Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

At grave eller ikke at grave? – det er spørgsmålet

Gravefri have er en særlig måde at forholde sig til sin havejord – en ”antigravemetode”. En af metodens store fortalere er englænderen Charles Dowding, der har praktiseret det i over 30 år. Haveselskabet har talt med ham om hans erfaringer.

Køkkenhaven består af meget lange bede, der med enkelte pauser strækker sig i hele køkkenhavens længde (35 m). Til gengæld er de kun 70 cm brede, og det betyder, at man let kan nå ind at luge i midten og desuden let kan skræve over bedene uden at komme til at træde i dyrkningsjorden. Foto: Frank Kirkegaard

Gravefri køkkenhave hos Bo Egelund: Foto Frank Kirkegaard

Mange haveejere har altid fået at vide, at det første, man skal gøre, når man vil anlægge en ny have, er at rydde området for ukrudt og grave det hele igennem. For at give planterne de bedst mulige vækstforhold er det nødvendigt at grave velomsat dyregødning ned i bedene. Og gør vi det ikke på denne måde, er det som om, vi bryder ukrænkelige regler.

Men der er en alternativ tilgang, som de seneste år har vundet indpas, fordi den virker. Metoden hedder gravefri køkkenhave, eller No-dig som det hedder på engelsk, og en af metodens store fortalere er englænderen Charles Dowding. Han er gartner og dyrker økologiske grøntsager (til videresalg) i Somerset. Han stødte på metoden i 1982, da han var ved at undersøge, hvordan man kunne spare tid og penge, når man dyrker i højbede. Han prøvede metoden af og blev overbevist om, at det virkede. Han har brugt ca. 35 år på at forfine sine færdigheder og eksperimentere, og nu underviser han andre i fordelene ved at dyrke gravefri køkkenhave

Hvad er gravefri have?

»Gravefri have er en måde at dyrke have på, der, som navnet antyder, ikke kræver at man graver i jorden. Faktisk skal man helt holde sig væk. Man kan bruge metoden i prydhaven, og den er perfekt til køkkenhaven.

Hvordan skal man så behandle jorden?

»Metoden forstyrrer ikke jorden, men tilskynder de naturlige processer til at tage sig af den. Man kan sammenligne det at grave i jorden med mennesker, der har haft en voldsom følelsesmæssig oplevelse. I den situation har vi brug for tid til at komme os, og det er det samme med jorden. Hvis den forstyrres, tager det tid for den at komme sig, og ukrudt er en del af jordens helingsproces«

Hvad er fordelene ved metoden?

»Nogle kalder metoden for doven. Det er den ikke. Det er faktisk en smart måde, og jeg kan ikke se nogen ulemper ved den. Det er en total win win-tilgang, fordi den ikke alene sparer dig for masser af tid og kræfter, når det handler om at præparere og vedligeholde bede, men metoden reducerer også kraftigt mængden af ukrudt, og derved spares endnu mere tid, fordi man ikke skal luge så meget. Og den sidste fordel er selvfølgelig, at man ikke får ondt i ryggen af al den lugning og gravning. De eksperimenter og sammenligninger af metoderne (at grave eller ikke at grave), jeg har lavet gennem årene, viser, at ved den gravefri metode får man sundere planter og højere udbytte af frugt og grøntsager.

Der er også en psykologisk fordel, idet haven ser smukkere ud, når der er mindre ukrudt, og hos mine studerende har jeg bemærket, at det sætter gang i en positiv spiral, for hvis haven ser godt ud, så får man det selv godt, og man får lyst til at gå ud og arbejde i haven i stedet for at føle sig nedtrykt og umotiveret ved synet af en have, der er ved at kvæles i ukrudt.«

 

Oplev Charles Dowding
Det er faktisk en smart måde, og jeg kan ikke se nogen ulemper ved den. Det er en total win win-tilgang, fordi den ikke alene sparer dig for masser af tid og kræfter, når det handler om at præparere og vedligeholde bede, men metoden reducerer også kraftigt mængden af ukrudt, og derved spares endnu mere tid, fordi man ikke skal luge så meget.

Hvor stor en køkkenhave skal man lægge ud med, hvis man vil prøve det af?

»Når jeg bruger metoden, giver det mig mulighed for at dyrke grøntsager ret intensivt, hvilket betyder, at det er muligt at producere en stor høst på et relativt lille område. Det at dyrke sin have efter denne metode er en læringsproces, og for en nybegynder er der ting, man skal lære, og man må gøre sig sine erfaringer og fejltagelser. For at det ikke skal blive for overvældende, anbefaler jeg, at man anlægger en køkkenhave på 30-40 m2. Den kan fint forsyne en familie på fire. Og man kan altid tilføje flere bede, når man har opnået en vis erfaring og rutine.«

Det næste indhold i artiklen er kun for medlemmer. Hvis du logger ind kan du blive klogere på, hvordan du kommer igang. Er du allerede logget ind - så god fornøjelse med den videre læsning. 

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, kan du logge ind og læse artiklen - og få adgang til en mængde spændende havestof. Du logger ind ved at trykke på "log ind her" i bunden af denne kasse.     Dygtige skribenter og fotografer laver materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de.     𝘏𝘢𝘷𝘦𝘨𝘭æ𝘥𝘦 - 𝘰𝘮𝘵𝘢𝘯𝘬𝘦 - 𝘧æ𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘣 - 𝘵𝘳𝘰𝘷ær𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘥
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her