Ramsløg
Ramsløg er en stærktlugtende forårsbebuder, som kan spises. Planten kan dyrkes i haven på steder, hvor den må brede sig.
Pas på de breder sig!
Det er et fantastisk syn – og en vild oplevelse for lugtesansen, når ramsløg blomstrer i bøgeskoven. Så fantastisk, at jeg sidste år plantede ramsløg i min egen have trods advarsler fra andre haveejere. ”Den breder sig voldsomt,” sagde de. Jeg har taget chancen.
Ramsløg er i Jylland mest udbredt mod øst. Den holder særligt af kystnære løvskove. På de midtvestjyske jorder, som jeg bor på, er løvskov og de planter, der hører til den, en sjældenhed, men der er et par undtagelser i mit område nord for Holstebro.
I Østdanmark kan kæmpe arealer – ja, hele områder af skovn være helt hvide af ramsløgets blomster. Ramsløg har da også tendens til at brede sig ret kraftigt, og den trives godt i skovbundsbeplantninger i parker og haver.
Ramsløg i forårsbedet
Jeg har sat mine ramsløg i et forårsbed, hvor de står sammen med anemoner, juleroser og kærmindesøster. De to sidste skal nok skærmes lidt, mens anemonen nok skal klare sig – den kommer så meget tidligere i foråret, at den er langt, før ramsløgene rigtig kommer i gang.
Bedet er omkranset af hække og står i skyggen fra et kirsebærtræ. Det giver et godt fugtigt skovmiljø til ramsløgene.
Pas på med forvekslinger
Ramsløg har gennem århundreder indgået i madlavning og kan derfor med fordel tages ind i nyttehaven. Bladene kan bruges som krydderi – deres smag minder om hvidløgets. De kan snittes og bruges i salater eller i gryderetter, og de kan dampes og bruges som tilbehør.
Blot skal man være opmærksom på ikke at forveksle planten med for eksempel den giftige liljekonval eller høsttidløs.
Formering
Ramsløg kan formeres enten ved frøformering eller deling. Kender du nogen, der har ramsløg, kan planten med fordel deles og plantes i din egen have. Da jeg satte mine, var det tørt og varmt forår, og planterne fik en noget hårdhændet behandling. Alligevel står de fint i min have i år.
Ramsløgene, der står i vores skove, må ikke graves op. Men du må gerne høste blade og de frø, planten sætter efter blomstring. Det er en god idé at så frøene i efteråret, da de skal have kulde for at spire.