Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan deler du stauder

Foråret og efteråret er gode tidspunkter at dele stauder. Haveselskabet viser i en video hér, hvordan du gør.

Storkenæb deles med to grebe. Foto: Haveselskabet

Storkenæb deles med to grebe. Foto: Haveselskabet

De fleste stauder vokser væk fra centrum, og mange bliver på et tidspunkt mere eller mindre døde i midten. Så er det på tide at grave dem op, dele dem, kassere det døde og genplante resten i haven eller i potter til senere udplantning. Det er bedst at gøre i foråret og efteråret.

Én rodklump bliver let til 5 eller flere planter, der efter få år er lige så store som moderplanten. Der er altså mange penge at spare ved at dele frem for at gå på planteskolen og købe nye.

Det er lidt forskelligt, hvor lette de forskellige stauder er at dele. Nogle kan blot trækkes op af jorden og plantes på ny, andre kan rives fra hinanden, og nogle har så tæt et rodsystem, at de skal have hjælp fra en spade.

I videoen nedenfor viser Haveselskabet nogle forskellige taktikker til at dele stauder.

Deling af hosta. Foto: Istock

En hosta deles forholdsvis let med en lille planteskovl. Foto: iStock

Sådan gør du

1. Grav hele planten op og del den. Brug enten hænderne, to grebe ryg mod ryg eller jok simpelthen spaden igennem klumpen, så planten bliver delt midt over.

2. Stauden kan godt deles flere gange, blot der både er en pæn top og rod på hver klump. En stor gammel staude kan ofte deles i 4-6 stykker. Efter delingen kan du plante stauderne på samme sted igen, eller du kan sætte dem andre steder i haven. 

Skab frodighed med planter der trives

På den måde får du flere af de planter, som du med sikkerhed ved, trives i din have, og det hjælper til at gøre haven frodig.

Mange stauder ser faktisk allerbedst ud, når de plantes i lidt større grupper, og det virker også rigtig godt at gentage grupper med den samme staude flere steder i haven. Det er sådan, naturen selv gør, og det giver sammenhæng og harmoni i haven.

Hvis du bytter nogle af dine overskydende planter med naboer og havevenner, kan du også få helt nye planter til din have. Men vær lidt på vagt. Tag kun imod raske planter, der er i god vækst, og ikke er ædt af utøj, så du ikke får plantesygdomme og skadedyr ind i din have. Og tjek også, at der ikke er snegleæg i jorden omkring planterne. Du kan eventuelt skylle rødderne helt rene for jord for at sikre, der ikke gemmer sig utøj i rodklumpen, og toppen kan klippes så meget tilbage, at du kan orientere dig i den i forhold til fx bladlus, svampesygdomme etc.