Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Hvordan designer man en fantastisk have?

I mange år har den prisvindende engelske havedesigner Annie Guilfoyle undervist i havedesign. Haveselskabet har talt med hende for at få hendes bedste råd til at skabe en fantastisk have og undgå fælderne. Personlighed er et af nøgleordene.

”Keep it simple!” 

Hvordan man skaber en have, som det er en fryd at opholde sig i? Det har Annie Guilfoyle masser af råd til, og det første, hun nævner, er dette: "Hold det enkelt. Lad være med at overlæsse haven med elementer. Arbejd med enkle linjer, og sørg for, at haven har en klar idé. Det er lidt som at skrive: Begynd med at få det hele ned på papiret – og fjern så alt det, du ikke behøver". 

Resultatet skal gerne blive en have, som virker overskuelig, men som samtidig inviterer til at blive udforsket nærmere. 

Vær realistisk - haven skal passe til dig 

Annie foreslår, at haveejeren først stiller sig selv et enkelt spørgsmål: Hvor meget tid vil jeg bruge i haven og på hvad?  

"Et af de ønsker, jeg oftest møder, er, at haven skal være nem at vedligeholde. Og med det mener folk tit ingen vedligeholdelse. Det er jeg lidt ked af, for det er godt at være i haven, også for helbredet. Men det er faktisk muligt at skabe en nem have, hvis bare man træffer de rigtige valg", siger Annie. 

"Hvis man for eksempel ikke har meget tid til at være i haven, skal man nok undgå buske, som kræver en masse beskæring, eller planter, som selvsår eller breder sig meget. Brug i stedet mere ”velopdragne” planter", lyder et af Annies råd. 

Begynd indenfor 
Annie opfordrer til, at man begynder med at betragte haven inde fra boligen. Hvad ønsker du at se indefra? Og hvad vil du gerne træde ud i? 

"En god have skal rumme en rejse. Der skal være en rute, som du har lyst til at følge. Og samtidig skal haven indeholde lidt mystik. Hvis du kan se alt på én gang, har du mindre lyst til at gå på opdagelse i den". 

Annie foreslår, at man i planlægningsfasen tager en masse fotos af haven, printer dem ud og så tegner hen over dem. Det kan være en god hjælp til at finde ud af, hvad man ønsker sig i haven, og hvor de forskellige elementer skal være.  

"Klip former ud og flyt rundt på dem. Find ud af, hvilke kig du ønsker. Arbejd med fokuspunkter og ganglinjer. Først derefter skal du tænke på selve planterne". 

 

Planlæg din have i flere faser 

Det kan være dyrt at få alle ønsker opfyldt på én gang. Derfor foreslår Annie, at man laver en plan og anlægger haven hen ad vejen: Begynd med de store linjer – belægninger, gange og de vigtigste træer og buske. Og anlæg så bedene med stauder, græsser og sommerblomster senere. 

Gør haven personlig. Opsøg lokale kunstnere og få dem til at lave noget, som er helt unikt for din have. Det behøver ikke være meget dyrt. Måske kan du finde kunstnere, som er i begyndelsen af deres karriere og har lyst til at arbejde med dig

Forbered dig på fremtidens vejr 

En have skal gerne være langtidsholdbar. Derfor understreger Annie, at den skal kunne holde til det vejr, som følger med klimaændringerne: "Vores vintre er i dag varmere og vådere end for få år siden. Så planter står i våd jord i længere tid – det skal de kunne holde til. Samtidig er vindene blevet kraftigere. Og midt i det hele har vi så usædvanligt lange perioder med hård kulde eller høj varme og tørke. Alt det skal havens design tage højde for", slutter hun. 

Annies huskeregler og fælder

  1. Arbejd med det, du har 

    Du sparer dig selv for mange udgifter og ærgrelser, hvis du tager udgangspunkt i det, der allerede er i haven. Giv dig selv tid, og lad være med at kassere det, der virker. Hvis du har en belægning, som du vil have skiftet, kan du måske få knust de gamle sten og bruge dem. Og hvis du virkelig ønsker dig middelhavsplanter, men har lerjord, kan du dyrke dem i potter. Lad være med at købe solelskende planter, hvis hele haven ligger i skygge. Kort sagt: Indret dig efter havens forhold. 
     
  2. Find ”stedets ånd” 

    Det er et udtryk, som havedesignere ofte benytter, men som det kan være svært at definere: Genius loci – stedets ånd. Din have skal passe til omgivelserne, herunder det hus, som den er forbundet med. Hvis du vil øve dig, kan du besøge andre haver og spørge dig selv: Hvad var det her, som fik mig til at føle mig rolig og afslappet? Hvordan har haveejeren skabt en oplevelse, der hænger sammen med stedet? Og se så på dit eget hus: Kalder det på et meget moderne eller et mere klassisk design af haven? 

  3. Gentag elementer i haven og hold det enkelt 

    Ofte er haveejere tilbageholdende med at f.eks. at benytte den samme plante flere steder i haven. Men gentagelser kan give en fornemmelse af rytme og sammenhæng. Det kan være det, der binder haven sammen. Så her gælder også reglen om at holde haven enkel: Skriv en ønskeliste med planter, og begræns dig så til dem, der passer til stedet og forholdene. 


  4. Planlæg, før du tager på planteskolen 

    En af de store fælder er at tage på planteskolen og købe det, man synes, ser pænt ud. Det er bedre at lægge en plan for haven, så du er sikker på, at der er noget interessant at se på hele året. Her kan det måske hjælpe at have et regneark, hvor du noterer, hvilke planter der blomstrer i de forskellige måneder. Ellers risikerer du at få en have, hvor der kun er blomster om foråret eller sommeren.


  5. Undgå hastværk  

    Dette råd gælder generelt, men er særlig vigtigt ved nye haver: Alt for ofte har haveejere travlt med at købe nye planter og kassere dem, de har. Vent med at tage de store beslutninger. Giv dig tid, og tag billeder i haven gennem flere årstider. Tit spørger jeg mine kunder: Kan du vise mig fotos af haven, som den så ud i sommer? Og hvis kunderne har travlt med store forandringer, må jeg ofte spørge, om de nu også er helt sikre. Måske er der en række buske, som du ikke er så glad for – men det kan være, de danner læ for vinden? Giv tid!

  6. Vær ikke bange for at bede eksperter om hjælp

    Det kan være fristende at ville gøre alting selv. Men der er stor hjælp at hente hos folk, som har særlig ekspertise – fra anlægsgartnere og brolæggere til kunstnere og designere. Så kan du bruge din tid, hvor den er bedst givet ud. 
Læs mere


Vil du blive endnu klogere på fantastiske haver? Så skal du slå til, hvor Annie Guilfoyle kommer til Danmark med foredraget: Træd ind i havens magiske verden med Annie Guilfoyle.

Annie besøger Herlev d. 4/02, Hedensted d. 5/02 og Aalborg d. 6/02.