Beskær vinen inden nytår
En vinranke beskæres bedst i slutningen af december for at undgå, at planten bløder for meget. Haveselskabet giver hér et par gode råd om vinterbeskæring af vin.
Vin er en vild og uregerlig plante, der, hvis den får lov, skyder ud til alle sider, og med sine slyngtråde filtrer sig ind i sig selv og sine omgivelser og søger op mod lyset. Havde den vokset ude i naturen, ville den søge mod toppen af træer og buske og få mange drueklaser og mange, men små, druer.
I haven er vi mere interesserede i, at den udvikler færre klaser og store druer med højt sukkerindhold, og det er derfor, vi beskærer vinplanten.
Undgå blødning
"Vin skal beskæres 1. januar", sagde min far altid. Om han mente, at det var af hensyn til planten, eller fordi han syntes, frisk luft dagen derpå var tiltrængt, må stå hen i det uvisse.
I hvert fald anbefales det at beskære vin senest ved udgangen af december, da vinen ellers kan have svært ved at stoppe blødningen.
Giv vinen et godt skelet
Om vinteren vil vi gerne reducere planten til en velopbygget hovedstamme og et antal sidestammer. Formen kan man jo selv bestemme, blot skal hoved- og sidestammer være solidt bundet op, enten til wirer eller stativer.
Hovedstammerne og sidestammerne danner plantens skelet (eller stok) og skal bevares.
En god vinstok kan skyde frugtbærende skud i årtier og bliver igennem årene blot tykkere og tykkere.
Selve opbygningen af stokken - fra man køber planten, og til den er færdigformet - tager 2-3 år, men når den så er klar, bliver det nemt.
Opbygning af en vinranke
Klip alle skud
Man klipper simpelthen alle skud! Både dem, der har båret frugt, og dem kun med blade. Det kan virke voldsomt, men med en årlig tilvækst på flere meter, er det ikke noget problem for planten.
Man klipper skuddene ind til stokken (hovedstammen/sidestammen) og lader kun en lille stab med 2-4 knopper sidde. Det er herfra, næste års skud vil skyde og bære frugt.
Beskæring i vækstsæsonen
Udover vinterbeskæringen, som er beskrevet ovenfor, og hvor man former vinranken, er det også nødvendigt at klippe vinen flere gange i løbet af sommeren, når du synes, at den fylder for meget.
Det har vi lavet en særskilt artikel om, hvor du bliver guidet med ord og video. Klik på linket herunder.
Beskæring af vin i vækstsæsonen