10 spiselige blomster til salaten
Aiah Noack har specialiseret sig i særegne salater med et væld af bladgrønt og blomster fra haven. Her fortæller hun, hvordan du selv kan dyrke de spiselige skønheder.
Blomster på menuen er blevet populært, både i kokkeverdenen og blandt private. De spiselige blomster udgør et pift på enhver kage, dessert og salat og de fleste andre retter. Nogle gange er de smagsneutrale og byder bare på noget smukt for øjet. Andre gange er der smag for skillingen, og blomsterne udstikker retningen for hele måltidet.
Blomsterne byder ikke kun på mange farver men også på forskelligartede smage: sød, syrlig, krydret, sennep, bitter, anis, karse, tyggegummi, løg, cremet og mild. De giver enestående oplevelser for smagsløgene.
Sådan dyrker du spiselige blomster
Selve dyrkningen er ikke svær. Planterne forkultiveres og plantes senere ud i bedet i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Nogle kan også sås direkte på friland fra midten af maj. Mens blomsterne vokser til må jorden ikke tørre ud, og der kan med fordel gødes et par gange gennem sæsonen.
Om at høste blomster
Alt plukkes efter sankeprincippet, hvor man nipper lidt her og der, så det ikke kan ses, at man har været ude at hente noget til køkkenet. Det kan gøres dag efter dag, og planterne vil hurtigt sætte nye skud og blomster, som kan høstes nogle uger efter.