Dyrk din egen urtete – fra have til kop
Forestil dig, at din have er fyldt med summende bier og skønne urter, som du senere kan tørre og gemme til kolde vinteraftener, hvor du med et trylleslag kan genkalde sommerens dufte og smage. Det er faktisk slet ikke så svært! – og derudover kan det også have helbredsmæssige fordele. Hos Spirekassen har de stor erfaring med netop dette, som de gerne vil dele med dig – så du også kan komme i gang med din egen urtete-produktion. Artiklen er lavet i samarbejde med Spirekassen
Traditionen med urtete
Te, som vi kender det i dag, stammer oprindeligt fra Kina, hvor tebusken, Camelia sinensis, har været dyrket i tusindvis af år. Den gamle kinesiske kejser Shen Nung siges at have opdaget teen, da et blad fra tebusken en dag faldt ned i hans kogende vand. Lige der, siges det, at te-brygningens magi blev født. Historien om urtete er dog en lidt anden sag.
Urtete har en lang tradition i Europa, særligt takket være middelalderens munke, der vidste en ting eller to om urternes gavnlige egenskaber på alverdens fysiske og psykiske sygdomme. De lavede udtræk af planter med kogende vand og kaldte dem for lægedrikke. Det var alle slags urteteer, der blev brugt til at lindre alt fra hovedpine til mavekneb. Mange af de urter vi bruger i dag, blev introduceret af munkene, så vi har meget at takke dem for. Heldigvis har vi stadig adgang til de mange fantastiske urter, som de efterlod os!
At høste i naturen
At dyrke sine egne urter til te er ikke specielt svært eller krævende – heller ikke i det danske klima. Mange af urterne trives faktisk rigtig godt i vores tempererede klima. Hvis du ikke helt har mod på at dyrke dine egne urter til te, kan du starte med at bruge det, der findes i naturen. Her er der utallige planter, som sagtens kan sammensættes til en lækker kop te.
En god huskeregel er at undgå at plukke urter nær stærkt trafikerede veje, industriområder eller marker, hvor der kan være brugt sprøjtemidler. Urterne kan absorbere forurening fra omgivelserne, og det er vigtigt at høste fra steder, der er så naturlige og rene som muligt.
Derudover er det vigtigt, at man inden man går i gang med at sanke urter, kan identificere og genkende urterne korrekt! Vi vil helst ikke risikere at høste en giftig efterligning. Brug derfor altid en god planteguide, og hvis du er i tvivl, så lad hellere være med at plukke den pågældende urt.
Respekter naturen! Det skal vi altid have i mente, når vi sanker. Høst kun det, du skal bruge, og lad altid noget blive tilbage, så planten kan fortsætte med at vokse og udvikle sig.
Gode te-urter
Hos Spirekassen har de skabt et særligt te-bed med fire udvalgte urter, som både passer godt sammen smagsmæssigt og dyrkningsmæssigt. Te-bedet består af Kamille, Citronmonarda, Anis-Isop og Salvie, fordi de ikke bare smager fantastisk, men også er fyldt med gode egenskaber for både krop og sjæl.
- Kamille Matricaria chamomilla er kendt for sin beroligende virkning. Den lille hvide blomst siges at kunne hjælpe med at lindre både maven og sindet. Derudover er den kendt som "plantelægen", da den styrker andre planter, hvis den plantes i nærheden. Dens milde duft og smag gør den til en klassiker i urtete-verdenen.
- Salvie Salvia officinalis er en lidt kraftigere urt, som i mange år er blevet brugt til at hjælpe kvinder med hedeture og andre overgangsaldersymptomer. Smagen er kraftig, så prøv dig frem med små mængder, indtil du finder din perfekte balance.
- Citronmonarda Monarda citriodora (citron-hestemynte) er ikke kun en fantastisk biplante, men også en skøn urt til te. Den har en kompleks smag med toner af citrus, timian og peber – perfekt til dig, der er modig og vil eksperimentere med nye smagskombinationer. Derudover er den bare smuk med sine lilla blomster og er en sand insektmagnet i haven!
- Anis isop Agastache foeniculum (indianermynte) stammer oprindeligt fra Nordamerika og er elsket for sin lakridsagtige smag. Den er ikke kun lækker i te, men er ligesom Citronmonarda også en insektmagnet i haven – bierne har sværmet om vores Anis isop, siden vi plantede den! Som med salvien, skal man her være varsom med mængden af blade i sin te, da lakridssmagen kan blive ret kraftig. Start med en lille mængde og prøv dig frem.
Høst og tørring – vejen til vinterens te
Når det kommer til at høste dine urter, er timingen vigtig. Du skal helst høste midt på dagen i tørvejr, når duggen er fordampet, og før solen står alt for skarpt. På den måde sikrer du, at urterne tørrer ordentligt uden risiko for mug.
Hos Spirekassen tørrer de deres urter ved at hænge dem i små bundter i et tørt, lunt og luftigt sted. Det kan være i et udhus eller på et loft. Man skal bare undgå direkte sollys, da det kan ødelægge de essentielle olier, som giver urterne deres smag. Når urterne er knastørre (normalt efter 7-14 dage), plukker de bladene af og opbevarer dem i lufttætte glas – gerne med navneskilt og årstal på.
Hvis man tørrer blomsterhoveder som kamille, kan man enten hænge hele planten op og klippe blomsterhovederne af, når de er tørre, eller man kan tørre blomsterhovederne uden stængel på et stykke avispapir og røre rundt i dem en gang imellem.
Husk: Urterne skal være helt tørre, før de kommer i glas, så de ikke mister smag eller bliver dårlige.
Når alt er tørt, kan man lægge urterne/blomsterne i lufttætte glas og begynde at eksperimentere med at blande urterne. Hos Spirekassen har de god erfaring med at opbevare urterne hver for sig og derefter eksperimentere med mængden af hver urt i teblandingerne. Når den rette balance og mængde af hver urt er fundet, kan du nemt samle det i et glas til dig selv eller give det videre som en flot værtinde- eller julegave!
Man kan også med fordel blande dine dyrkede urter med de sankede og dermed få en god blanding af urter. Igen, vil vi nævne Brændenælden eller Lindeblomsten, gode basisurter som du med fordel kan blande med Anis Isop, Mynte eller Kamille.
En varm anbefaling herfra
Der er altså noget særligt ved at kunne brygge en kop te af urter, som man selv har dyrket og høstet. Det er som at fange en lille bid af sommeren og gemme den til en kold vinterdag – lige dér, hvor vi har allermest brug for sommerens energi. At dyrke sin egen te kan også være en del af en selvforsyning, hvor man minimerer sit forbrug af te, der er importeret langvejs fra.
Når du åbner et glas med dine hjemmehøstede urter, breder duften af sommer sig, og du bliver straks hevet tilbage til de solrige dage i haven. Det er en dejlig måde at forlænge glæden ved at have en have på – og ikke mindst en fin tradition, som kan give både smag i mange år frem.
Vi håber, at du er blevet inspireret til at prøve at dyrke dine egne urter til te. Hos Spirekassen har de gjort det nemt at komme i gang med dette te-eventyr. Spirekassen har netop lanceret en temakasse med frø til urtete samt en hel varegruppe med udvalgte urter til te, som du kan gå på opdagelse i.
Du finder Spirekassens 'Temakasse blandselv øko urtete' her.
God fornøjelse.