Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan bekæmper du dræbersnegle

Dræbersnegle. Haveselskabet oplever at haveejere i hele Danmark har problemer med snegle. Bekæmp de uønskede gæster med Haveselskabets 5 gode råd.

Foto: iStockphoto/VojkoV

Vil du bekæmpe dræbersnegle i haven, får du her Haveselskabets 5 bedste råd til effektivt at holde bestanden nede.   

5 gode råd mod dræbersnegle

1. Kend din snegl – hvem er ven og hvem er fjende?

  • Dræbersnegl/iberisk skovsnegl og plettet voldsnegl er problematiske i stort antal, og kan med fordel bekæmpes. Dræbersneglen er typisk brunrød, med orangebrun fodbremme. Sneglens åndehul findes midt på skjoldet. Plettet voldsnegl hus er mørkere brun end vinbjergsneglens. Voldsneglens mønstre er er mere buede og plettede linjer, mens vinbjergsneglens mønstre er mere lige, rene linjer.
  • Klik her og se miljøstyrelsens store sneglekort lige her

2. Gå en daglig runde, gerne ved skumringstid, og fjern sneglene.

  • Klip alle snegle over med en saks. Det er den mest nådige aflivningsmetode. 
  • Vend tilbage til de aflivede snegle efter lidt tid. Lugten af de døde snegle tiltrækker andre snegle, og de kan dermed nemt mødes af sneglesaksen. 

3. Etabler gode gemme- og æglægningssteder (så er sneglene nemmere at finde og fjerne)

  • Læg haveaffald i en bunke eller et stykke pap eller et bræt på jorden. Snegle kan godt lide steder, hvor de kan gemme sig og hvor der er fugtigt og skyggefuldt.
  • Vend jævnligt tilbage til fangstpladsen og fjern de snegle du finder. 

4. Lav eller køb en fælde

  • Der er mange former for fælder: Mælkekarton med øl eller færdige fælder
  • Fælles for ølfælder er, at sneglene tiltrækkes af lugten, og at de ikke kan komme ud af fælden igen.
  • Husk at tjekke fælderne dagligt og tag livet af sneglene inden de drukner. 

5. Bekæmp med sneglekorn eller nematoder

  • Sneglekorn består af jern og hvedemel som sætter sneglenes fordøjelse i stå. Spred det strategiske steder, hvor du ved der er mange snegle eller fx ved indgangen til drivhuset. 
  • Sneglekorn er godkendt til økologisk dyrkning og fugle, hunde og pindsvin tager ikke skade af at spise det. OBS! Det er ikke lovligt at importere sneglegift fra udlandet.
  • Nematoder (rundorme) er naturlige fjender for snegle. Nematoder er naturligt forekommende i naturen og lever som parasitter på flere arter snegle uden hus.
HAVESELSKABETS RÅDGIVNING SIGER: Vælg dine sneglekampe med omhu. Beskyt de områder, der er vigtige for dig i haven, det er nok ikke realistisk at komme alle sneglene til livs. Prøv med æggeskaller eller andre lidt skarpe genstande eller brug sneglekorn i et begrænset område for evt. at sikre afgrøder.

Se Haveselskabets store snegleguide

Sneglejagt foregår hele året. Bliv klogere i Haveselskabets store snegleguide

Dos & don'ts

Dos

  • Lær din have at kende, så du ved, hvor sneglene gemmer sig, og bekæmp dem strategisk.
  • Indret haven, så nyttedyrene trives, og sneglene lægger æg på steder, hvor du kan finde dem.
  • Forebyg masseforekomster ved at sætte ind i tide. 

Don’ts

  • Køb ikke sneglegift eller andre bekæmpelsesmidler i udlandet.
  • Brug ikke salt eller husholdningskemikalier til bekæmpelse.
  • Giv ikke op.

Vi hjælper til succes i din have

I Haveselskabet får du uvildig rådgivning, inspiration og masser af haveglæde. Bliv klogere på biodiversitet, køkkenhave, bæredygtig have, blomster, stauder og meget mere. 

Findes der sneglesikre planter?

Dræbersnegle foretrækker nogle planter frem for andre, og sprøde spirer og saftige salater forsvinder som regel først. Selvom nogle planter står længere nede på sneglenes menukort end andre, er der ingen garantier, for når sneglene har ædt deres yndlingsplanter, skifter de hurtigt til en ny menu.

Prydhaven

Georginer, sommerblomster og mange stauder står højt på sneglenes menukort. Fløjlsblomst, Tagetes, stimulerer sneglenes appetit, så man kan risikere, at der forsvinder endnu mere af de andre planter i haven. 

Hosta med tykke voksbelagte blade bliver ikke lige så hårdt angrebet som hosta-sorter med tynde blade. De blågrønne sorter som 'Bid Daddy' og 'Blue Moon' og den lysegrønne 'Sum and Substance' er blandt de mest robuste over for snegle. 

Blandt stauderne er astilber, dagliljer, storkenæb og pæoner mindre udsat end fx asters, floks, riddersporer og valmuer.

De fleste træer og buske går sneglene udenom.

Køkkenhaven

Dræbersnegle i køkkenhaven er et stort problem. De slimede snegles hærgen får nogle haveejere til helt at miste lysten til at dyrke grøntsager. 

De unge, sprøde spirer er særligt udsatte. Det kan derfor hjælpe at forkultivere planterne og først plante dem ud, når de er blevet store og mere robuste. 

Man kan vælge at dyrke afgrøder, som ikke angribes i lige så høj grad, fordi de er høje. Man kan fx dyrke hindbær frem for jordbær og stangbønner frem for buskbønner. Eller man kan dyrke planter, som sneglene bryder sig mindre om, fx røde salater og cikoriesalater frem for icebergsalat. 

Alternativt kan man dyrke i højbede med en sneglekant, som sneglene har svært ved at passere. 

Fakta om iberisk skovsnegl

  • Iberisk skovsnegl – kaldet dræbersnegl – kan lægge æg fra sidst i juni og helt ind i december. De fleste æg lægges i august-september. 
  • En dræbersnegl kan lægge op til 500 æg, hvorefter den dør. De fleste æg klækkes inden vinteren, og det er især unge snegle, der overvintrer. Æg, som lægges sent, klækkes i det tidlige forår.
  • Dræbersneglene er aktive ved temperaturer mellem 5-25 grader, men de trives bedst mellem 10-20 grader. 
  • Dræbersnegle tåler kun let frost, men de overvintrer på beskyttede steder, fx under jorddække eller helt ned til 20 cm under jordoverfladen. 
  • Æggene kan tåle megen udtørring (op til 60 % vandtab), uden at det går ud over antallet af æg, der klækkes. Og ved et vandtab på 80 % klækkes halvdelen af æggene. 
  • De naturlige fjender er bl.a. nematoder, løbebiller, padder, fugle og mindre pattedyr. Snegle, der er over 3 cm lange, har kun få fjender. 
Læs mere