Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Biologisk bekæmpelse af skadedyr

Hvornår er så det rigtige tidspunkt hvis man f.eks. vil undgå kålsommerfuglens larver eller spindemider i agurkerne? Det hjælper et helt nyt varslingssystem dig med at holde styr på.

Kållarver. Foto: Mia Stockholm

Kållarver. Foto: Mia Stockholm

Varslingssystem sikrer effektiv bekæmpelse af skadedyr

Nu er det blevet lettere at få succes med biologisk bekæmpelse med nyttedyr.

Lige så meget som vi elsker vores have, lige så irriterende er det at se sine afgrøder i køkkenhaven eller prydplanter blive angrebet af skadedyr. Larver, lus, snegle og mider kan meget hurtigt få havehumøret helt i bund.

Hvis ikke man er typen, der lader stå til og blot er tilskuer til skadedyrenes havefest, må man i gang med at bekæmpe, eller endnu bedre: komme skadegørerne i forkøbet.

Undgå kemi 

Nogle skadedyr kan man begrænse ved fx at indføre sædskifte i køkkenhaven, og gøre grundigt rent i drivhuset inden en ny sæson begynder. Men de fleste skadedyr kommer uanset hvad. Nogle år er vejrforholdene særligt gode for visse skadedyr, andre år knap så gode. Nogle skadedyr gør ikke den store skade, og dem kan vi leve med i begrænset omfang, andre er direkte ødelæggende for udbyttet eller får planterne til at se grimme ud eller i værste fald dø.

En ting er sikkert: Har man have, så vil man på et eller andet tidspunkt også få besøg af skadedyr. Vi skal dyrke vores haver med omtanke for natur og miljø og ud fra en bæredygtig tankegang, derfor er kemisk bekæmpelse ikke en mulighed, men der findes heldigvis effektive måder at bekæmpe skadedyr på uden at belaste miljøet. Løsningen er: Biologisk bekæmpelse.  

Hvad er biologisk bekæmpelse? 

Biologisk bekæmpelse kan bestå i at sætte nyttedyr ud, fx mariehøns der lever af bladlus, eller snyltehvepse der lever af mellus. De gør nytte, fordi de hjælper os med at gøre kål på skadedyrene. Disse nyttedyr lever allerede i vores natur, og mange af dem kan man tiltrække ved at have en varieret beplantning i haven. Men ofte findes de i et antal, så de ikke kan følge med skadedyrene, som for mange arters vedkommende, formerer sig hurtigt.    

Med biologisk bekæmpelse menes, at man bekæmper skadedyrene ved at udsætte deres naturlige fjender, i et antal så de kan være med til at holde bestanden af skadedyr så langt nede, at skaderne er minimale. Men flere faktorer er helt afgørende for, om bekæmpelsen har den ønskede effekt.

  • Man skal vide hvilket skadedyr, der er på spil.
  • Man skal påbegynde bekæmpelsen på det rette tidspunkt.

Hvilket skadedyr? 

Det er helt afgørende, at man ved, hvad det er for et skadedyr, der skal bekæmpes. Udsætter man en forkert art af nyttedyr vil det ikke have nogen effekt, da enkelte nyttedyr er meget specifikke i hvilke skadedyr de angriber.

Hvornår skal man bekæmpe?

For at få effektive resultater med biologisk bekæmpelse, er det helt afgørende at begynde bekæmpelsen på det helt rigtige tidspunkt. Dels skal skadedyrene angribes på det helt rigtige tidspunkt i deres livscyklus, og dels skal temperaturen være på et niveau, hvor nyttedyrene er aktive. Er tidspunktet ikke det rette, vil man i bedste fald opleve ringe effekt eller i værste fald ingen effekt.

Opdager man fx såkaldte ”billetklip” på bladene af sine rododendron, er det tegn på, at øresnudebillen er på spil. Det er en lille, sort bille, der primært er aktiv om natten. Den voksne bille laver kun kosmetiske skader. Men øresnudebillens larver spiser planterødder, og det er straks mere alvorligt. Larverne kan bekæmpes ved at udvande nematoder (mikroskopiske rundorme), men nematoderne skal vandes ud i jorden i maj/juni eller august/september, hvor æggene klækker, og de små larver vil være i jorden, og hvor jordtemperaturen desuden er høj nok til, at nematoderne er aktive.

Varslingssystem sikrer effektiv bekæmpelse

Men hvornår er så det rigtige tidspunkt hvis man f.eks. vil undgå kålsommerfuglens larver eller spindemider i agurkerne? Det hjælper et helt nyt varslingssystem dig med at holde styr på. Hos Insekthaven.dk kan du tilmelde dig et varslingssystem, så du modtager en mail når det er tid til at sætte ind mod de forskellige skadedyr, og her kan du også bestille de nyttedyr du har brug for. De bliver sendt hjem til dig, og er klar til at blive sat ud når du modtager dem. Der medfølger desuden en vejledning til, hvordan du gør. Det er ikke svært, nyttedyrene klarer det hårdeste arbejde.   

Klik på knappen, og tilmeld dig varslingssystemet hos Insekthaven.dk. Så er du sikker på at komme skadedyrene i forkøbet. Lige nu er varslingen gratis for alle - men bliver pr. abonnement inden for den kommende tid, men ikke som medlem af Haveselskabet, der vil varslingen stadig være gratis. 

Biologisk bekæmpelse
Biologisk bekæmpelse
Tilmeld dig varsling

Haveselskabets holdning

Haveselskabet er imod brugen af kemiske bekæmpelsesmidler, da de er skadelige for miljøet, og fordi der i langt de fleste tilfælde findes miljøvenlige alternative bekæmpelsesmetoder.

Brug af biologisk bekæmpelse er ikke en belastning for vores miljø, og kan derfor være en løsning til bekæmpelse af skadedyr. 

Læs mere