Rabarber: Alt du skal vide om dyrkning og høst
Vil du dyrke en spiselig plante i din have, der næsten ikke kræver noget arbejde og kan bruges i både det søde og det salte køkken, er rabarber lige noget for dig. Når rabarber er plantet og etableret, kan du have glæde af dem i mange år. Rabarber anvendes til bl.a. desserter, kager, kompotter og drikkelse.
Voksested
Rabarber foretrækker en humusrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord, der ikke er våd om vinteren. De vokser bedst i sol eller let skygge.
Plantning
Ved de store sorter, plantes der én plante per kvadratmeter. Plantning og formering ved deling sker gerne om efteråret eller i det tidlige forår. 3-4 planter er nok til en familie.
Pleje
Rabarber holdes fri for ukrudt, især græs og flerårigt rodukrudt er vigtigt. Planterne kræver meget næring, gerne organisk gødning i form af dyregødning eller kompost. Så snart planten går i blomst, skæres (trækkes ikke) stænglen af. Blomstringen kræver meget af plantens kraft og kan betyde mindre udbytte året efter, men flotte er blomsterne.
Høst
Rabarber trækkes - pluk, klip eller skær aldrig, da det kan give råd i planten. Hold hånden helt nede ved rodfæstet og stræk, så stilkens rodfæst kommer med op. Rabarberstilke trækker du fra de kommer frem om foråret og hen over sommeren.
I første sæson frarådes det, at der trækkes overhoved (høstes). Anden sæson trækkes der kun lidt. Herefter trækkes der maksimalt 3 gange på én sæson og maksimalt 25 % hver gang. Der trækkes ikke af hjerteskuddet.
De grønne rabarberblade bør ikke indtages, da det kan føre til forgiftning.
Se her hvordan du laver en god rabarbersyltetøjRabarber i krukker
Rabarber kan også dyrkes i krukker, de kan bedst lide at vokse i en stor krukke, i en god krukkemuld, blandet med kompost og så skal de vandes regelmæssigt og må ikke tørre ud. De mindre sorter, som får mindre blade og knap så lange stængler er lettest at styre i krukkerne.