Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Dyrk din egen urtete – fra have til kop

Forestil dig, at din have er fyldt med summende bier og skønne urter, som du senere kan tørre og gemme til kolde vinteraftener, hvor du med et trylleslag kan genkalde sommerens dufte og smage. Det er faktisk slet ikke så svært! – og derudover kan det også have helbredsmæssige fordele. Hos Spirekassen har de stor erfaring med netop dette, som de gerne vil dele med dig – så du også kan komme i gang med din egen urtete-produktion. Artiklen er lavet i samarbejde med Spirekassen

Traditionen med urtete

Te, som vi kender det i dag, stammer oprindeligt fra Kina, hvor tebusken, Camelia sinensis, har været dyrket i tusindvis af år. Den gamle kinesiske kejser Shen Nung siges at have opdaget teen, da et blad fra tebusken en dag faldt ned i hans kogende vand. Lige der, siges det, at te-brygningens magi blev født. Historien om urtete er dog en lidt anden sag.

Urtete har en lang tradition i Europa, særligt takket være middelalderens munke, der vidste en ting eller to om urternes gavnlige egenskaber på alverdens fysiske og psykiske sygdomme. De lavede udtræk af planter med kogende vand og kaldte dem for lægedrikke. Det var alle slags urteteer, der blev brugt til at lindre alt fra hovedpine til mavekneb. Mange af de urter vi bruger i dag, blev introduceret af munkene, så vi har meget at takke dem for. Heldigvis har vi stadig adgang til de mange fantastiske urter, som de efterlod os!


At høste i naturen 

At dyrke sine egne urter til te er ikke specielt svært eller krævende – heller ikke i det danske klima. Mange af urterne trives faktisk rigtig godt i vores tempererede klima. Hvis du ikke helt har mod på at dyrke dine egne urter til te, kan du starte med at bruge det, der findes i naturen. Her er der utallige planter, som sagtens kan sammensættes til en lækker kop te.

En god huskeregel er at undgå at plukke urter nær stærkt trafikerede veje, industriområder eller marker, hvor der kan være brugt sprøjtemidler. Urterne kan absorbere forurening fra omgivelserne, og det er vigtigt at høste fra steder, der er så naturlige og rene som muligt.

Derudover er det vigtigt, at man inden man går i gang med at sanke urter, kan identificere og genkende urterne korrekt! Vi vil helst ikke risikere at høste en giftig efterligning. Brug derfor altid en god planteguide, og hvis du er i tvivl, så lad hellere være med at plukke den pågældende urt.

Respekter naturen! Det skal vi altid have i mente, når vi sanker. Høst kun det, du skal bruge, og lad altid noget blive tilbage, så planten kan fortsætte med at vokse og udvikle sig.

Brændenælde, brombærblade og lindeblomster

Brændenælde er et oplagt valg, hvis du vil starte simpelt, og hvis du vil undgå planter, som kan forveksles med andre. Denne plante vokser vildt i naturen og kan høstes med et par solide handsker.

Brændenælde fungerer som en fin basisurt i te og kan kombineres med andre urter for en lækker blanding. Når vi siger basisurt, mener vi en urt, som ikke skiller sig for meget ud og laver for meget ballade i smagsløgene. I stedet danner den en mild base, der kan støtte de andre urter, som gerne har lidt mere spark i smagen.

Selvom man måske kan være lidt træt af brændenælde i haven, kan vi ikke undgå at nævne, at brændenælde har et utal af gode kvaliteter for vores krop; bl.a. er den meget jernholdig og rig på A- og C-vitaminer. Og så er den også vært for sommerfuglen Nældens Takvings larver.

De unge blade er bedst til te, og den kan også bruges frisk.

Andre gode planter fra naturen inkluderer brombærblade og lindeblomster, som også kan tilføje en dejlig mild smag til dine urteteer.

Læs mere

 

Gode te-urter

Hos Spirekassen har de skabt et særligt te-bed med fire udvalgte urter, som både passer godt sammen smagsmæssigt og dyrkningsmæssigt. Te-bedet består af Kamille, Citronmonarda, Anis-Isop og Salvie, fordi de ikke bare smager fantastisk, men også er fyldt med gode egenskaber for både krop og sjæl. 

  • Kamille Matricaria chamomilla er kendt for sin beroligende virkning. Den lille hvide blomst siges at kunne hjælpe med at lindre både maven og sindet. Derudover er den kendt som "plantelægen", da den styrker andre planter, hvis den plantes i nærheden. Dens milde duft og smag gør den til en klassiker i urtete-verdenen.

  • Salvie Salvia officinalis er en lidt kraftigere urt, som i mange år er blevet brugt til at hjælpe kvinder med hedeture og andre overgangsaldersymptomer. Smagen er kraftig, så prøv dig frem med små mængder, indtil du finder din perfekte balance.

  • Citronmonarda Monarda citriodora (citron-hestemynte) er ikke kun en fantastisk biplante, men også en skøn urt til te. Den har en kompleks smag med toner af citrus, timian og peber – perfekt til dig, der er modig og vil eksperimentere med nye smagskombinationer. Derudover er den bare smuk med sine lilla blomster og er en sand insektmagnet i haven!

  • Anis isop Agastache foeniculum (indianermynte) stammer oprindeligt fra Nordamerika og er elsket for sin lakridsagtige smag. Den er ikke kun lækker i te, men er ligesom Citronmonarda også en insektmagnet i haven – bierne har sværmet om vores Anis isop, siden vi plantede den! Som med salvien, skal man her være varsom med mængden af blade i sin te, da lakridssmagen kan blive ret kraftig. Start med en lille mængde og prøv dig frem.

Spirekassen, meget mere end en frøhandel fra Faxe

Spirekassen har i dag ti fastansatte medarbejdere, plus de timelønnede. Spirekassen et socialt bevist udgangspunkt og vi støtter bl.a. sociale projekter i Danmark.

Medarbejdere i Spirekassen har alle fagligt stærke kompetencer, men er ikke nødvendigvis ansat under normale vilkår.

 

Høst og tørring – vejen til vinterens te

Når det kommer til at høste dine urter, er timingen vigtig. Du skal helst høste midt på dagen i tørvejr, når duggen er fordampet, og før solen står alt for skarpt. På den måde sikrer du, at urterne tørrer ordentligt uden risiko for mug.

Hos Spirekassen tørrer de deres urter ved at hænge dem i små bundter i et tørt, lunt og luftigt sted. Det kan være i et udhus eller på et loft. Man skal bare undgå direkte sollys, da det kan ødelægge de essentielle olier, som giver urterne deres smag. Når urterne er knastørre (normalt efter 7-14 dage), plukker de bladene af og opbevarer dem i lufttætte glas – gerne med navneskilt og årstal på.

Hvis man tørrer blomsterhoveder som kamille, kan man enten hænge hele planten op og klippe blomsterhovederne af, når de er tørre, eller man kan tørre blomsterhovederne uden stængel på et stykke avispapir og røre rundt i dem en gang imellem.

Husk: Urterne skal være helt tørre, før de kommer i glas, så de ikke mister smag eller bliver dårlige.

Når alt er tørt, kan man lægge urterne/blomsterne i lufttætte glas og begynde at eksperimentere med at blande urterne. Hos Spirekassen har de god erfaring med at opbevare urterne hver for sig og derefter eksperimentere med mængden af hver urt i teblandingerne. Når den rette balance og mængde af hver urt er fundet, kan du nemt samle det i et glas til dig selv eller give det videre som en flot værtinde- eller julegave!

Urter, urter, urter

Spirekassens favoritter

  • Mynte Mentha spicata Ingen urtete uden at nævne mynte! Der findes et utal af forskellige arter og hybrider af mynten, så her er det bare ens smag der bestemmer. Vi er glade for den marokkanske mynte i te. Husk at den breder sig, så plant den et sted hvor den gerne må fylde.

  • Citronmelisse Melissa officinalis En lille skive solskin i teform! Den har en dejlig citrussmag og er rigtig skøn i te, både tørret og frisk, kold og varm. Her er også en plante som breder sig meget, så hav det in mente når den plantes.

  • Røllike Achilea milefolium Den er ikke kun flot at kigge på, men også en ægte multitasker i te-verdenen. Den har en krydret, let bitter smag og kan vokse både i sol og halvskygge.

  • Citronverbena Aloysia citrodara En af vores yndlingsurter til te! Den er ikke vinterhårdfør herhjemme, men hvis man planter den et beskyttet sted i haven, kan man være heldig at den overlever i mange år. Alternativt kan man have den i en krukke, som tages ind om vinteren. Frisk, aromatisk og med en fortryllende citrusduft!

  • Morgenfrue Calendula officinalis Er ikke kun en skønhed i haven, men en farverig og mild tilføjelse til din urtete! Den smager mildt og let krydret. Orange-gule blomster i din te, behøver vi sige mere?

  • Lavendel Lavandula angustifolia Smagen af lavendel er meget karakteristisk – den er delikat, let sødlig og næsten parfumeret. For nogle kan den føles ret intens, så brug den i mindre mængder. De fine lilla blomsterknopper tilføjer en smuk, nærmest kunstnerisk dimension til din kop te.
Læs mere
Måske vil du blande Anis Isop med Kamille for en mild lakridste, eller Salvie med Citronverbena for en te med et twist? Mulighederne er uendelige, og der er ingen regler – det handler bare om at prøve sig frem! Op på hesten igen, hvis smagskombinationen bliver for mærkelig. Det er en helt naturlig del af processen og på et tidspunkt sidder den lige i skabet.

 

Man kan også med fordel blande dine dyrkede urter med de sankede og dermed få en god blanding af urter. Igen, vil vi nævne Brændenælden eller Lindeblomsten, gode basisurter som du med fordel kan blande med Anis Isop, Mynte eller Kamille.  

En varm anbefaling herfra

Der er altså noget særligt ved at kunne brygge en kop te af urter, som man selv har dyrket og høstet. Det er som at fange en lille bid af sommeren og gemme den til en kold vinterdag – lige dér, hvor vi har allermest brug for sommerens energi. At dyrke sin egen te kan også være en del af en selvforsyning, hvor man minimerer sit forbrug af te, der er importeret langvejs fra.

Når du åbner et glas med dine hjemmehøstede urter, breder duften af sommer sig, og du bliver straks hevet tilbage til de solrige dage i haven. Det er en dejlig måde at forlænge glæden ved at have en have på – og ikke mindst en fin tradition, som kan give både smag i mange år frem.

Vi håber, at du er blevet inspireret til at prøve at dyrke dine egne urter til te. Hos Spirekassen har de gjort det nemt at komme i gang med dette te-eventyr. Spirekassen har netop lanceret en temakasse med frø til urtete samt en hel varegruppe med udvalgte urter til te, som du kan gå på opdagelse i.

Du finder Spirekassens 'Temakasse blandselv øko urtete' her.

 God fornøjelse.