Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Beskæring af roser - den store guide

Læs og se videoer af, hvordan man beskærer de forskellige typer af roser.

Beskæring af rose. Foto: Haveselskabet

Beskæring af rose. Foto: Haveselskabet

Roserne beskæres, når risikoen for hård frost er ovre. Tidligere var anbefalingen midt i april, men med vores milde vintre er det efterhånden allerede i slutningen af marts eller begyndelsen af april. Lidt frost efter beskæring kan roserne godt tåle. Når de at sætte store nye skud, kan disse svides af en sen nattefrost, og her kan det være en god ide at beskytte dem med et lagen eller fiberdug natten over. Skulle det alligevel ske at man ikke får dækket roserne, så vil de sætte nye skud. Det koster ekstra energi, og kan forsinke blomstringen en smule, men rosen skal nok overleve.  

Grundregler for beskæring af roser

Selvom man anvender forskellige beskæringsmetoder, er der nogle grundregler som gælder for alle roser.

  • Fjern alle visne og døde grene ved basis. Evt. under jordoverfladen.
  • Skær beskadigede og knækkede grene væk under det dårlige sted.
  • Fjern grene, der vokser på tværs eller indad mod midten af rosen.
  • Fjern de små, piberensertynde skud, der vokser frem fra basis. De bliver alligevel aldrig til noget.
  • Afkort rosens lange skud til den ønskede længde, så du opnår en harmonisk plante.
Læs mere

Det rette snit

For at få et pænt resultat efter beskæring, og for at mindske risikoen for sygdom, er det vigtigt at rosengrenene skæres korrekt. Snittet skal være skråt og ligge 3-5 mm over en udadvendt knop. Det er vigtigt at bruge en skarp beskærersaks så snittet ikke bliver flosset. Til store buskroser med tykke grene, kan et ørnenæb være et godt redskab.

Ikke alle roser beskæres ens

Der findes mange forskellige typer af roser. Det er langt fra alle, der behøver beskæring. For eksempel behøver vilde roser og slyngroser ikke beskæring, og buskroser beskæres kun moderat. Men andre roser har brug for den årlige beskæring, hvis de skal holde sig kompakte, sunde og livskraftige og danne mange blomster. Fælles for alle roser er dog, at de tåler beskæring ganske godt, så er der behov for en kraftig beskæring, så skal man ikke være bange for at klippe roserne. De skal nok komme fint igen. 

Beskæring af buskroser 

Buskroser, herunder mange historiske roser og de engelske Austin-roser, har kun behov for en lettere udtynding af de ældste grene og en mindre tilbageklipning af de øvrige. Fjern som altid alle syge og knækkede grene. Klip over en udadvendt knop og undgå, at der sidder døde stabbe tilbage.

I videoen herunder viser havearkitekt Frank Kirkegaard, hvordan man beskærer buskroser. 

De engangsblomstrende buskroser kan desuden studses let umiddelbart efter blomstring for at opnår en mere harmonisk busk. For de remonterende venter man med denne studsning, til årets blomstring er slut.

Beskæring af moderne roser 

I gruppen af moderne roser er de storblomstrede roser og buketroser. De skal klippes helt tilbage til 20-25 cm for at holde en god kompakt form med blade, tæt ved jorden. På den måde holder du rosenbusken ung med masser af blomster, og du får samtidig mindre ukrudt mellem roserne, når løvet skygger på jorden.

Beskæring af klatre- og slyngroser

Klatreroser er roser, som har meget kraftige grene, som ofte kan være svære at bøje ud til siderne eller forme, som man ønsker. Så her er det vigtigt at hjælpe den/de grene på vej og binde dem til stativet, mens de stadig er bløde og saftspændte – pas på de ikke knækker i processen!

Når man beskærer klatreroser, vil man gerne bevare rosen i højden, og derfor skal hovedstammerne bevares. Men for at rosen ikke bliver alt for vild og uregerlig, skal sideskuddene skæres ind til 2-3 øjne. Herfra vil rosen danne sine blomstrende skud.  

I videoen her viser rosenekspert Peter Scherg, hvordan man beskærer klatreroser i foråret. 

Slyngroser er de roser, som har meget slanke ”tynde” grene, og som er nemme at bøje, nogle kan man næsten lave sløjfer på. Slyngroser behøver ikke beskæring, men hvis der er behov for det, kan man naturligvis godt beskære dem. 

De fleste slyngroser sætter blomster på sidste års skud, så pas på! Hvis man fjerner de skud om foråret, kommer der ikke blomster. Bedste metode er at fjerne nogle af de gamle grene og ellers holde beskæringen til en let studsning ved behov. 

Beskæring af bunddækkeroser

Bunddækkeroser er lave roser, der har en bred vækst. De plantes ofte i grupper, hvor de effektivt dækker bunden og forhindrer fremspirende ukrudt. Bunddækkeroser er meget robuste og behøver reelt ikke beskæring. Men ønsker man alligevel at holde lidt på formen, kan man studse dem i marts eller april. Man behøver ikke være så nøjagtig i forhold til, hvor grenene klippes af, så har man mange roser, kan man bruge en hækkesaks til at skære roserne tilbage. 

I videoen her viser rosenekspert Peter Scherg, hvordan man beskærer bunddækkeroser i foråret.

Beskæring af vilde roser

De vilde roser er de mest robuste. I reglen behøver de ikke beskæring, og i mange tilfælde udvikler de sig smukkest, hvis man lader saksen blive i lommen. Men er der behov at at beskære, så tåler de det rigtig godt. Vilde roser kan skæres ned allerede sidst på vinteren eller i det tidligste forår. Det bør man ikke gøre hvert år, men nogle gange kan der være brug for denne hårde behandling. Alternativt kan med med års mellemrum fjerne nogle af de tykkeste grene ved grunden. På den måde bevares rosens størrelse, og samtidig forynges den løbende. Nogle af de mest dyrkede vilde roser er mangeblomstret rose, Rosa multiflora, hunderose, R. canina, og æblerose, R. rubiginosa.