Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan formerer du stauder med rodstiklinger

Det er ikke svært at formere planter ved hjælp af rodstiklinger. Her får du Haveselskabets guide til hvordan du gør.

Rodstiklinger af høstfloks. Foto: Haveselskabet

Rodstiklinger af høstfloks. Foto: Haveselskabet

Rodstiklinger er en nødvendighed, hvis du for eksempel vil formere sterile valmuer, men det er også en ret nem måde, hvorpå du kan formere høstanemoner og tidselkugle og andre stauder med lange pælerødder, der kan være svære at dele uden at ødelægge moderplanten.

Det er måske en lidt langsommelig proces, men til gengæld er der ikke meget arbejde involveret, og du får mange nye – og fuldstændig ens – planter med en minimal indsats. 

Stiklingerne skal tages om efteråret eller vinteren, når planten er i hvile. Her viser vi, hvordan formerer høstfloks, Phlox paniculata, med rodstiklinger, men du kan også gøre det med mange andre stauder. 

Planter der kan formeres med rodstiklinger

Høstanemone, Anemone hupehensis
Orientalsk valmue, Papaver orientale
Tidselkugle, Echinops
Storkenæb, Geranium (typer der er svære at dele)
Akantus (bjørnetidsel), Acanthus mollis
Høstfloks, Phlox paniculata
Kugleprimula, Primula denticulata
Kongelys, Verbascum

Læs mere

Sådan gør du

1. Grav op

Grav moderplanten op, og få så meget af roden med som muligt.

2. Skyl rødderne og skær stiklingerne

Skyl rødderne fri for jord. Udvælg de tykkeste rødder, som skal bruges til rodstiklinger, og skær dem så tæt på basis (der hvor rødderne sidder fast) som muligt. Hver rodstikling skal være ca. 10 cm lang. 

3. Fyld en bakke med pottemuld

Klargør en bakke med pottemuld (gerne spagnumfri) blandet med ca. ¼ sand. Sørg for, der er dræn i bunden, og vand jorden, så den er fugtig – ikke for våd. Læg rodstiklingerne vandret i bakken, dæk dem til med ca. 5 mm pottemuld, og tryk jorden til omkring rodstiklingerne.

4. Dæk med sand

Bakken toppes med groft sand eller grus og sættes beskyttet udendørs, fx i en koldbænk.
Når rodstiklingerne begynder at sætte skud til foråret, tages hver rodstikling op, og hver lille nye plante pottes om i en større potte og plejes indtil sensommer/efterår, hvor de kan plantes ud i bedet.

Planter med kraftige rødder 

Stauder som orientalsk valmue, høstanemone og tidselkugle har tykkere rødder. Her udvælges rødder der har samme tykkelse som en blyant til stiklinger. Stadig ca. 10 cm lange. De stikkes lodret ned i en potte med pottemuld, så kun den øverste halve cm af stiklingen er synlig. Der kan være 5-7 stiklinger i en potte. Herfra er behandlingen den samme som ovenstående.