Sådan dyrker du græskar
Maj måned er tidspunktet til at så græskar og squash – to afgrøder, der trives i en god og næringsrig lerjord. De er varmekrævende og tåler ikke blæst og kulde, men du kan dyrke dit eget halloweengræskar og en skøn afgrøde til middagsbordet.
Dyrk squash og græskar
Squash og græskar er i tæt familie og skal begge forkultiveres indenfor i maj. De er varmekrævende, og udplantning må først ske, når sommeren kommer med varme og godt vejr – fra omkring 1. juni. Squash er en sommergrøntsag, mens græskar først er færdigudviklede hen omkring oktober.
Her får du Haveselskabets gode råd til at dyrke begge afgrøder. Vi har spurgt køkkenhaveeksperten Karna Maj om hendes bedste råd.
Lerjord er perfekt
Jorden er vigtig, da både squash og græskar er meget næringskrævende og kræver fugtig jord for at vokse optimalt og sætte mange frugter. Derfor trives de godt i en velgødet lerjord. Man kan endda dyrke dem direkte oven på en kompostbunke. Men de kan også dyrkes i sandet jord tilsat kompost. Hver squash fylder en kvadratmeter, og de fleste græskar danner to-fem meter lange ranker, som eventuelt kan ledes ind under majs eller små frugttræer, eller de kan espalieres på et stativ eller bindes op på et plankeværk og dermed vokse i højden.
Sådan forkultiverer du
Frøene er store, og kimbladene er store, og de vokser hurtigt, så derfor er det en god idé at så dem i potter på otte-ti centimeter. Så først i maj i tre centimeters dybde i en god såjord eller en helt omsat kompostjord. Stil dem til spiring indenfor et lunt sted – den optimae spiretemperatur er 22-28 grader. Spiretiden er fem-ti dage. Har du et drivhus, kan de flyttes derud et par dage efter fremspiring. Squash kan også sås direkte på friland fra midt i juni.
Plant om til en større potte, eller giv gødning, hvis de på grund af for dårligt vejr skal stå i venteposition. Inden udplantning skal de afhærdes udenfor et lunt sted med læ i en uges tid. Dæk eventuelt med fiberdug om natten – ved lave temperaturer skal de inden døre.
Den kritiske udplantning
Udplantning er det kritiske tidspunkt for både squash og græskar. De tåler ikke den mindste frost. Vent derfor til første halvdel af juni med at plante ud i en lun periode. Det er vigtigt at beskytte de unge planter mod vind. Her kan du bruge fiberdug, plante i en fordybning, lægge for eksempel halm eller ålegræs under og omkring planten eller placere en læskærm.
Planterne er sået i 8-cm’s potter og er sat ud til afhærdning et sted med sol og læ. Planten skal helst have fire store blade inden udplantning. Det er en god idé at lægge hø eller halm rundt om den lille plante, så blæsten ikke kan ødelægge den.
Giv vand og gødning
Planterne må ikke mangle vand, og derfor er det smart at dække jorden omkring planten med et lag jorddække – gerne grov kompost dækket med for eksempel halm, hø, ålegræs eller græsklip. Giv planterne lidt gødning en til to gange hen over sommeren.
Bliv medlem
Gode arter og sorter
Moskusgræskar, Cucurbita moschata
En mindre kendt art, hvor butternutsquash er den mest kendte i gruppen.
‘Tromboncino’ (syn. ‘Tromba d’Albenga’) har lange, krumme frugter, hvor der kun er kerner i den tykke ende. Frugterne kan høstes umodne som squash eller som modne og anvendes som græskar. Klatrende type til espaliering eller rankende plante på jorden.
‘Butternut’ Et meget velsmagende græskar med lyst kød. Trives bedst i varme somre. 1,5-2 kg.
Mandelgræskar, Cucurbita pepo
Det, vi i daglig tale kalder squash eller courgetter, er i virkeligheden mandelgræskar, Cucurbita pepo, og de fleste skal høstes unge. De har ikke så megen smag, men kan bruges i rigtig mange af sommerens grøntsagsretter og salater. Blomsterne kan også spises. Pluk løbende, da planten ellers holder op med at udvikle frugter. Går frugtsætningen i stå, kan det også skyldes kulde eller vand- eller næringsmangel.
Squash kan have runde eller aflange frugter, og de kan være grønne, gule eller hvide. Min erfaring er, at de grønne giver et bedre udbytte end de gule. De fleste sorter er buskplanter, men der er også rankende sorter, der kan klatre på et stativ.
- Gule squash: ‘Gold Rush’ F1.
- Grønne squash: ‘All Green Bush’, ‘Long Green Bush’, ‘Zucchini’ og ‘Black Beauty’.
- Ufosquash: Der findes sorter i gulorange og hvid. De kan høstes som umodne squash eller modne, hvor de opnår en holdbarhed på flere uger. Kaldes også pattison.
- ‘Sweet Dumpling’: Lille græskar på 300-600 g. Det er cremefarvet med grønne striber. Frugtkødet er orange og velsmagende. Høstes, når det er modent, og kan holde sig i 3-6 måneder.
Centnergræskar, Cucurbita maxima
De største græskar, som først bliver modne i efteråret og høstes inden den første nattefrost. Læg græskarret op på fx en mursten i efteråret for at undgå kontakt med fugtig jord. De skal være helt modne og hårde i skallen, og stilken skal efterlades intakt ved høst, ellers kan græskarret ikke holde sig. Brug aldrig stilken til at løfte i, så knækker den. Eftermodnes ved min. 20° i 2 uger, hvorefter de opbevares tørt ved 12-15° og kan holde sig 3-5 måneder.
- ‘Burgess Buttercup Bush’ En ikke-rankende sort til små haver. Supersød med orange kød. 1,5-2,5 kg.
- Halloweengræskar Store, orange græskar, der bruges til halloweenudsmykning. Det indre kan bruges til græskarsuppe. 5-10 kg.
- ‘Uchiki Kuri’ Denne sort er bedre kendt som det klassiske hokkaidogræskar, som har stor anvendelse i køkkenet. Let at dyrke og giver et godt udbytte og en moden vægt på 1-2 kg. God begyndersort. Der findes mange andre gode sorter som fx ‘Red Kuri’ og ‘Blue Kuri’.
- ‘Turk’s Turban’ (syn. ’Tyrkisk Turban’) Meget dekorativ græskar i en finurlig form og velsmagende. 2-3 kg.