og plante det nye figentræ, hvor du ønsker. 

Du kan også forsøge dig med at plukke et blad af dit figentræ og sætte det i vand og lade det slå rødder.

Hvis du hellere vil bruge stiklinger, kan du i det tidlige forår klippe ca. 10 cm lange skud af dit figentræ og stikke dem i en potte eller flamingokasse med almindelig havejord. Ud af de 10 cm skal kun 1-2 knopper være over jorden. Sæt stiklingerne i drivhuset eller et køligt rum i huset og hold jorden fugtig. Du KAN også forsøge dig med at klippe en gren af og sætte i vand - det vil oftest resultere i et fint rodnet.

På ovenstående måder kan du få nye planter, der har helt de samme egenskaber som moderplanten. Måske har du en nabo, svigermor eller haveven, der er interesseret i en aflægger af dit figentræ?