Giftige larver – hvordan skal haveejerne forholde sig?
Fund af egeprocessionsspinder på Fyn har sat fokus på larven med de giftige brandhår. Her får du Haveselskabets fakta og forholdsregler. Hvad er det for et insekt? Og hvordan skal man som haveejer forholde sig?
Giftige larver med brandhår
Egeprocessionsspinder er en natsværmerart mest kendt fra Syd- og Mellemeuropa. Denne vinter er der fundet larver på egetræer i et mindre afgrænset område i Odense Kommune, og det har givet meget opmærksomhed. Det skyldes, at larverne har en masse mikroskopiske ’brandhår’, som er stærkt allergifremkaldende for mennesker, hunde m.fl.
Derfor er de giftige
Larverne skal igennem 6 larvestadier, og det er kun de tre sidste larvestadier, hvor larverne har gifthår. De lange synlige hår er ikke giftige – det er derimod nogle meget små hår, der bliver frigivet, hvis larven føler sig truet.
Ifølge biologerne Lars Thomas og Linda Kjær-Thomsen – også kendt under navnet team 10k - virker gifthårene på samme måde som hårene på en brændenælde. Hårene er sprøde som glas og knækker nemt ved berøring, fx hvis man får dem på huden. Her frigiver de så proteinet thaumetopoein som giver en allergisk reaktion med udslæt og kløe ved at trigge histaminer .
Da hårene er små og lette, bliver de let taget af vinden og kan derfor i et tørt forår ramme forbipasserende og give irriteret hud eller luftvejsirritation – de giver dog sjældent alvorlige symptomer.
Anbefalinger
Følg følgende anbefalinger til borgerne:
- Lad være med at røre ved reden eller larverne, der kan fremkalde allergi. Forsøg ikke selv at håndtere reden – det kræver beskyttelsesdragt og særligt udstyr.
- Kontakt nærmeste lokale myndighed – skovdistriktet eller kommunens tekniske forvaltning – og fortæl, hvad du har set.
- Er man kommet i kontakt med de giftige brandhår kan man forsøge at fjerne hårene ved forsigtig afskylning, efterfulgt af et bad med mere grundig afvaskning. Ved øjensymptomer skylles øjnene. Forsøg at undgå spredning af hår i hjemmet, og vask tøjet ved mindst 60 grader.
- Oplever man kraftige symptomer eller vejrtrækningsbesvær efter kontakt med larverne, anbefales det at søge lægehjælp.
Kilde: Videntjenesten på KU og Odense Kommune, udarbejdet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.
Breder sig langsomt
Naturligt spreder egeprocessionsspinderen sig ikke så hurtigt. Hun-natsværmerne flyver nemlig ikke ret langt, og søger blot efter det nærmeste egnede træ. Hannerne derimod han flyve meget langt, og der er derfor også jævnligt blevet observeret hanner på de sydvendte danske kyster, der regnes for at være kommet flyvende sydfra. Men så længe, der ikke er nogle hunner i nærheden, bliver der ikke skabt æg og larver og hannerne dør.
Når der alligevel er dukket egeprocesionsspindere op ved Odense, skyldes det nok nærmere, at de er kommet med importerede egetræer købt til udplantning. Odense Kommunes teori er derfor, at den giftige larve er kommet til Fyn med importerede træer fra Tyskland.
Hold øje i haverne – og undgå forveksling
Egeprocessionsspinderen larver sidder samlet i et fællesspind. Når larverne flytter sig rundt i træerne eller fra et træ til et andet for at spise, foregår det oftest om natten og i tæt formation som én lang procession – deraf navnet processionsspinder.
Larverne er ikke observeret i haver, men Haveselskabet råder haveejere, der har egetræer på grunden til at reagere, hvis de skulle se larver i fællesspind. Som nævnt overfor spreder de sig naturligt ikke så langt, men de kan dukke op andre steder, hvis de er kommet ind med importeret træ.
I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på:
- Egeprocessionsspinder lever kun på arter af eg – de er særligt glade for stilkeg, (Quercus robur), men også vintereg (Q. petrea). Alle europæiske egesorter kan være værtstræer.
- Andre insekter har også larver, der laver fællesspind – og dem er der ingen grund til at frygte eller bekæmpe. Det er bl.a. de ret almindelige hjemmehørende spindemøl, som ses på bl.a. tjørn, men kan sidde på en række andre løvtræer om sommeren.
Kilde: Videntjenesten på KU
Egetræet som værtsplante
Eg er et hjemmehørende træ i Danmark, og er egeprocessionsspinderens værtstplante. Det betyder, at de kun vil formere sig på arter af eg. Egetræet er et af de hjemmehørende træer, der har allerflest arter tilknyttet. Der er formentlig flere hundrede arter, der lever i samspil med egetræet og er afhængige af, at der er egetræer i nærheden for at kunne overleve.