Trin for trin: Køkkenhave for begyndere
10 nemme trin, som bringer dig succesfuldt frem til din første høst i køkkenhaven.
1. Start i det små
Du behøver ikke mere end nogle få kvadratmeter til din første køkkenhave. Hvis du aldrig har dyrket grøntsager før, er det nemlig en god idé at starte småt. Hellere få succes med lidt end at være for ambitiøs og miste modet, fordi køkkenhaven blev større, end du kunne overskue at passe. Når du med tiden har fået mere erfaring, kan du udvide arealet, så du kan dyrke flere forskellige grøntsager og eksperimentere med flere sorter.
2. Vent, til jorden er varm
Jordens temperatur er helt afgørende for, om grøntsagsfrøene vil spire. Så selv om det kribler for at komme i gang, så er der god fornuft i at vente, til jorden er blevet varmet op af forårssolen. Begynd ikke at så, før jordtemperaturen er otte grader.
De forskellige grøntsager og krydderurter kræver forskellig jordtemperatur for at spire. Kartofler og radiser er noget af det første, der kan komme i jorden, mens planter som majs og agurker først skal sås i slutningen af maj eller starten af juni. Tidspunktet for såning kan du læse bag på frøposen.
3. Gør jorden klar
Inden du begynder at så, skal alt ukrudt fjernes, og hvis der er større sten i jorden, skal de også væk. Desuden skal jordoverfladen løsnes og jævnes med en kultivator. Har du kun et lille højbed, kan du godt nøjes med en håndkultivator.
Planterne skal have gødning for at blive store og sunde. Det er nemmest at gøde jorden, inden du sår. Du kan enten bruge husdyrgødning, som spredes i et to-tre cm tykt lag og vendes ned i det øverste jordlag. Eller du kan købe en organisk gødning, som er langtidsvirkende, hvilket vil sige, at den langsomt afgiver næring til planterne. Følg doseringsvejledningen på pakken.
4. Så i rækker
Det er bedst at så frøene i rækker, da det så er nemmere at se forskel på grøntsagsspirer og ukrudt. Så længe planterne er små, kan det nemlig være rigtig svært at se forskel, og så er det godt at have rækkerne at luge imellem.
Det er vigtigt, at jorden er fugtig, når du sår frøene. Lav en rille i jorden med skaftet på et haveredskab. Du kan evt. sætte en pind i hver ende af rækken og spænde en snor imellem, så du har noget at styre efter. Når du har lavet rillen til frøene, skal du vande. Hvis du sætter et brusehoved på vandkanden, fordeles vandet bedre og ødelægger ikke rillen, du lige har lavet.
Så er du klar til at så frøene. Der er stor forskel på, hvor dybt og med hvilken afstand de forskellige grøntsager skal sås. Dild, salat og gulerødder er nogle af dem, der skal strøs tyndt ud, mens majs, bønner og ærter, som har forholdsvis store frø, skal have mere afstand mellem hvert enkelt frø. Sådybde, afstand mellem hvert enkelt frø og afstand mellem rækkerne, kan du læse bag på frøposen.
Husk at sætte et skilt i enden af rækken, så du ved, hvad du har sået hvor. Dæk sårillerne med jord, og vand igen. De fleste frø spirer i løbet af to-tre uger, og det gælder både grøntsags- og ukrudtsfrø!
5. Udtynd, så grøntsagerne får plads
En af de mest almindelige fejl, når man er ny i køkkenhaven, er, at man kommer til at så for tæt. Når frøene er spiret og er vokset de første fem centimeter, kan det derfor være nødvendig at tynde i de små planter, så der bliver plads, til at grøntsagerne kan udvikle sig. Det gælder især for rodfrugter som rødbede, gulerødder og pastinak, men også radiser kan med fordel tyndes ud, hvis du er kommet til at så for mange frø på samme sted.
6. Kom godt fra start med udplantningsplanter
Langt de fleste grøntsager i køkkenhaven kan uden problemer sås fra frø. Men der er nogle, som man med fordel kan købe som små udplantningsplanter. Det gælder for bl.a. porrer, selleri og forskellige typer af kål.
Efterhånden findes der et rigtigt stort udvalg af udplantningsplanter, og det er en nem måde at komme godt fra start med de grøntsager, der kan være lidt vanskelige at så fra frø. En priklepind er et rigtig godt redskab at have ved hånden, når du skal plante udpantningsplanter. Tryk priklepinden ned i jorden, sæt planten forsigtigt ned, fyld jord ned i hullet og tryk let til.
7. Fjern ukrudt, mens det er småt
Ukrudt kan nemt tage magten i køkkenhaven, hvis du ikke fjerner det i tide. Når først, det er blevet stort, er det et meget større arbejde at fjerne det, og hvis det endda har fået lov til at blomstre og smide frø, så kan man være helt sikker på, at det et par uger efter myldrer op med små grønne ukrudtsspirer.
Sådan skal det helst ikke være. Ukrudtet konkurrerer med planterne om lys, vand og næring, så det er med at få det væk, mens det er småt. Om du vil bruge et hakkejern, et skuffejern, en cirkelhakke eller fingrene er en smagssags. Find ud af, hvad du synes, der fungerer bedst for dig.
8. Vand i tørt vejr
Hvis der i løbet af sommeren kommer en tør periode, er det nødvendigt at vande. Særligt salat, spinat og græskar har brug for meget vand. Det bedste tidspunkt at vande er morgen og aften. Så undgår du, at meget af vandet går tabt ved fordampning, og dermed bliver der mere vand til planterne.
9. Hold sneglene væk
Det kan tage modet fra enhver at se sine lækre, hjemmedyrkede grøntsager blive ædt at snegle. Især de såkaldte dræbersnegle kan være en pestilens, når de plyndrer køkkenhaven og trækker ulækre slimerede spor hen over salaten. Det sikreste er at dyrke grøntsagerne i højbede med en såkaldt sneglekant, der forhindrer sneglene i at komme op i højbedet.
10. Så flere gange hen over sommeren
Grøntsager som radiser, pluksalat, dild og spinat, kan du med fordel så flere gange hen over sæsonen. Det er hurtigtvoksende planter, der helst skal spises, inden de bliver for store. Så dem med jævne mellemrum og kun i små mængder, så du kan nå at bruge dem i køkkenet.
Disse planter kan også sås imellem de store og langsomtvoksende afgrøder. De kan nå at blive høstet, inden de store planter får brug for pladsen. Det er en god måde at få mere ud af køkkenhaven, når pladsen er begrænset.