Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Beskær vinen inden nytår

En vinranke beskæres bedst i slutningen af december for at undgå, at planten bløder for meget. Haveselskabet giver hér et par gode råd om vinterbeskæring af vin.

Vinen skal beskæres inden nytår. Foto Gap

Vinen skal beskæres inden nytår. Foto Gap

Vin er en vild og uregerlig plante, der, hvis den får lov, skyder ud til alle sider, og med sine slyngtråde filtrer sig ind i sig selv og sine omgivelser og søger op mod lyset. Havde den vokset ude i naturen, ville den søge mod toppen af træer og buske og få mange drueklaser og mange, men små, druer. 

I haven er vi mere interesserede i, at den udvikler færre klaser og store druer med højt sukkerindhold, og det er derfor, vi beskærer vinplanten.

Undgå blødning

"Vin skal beskæres 1. januar", sagde min far altid. Om han mente, at det var af hensyn til planten, eller fordi han syntes, frisk luft dagen derpå var tiltrængt, må stå hen i det uvisse. 

I hvert fald anbefales det at beskære vin senest ved udgangen af december, da vinen ellers kan have svært ved at stoppe blødningen.

Hvad er blødning hos planter?

Blødning hos planter er en måde at beskrive, at planten udskiller væske fra en snitflade.

Med andre ord trækker rødderne væske op til planten fra jorden, og åbner man en stængel (eller gren), løber vandet simpelt hen ud igennem åbningen/snitfladen.

Det kan se ganske voldsomt ud, når saften står og drypper fra den afskårne gren, men det er ofte ikke så farligt, som det ser ud. Den saft, der forsvinder på denne måde, var nemlig kun beregnet til den afskårne gren. Derudover skal du huske på, at en plante ikke har et lukket væskesystem, som mennesker har, og de kan derfor ikke gå i chock på samme måde som vores krop kan. Sidst, men ikke mindst, kan de sukkerstoffer, der løber ud med væsken, faktisk være med til at forhindre svampeangreb på såret.

Men selvfølgelig er det ikke helt uden omkostninger for en plante, når den bløder. Den sukkermængde, der udskilles gennem såret, skulle have været en del af plantens energiopsparing, så beskærer man vedvarende i den periode, en plante bløder, kan man udpine den og svække dens vækst.

Det er derfor, man bør beskære uden for plantens blødningsperiode.

Der er mange planter, der er blødere, og det er til at finde ud af ved at søge på den specifikke vækst på nettet.

Læs mere

Giv vinen et godt skelet

Om vinteren vil vi gerne reducere planten til en velopbygget hovedstamme og et antal sidestammer. Formen kan man jo selv bestemme, blot skal hoved- og sidestammer være solidt bundet op, enten til wirer eller stativer.

Hovedstammerne og sidestammerne danner plantens skelet (eller stok) og skal bevares.

En god vinstok kan skyde frugtbærende skud i årtier og bliver igennem årene blot tykkere og tykkere. 

Selve opbygningen af stokken - fra man køber planten, og til den er færdigformet - tager 2-3 år, men når den så er klar, bliver det nemt.

Opbygning af en vinranke

 

Klip alle skud

Man klipper simpelthen alle skud! Både dem, der har båret frugt, og dem kun med blade. Det kan virke voldsomt, men med en årlig tilvækst på flere meter, er det ikke noget problem for planten.

Man klipper skuddene ind til stokken (hovedstammen/sidestammen) og lader kun en lille stab med 2-4 knopper sidde. Det er herfra, næste års skud vil skyde og bære frugt.

Beskæring i vækstsæsonen

Udover vinterbeskæringen, som er beskrevet ovenfor, og hvor man former vinranken, er det også nødvendigt at klippe vinen flere gange i løbet af sommeren, når du synes, at den fylder for meget.

Det har vi lavet en særskilt artikel om, hvor du bliver guidet med ord og video. Klik på linket herunder.

Beskæring af vin i vækstsæsonen