Sortfrugtet surbær – verdens sundeste bær?
Hvis du vil gøre noget for din sundhed, skal du dyrke sortfrugtet surbær (aroniabær) i haven. Busken får knaldrøde efterårsfarver og dybsorte bær i september. I juni får den smukke hvide blomster, der sidder i små skærme.
Sortfrugtet surbær, Aronia melanocarpa, er på grund af sit høje indhold af antioxidanter og vitaminer en ren sundhedsbombe. Antioxidanter bekæmper de skadelige "frie radikaler", som dannes i kroppen, når vi for eksempel er stressede, ryger, bevæger os i forurenet luft eller spiser dårlig mad.
Surbær indeholder i det hele taget en række sunde stoffer, som er gode for dit hjerte og dine blodkar. Det er derfor ikke så underligt, at bærret er blevet meget populært som kosttilskud og kaldes for verdens sundeste bær.
Nogle påstår, at bærrene angiveligt skulle mindske ældningen af kroppens celler. Om det er sandt, er svært at sige, men i hvert fald bugner buskene i september med plukkemodne, sorte bær, som er på størrelse med store solbær. De smager ikke specielt godt direkte fra busken, og de er temmelig bitre. Men hvis de bliver tilsat sukker og koges til saft eller marmelade, smager de dejligt.
Selve plukningen af bærrene går utrolig let. De modner på samme tid og sidder i store tunge klaser. Men pas på tøjet og de nærmeste omgivelser, for bærrene afgiver meget farve, som kan være svær at få af både tøj og hud.
Passer perfekt til det danske klima
Busken er smuk og lidt åben i væksten med en opret grenstruktur. Den bliver ca. 1,5 m høj og udmærker sig ved flotte, knaldrøde efterårsfarver og de dybsorte bær. I juni får den mange hvide blomster, der sidder i små skærme og dufter vidunderligt.
Sortfrugtet surbær stammer fra den østlige del af Nordamerika. Den vokser bedst i milde, fugtige egne og er velegnet til det danske klima. Nogle arter kan endda klare sig i så langt mod nord som til polargrænsen.
Busken er meget nem at dyrke. Den er robust og hårdfør og kan vokse på al slags jord. Den tåler vind og en del skygge, men efterårsfarverne udvikles bedst i fuld sol. Den plantes ofte i busketter, som fritvoksende hæk eller under træer.
Sorter
I Danmark dyrkes hovedsagelig 4 sorter af Aronia melanocarpa.
'Aron' er en dansk sort, som er sund og hårdfør og med stor frugtsætning og flotte høstfarver. Den bliver ca. 1,5-2 m høj. Den får hvide blomster i juni og bær i september-november. Efterårsfarverne er knaldrøde til gyldne. 'Aron' trives i alle jordtyper, også til den lidt tørre side. Den er utrolig vindstærk og hårdfør.
'Viking' er en svensk, hårdfør og nøjsom sort. Den har overvældende blomstring, god frugtsætning og gyldne høstfarver. Den bliver ca. 1,5 m høj. Den er lige så vindstærk som 'Aron'.
'Hugin' bliver ca. 1,3 m høj, og er meget vindstærk og salttolerant. Busken er lille og tæt og har god frugtsætning og flotte høstfarver.
'Moskva' er en nyere sort. Den bliver godt 2 m høj. Ligesom de andre surbærsorter er den hårdfør og sund. Den får godt med bær og smukke høstfarver.
Opskrift på surbærmarmelade
Surbær smager som sagt bedst, hvis bærrene koges til saft eller marmelade. Her er en god og nem opskrift på marmelade:
- 1 kg surbær
- 500 g skrællede æbler skåret i små tern
- 3 dl vand
- Saft og frugtkød af ½ lime
- Sukker efter smag og behag
- 1 ½ tsk. melatin
Surær, æbler og lime koges sammen med vandet, til bærrene brister, og saft og vand er synligt blandet sammen. Sukker tilsættes og herefter Melatin. Blandingen koges op og hældes på glas skyllet med atamon.