Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Laurbærkirsebær er populær, men kan give problemer som hækplante

Den stedsegrønne busk laurbærkirsebær er på få år blevet meget populær som ydre hæk blandt især nye haveejere. Men flere havearkitekter anbefaler nu at finde alternativer.

Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus. Foto: Haveselskabet

Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus. Foto: Haveselskabet

Man skal ikke køre længe rundt i et dansk villakvarter, før man støder på laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus. Og det er ikke uden grund, at den har vundet stort indpas hos danske haveejere, fortæller have- og landskabsarkitekt Jeanette Thysen fra Det Gode Haveliv.

- Jeg ser mange nye haveejere, der falder for laurbærkirsebær og planter den som hæk i deres første, nye have. Det har jeg også selv prøvet. Den er stedsegrøn, billig og vokser hurtigt, og det er alt sammen rigtig godt. Ovenikøbet kan den også blomstre og få bær.

For voldsom og spreder sig

Alligevel mener hun af forskellige grunde, at laurbærkirsebær kan være en dårlig løsning:

- Laurbærkirsebær er et dårligt valg som ydre hæk i en ny, vindblæst have, hvor bladene ofte får vinterskader efter vinterens vind, høj sol og frost typisk i februar. Så falder de store blade af og rasler rundt til irritation for mange. Samtidig er den svær at klippe, virker tit voldsom og som en fremmed fugl i mange haver, når den vokser sig stor. Derfor skal man vælge sin hæk med omtanke, forklarer Jeanette Thysen fra Det Gode Haveliv.

Laurbærkirsebær kan vokse sig vældigt stor og ofte ser man planter på 6-8 meter i højde og bredde.

Kritikken suppleres af landskabsarkitekt hos arkitektvirksomheden entasis, Ann Søderberg. Hun fremhæver, at laurbærkirsebærs som hæk er for hurtigtvoksende og kræver plads, og den er svær at forme og holde i skak.

- Derudover tiltrækker den med sin grove grenstruktur ikke fugle, insekter og anden biodiversitet. Lidt lige som rododendron så skygger den for andre planter, og dermed bliver jorden under laurbærkirsebær nærmest som en ørken, hvor intet andet kan gro. Og så betragter mange lande i Europa den faktisk som en invasiv art, da den spredes let via bærrene, vokser hurtigt og er svær at udrydde, forklarer hun.

Dette bekræftes af det engelske haveselskab, RHS, der har laurbærkirsebær på deres liste over "potentielt invasive arter".

Der findes flere alternativer

Ann Søderberg fremhæver en række alternative planter, som hun hellere så brugt i haverne:

- Alt efter havens størrelse og beliggenhed kan man i stedet overveje en art som portugisisk laurbær, Prunus lusitanica,  eller vintersnebolle, Viburnum tinus, hvis man bor i en mild egn af Danmark og den står skærmet for vind og hård frost. De er begge er mindre og lettere at kontrollere, samtidig med, at de stadig er stedsegrønne og blomstrende. En mulighed er også storbladet liguster, der er nem at forme og delvis stedsegrøn og samtidig god for biodiversitet.

Have- og landskabsarkitekt Jeanette Thysen fra Det Gode Haveliv har alt efter havens sol, jord og vind en række andre stedsegrønne forslag som alternativer til laurbærkirsebær.

- Det kan f.eks. være den hjemmehørende almindelig taks – Taxus baccata, der er hårdfør som hækplante.

Gode alternativer til laurbærkirsebær

  • Almindelig taks, Taxus baccata
  • Portugisisk laurbær, Prunus lusitanica
  • Vintersnebolle, Viburnum tinus (den skal stå beskyttet)
  • Alm. eller storbladet liguster, Ligustrum
  • Japansk kristtorn, Ilex crenata

 

Fakta om laurbærkirsebær

  • Prunus laurocerasus, eller laurbærkirsebær på dansk, er en stor, stedsegrøn bladbusk, som blev indført i Danmark tilbage i 1600-tallet.
  • Bladene er læderagtige og elliptiske med hel rand. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden er lysegrøn og mat.
  • Blomsterne sidder i oprette toppe ved bladhjørnerne. De er små og hvide med en sød, tung duft.
  • Frugterne er små, sorte bær.
  • Rodnettet består af kraftige hovedrødder, der når langt ud og dybt ned, og busken kan blive højere end tre meter. Hele planten er giftig og dufter af marcipan, hvilket er et tegn på cyankalium-lignende stoffer, som kun fugle tolererer.

Kilde: Landskabsarkitekt, Ann Soderberg.

Læs mere