Abernes skræk – eller bare havens skræk?
Det sydamerikanske træ kaldet abernes skræk – også kendt som abetræ – har også vundet indpas i Danmark. Men ifølge flere landskabsarkitekter passer det slet ikke ind i de danske parcelhushaver.
I flere danske forhaver troner det store, særprægede træ abernes skræk, Araucaria araucana, som mange også kender under navnet abetræ.
- Jeg ser træet flere steder rundt i landet, men jeg forstår faktisk ikke helt, hvorfor det er blevet populært –måske fordi det har noget skulpturelt over sig med sine markante grene og store højde. Men det har noget aparte og fremmed over sig, og de skarpe nåle får det til at virke ret afvisende. Derudover kan det blive ret højt, og det er svært at beskære ordentligt, uden det går ud over træets naturlige form. Af de grunde synes jeg ikke, det passer ind i en almindelig dansk have, og da slet ikke i forhaven, hvor jeg især ser det blive brugt, siger Rikke Thiirmann Thomsen, der er landskabsarkitekt i virksomheden Thiirmann Have og Landskab.
Passer ikke ind
Også Anne Bay, der er hortonom og landskabsarkitekt i Bay Have og Landskab, mener, at abernes skræk er et dårligt valg til en dansk have.
- Jeg kan egentlig godt lide abetræ, når det anvendes et relevant sted, hvor det får pladsen til at vokse naturligt i flere retninger. F.eks. hvor træet står i en træsamling af andre eksoter og ikke-hjemmehørende træer. Men ren æstetisk passer det ikke ind i vores haver herhjemme, og så kan der være udfordringer med at passe og pleje det ordentligt. Arten kan ikke klare sig i ekstreme vintre, og den kræver en beskyttet vokseplads med fuld sol i egne af landet, hvor den ikke bliver udsat for østenvinden, der kan udtørre nålene. Østenvinden kan faktisk skade træet så meget, at det får en helt unaturlig form.
Vælg disse i stedet
Begge landskabsarkitekter mener, at abernes skræk i stedet hører hjemme i større parker eller parklignende haver med større plads for virkelig at komme til sin ret. I stedet foreslår de begge en række alternativer.
- Der findes ikke noget som et abetræ. Men hvis man godt kan lide træer med vandrette grene og en skulpturel udformning, kunne et alternativ være enten Tårefyr, Pinus wallichiana, eller etagekornel, Cornus controversa. Det er smukke træer med et noget blødere udtryk. Og så har kornellen årstidsvariation med eksempelvis blomstring i modsætning til abernes skræk, der bare er statisk hele året, siger Rikke Thiirmann.
Hun suppleres af Anne Bay.
- En atlasceder, som også er et nåletræ, Cedrus atlantica ’Glauca’, er et vildt smukt træ med blålige nåle og en smuk skulpturel form. Men der findes også en indendørs stuegran af samme slægt som abernes skræk, Araucaria. Den skal stå lyst og køligt indendørs og vandes sparsomt.