Virus i Agapanthus - skærmliljer
Skærmliljer er normalt robuste planter, men de kan dog angribes af virussygdomme, der giver lyse pletter eller striber på bladene. Læs her, hvordan du spotter virus og håndterer problemet.
Skærmliljer, Agapanthus, er populære og sunde haveplanter. Deres store og anderledes blomsterstande i hvidt og forskellige blå nuancer lyser godt op i haven i sensommeren. Der er dog en slange i paradiset, og den hedder virus. Skærmliljer kan angribes af en stribe forskellige vira. Man kan som haveejer ikke afgøre hvilken virus, der er tale om.
Symptomer
Virussygdomme er lumske på den måde, at de godt kan være til stede i planten uden, at den viser symptomer, når man køber den, og så slår den ud med virussymptomer året efter. Symptomerne kan være meget variable, men er typisk:
- Gule eller hvide mosaiklignende pletter eller striber på bladene.
- Der kan dog også komme symptomer på stilke og knopper.
Symptomerne skæmmer plantens udseende, og et angreb kan på længere sigt svække planten.
Hvis planten er under stress af forkert vanding, forkert gødning, forkert temperatur mm. forstærkes symptomerne. Virussymptomer kan ligefrem camoufleres hvis planterne får rigeligt med kvælstof.
Sådan smitter sygdommene
Virussygdomme i planter kan ikke bekæmpes, så det gælder om at undgå at få dem inden for havelågen, og om at undgå at få dem spredt, hvis man har ramte planter. Virus spredes ikke via sporer, der flyver i luften som ved fx svampesygdomme, men bl.a. ved at viruspartikler overføres med plantesaft fra en plante til en anden eller ved at smitte sker via sugende insekter som fx trips, bladlus og hvide fluer, der overfører viruspartikler. Man kan selv sprede virus, da virus kan sidde i plantesaft på knive, spader, sakse, skovle, potter mm. Bruger man fx en saks til at klippe alle de afblomstrede blomsters stilke af planterne, kan man sprede virus til alle sine planter, hvis man har klippet i en smittet plante. Jeg tror, at jeg har fået spredt virus i min skærmlilje-samling på denne måde.
Det samme gælder ved deling med kniv eller spade. Hvis to planter står så tæt, at bladene gnider op af hinanden, kan smitte ske via små sår i bladoverfladen.
Hvor kommer virus fra?
Skærmliljer er ofte navnesorter, der formeres ved deling. Deler man en virusramt plante i flere, vil de planter, der kommer ud af delingen, også have virus. Der er mindre risiko for virussmitte i frøplanter.
Selvom gartnerierne gør, hvad de kan, for at undgå at sælge planter med virus i, så bliver der solgt planter med virus i. Jeg har personligt købt pæne planter fra Holland, der så fine ud ved modtagelsen, men året efter viste virussymptomer.
Forebyggelse og bekæmpelse
Først og fremmest kan man sætte nyindkøbte planter i karantæne et års tid, og eventuelt holde lidt igen med gødningen for at fremprovokere symptomer på eventuelle virusangreb. Har man angrebne planter, så bør de kasseres, helst brændes eller i restaffald og ikke i haveaffaldet. Jorden bør også kasseres.
Deler man sine skærmliljer, og vil man undgå at sprede smitte, bør værktøj desinficeres imellem hver plante, man deler. Først renses værktøj for jord, plantesaft mm med en våd klud eller børste, derefter desinficeres de med enten desinfektionsmidlet Virkon S (2-3 %), 75 % ethanol til overfladedesinfektion, med isopropylalkohol eller ved at redskabet dyppes i kogende vand. Ethanol til overfladedesinfektion kan købes på apoteket, på nettet, eller man kan blande sin egne desinfektionsvæske af husholdningssprit (93 % ethanol) og vand i forholdet 1: 0,25. Alkoholprocenten skal være mellem 70 og 80 %. Desinfektionsmidlet bør sidde på værktøjet, indtil væsken er tørret ind. Brug briller og handsker, når du desinficerer. Propylalkohol kan ætse. Lerpotter fra virusramte planter bør kasseres eller kun bruges til fx sommerblomster. Plastpotter kan rengøres og desinficeres. Først rengøres potterne grundigt for jord og snavs, siden skrubbes de i en kraftig sæbeopløsning af fx brun sæbe eller sæbespåner.