Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan gøder du dine roser

En af hemmelighederne bag smukke roser er gødning. Her kan du læse, hvordan Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg gøder sine roser.

Rose 'The Generous Gardener'. Foto: Jens Otto Pedersen

Rose 'The Generous Gardener'. Foto: Jens Otto Pedersen

Der findes mange meninger om, hvordan man skal gøde sine roser, hvornår man skal gøre det og med hvad. En ting er sikkert, roser elsker gødning, og hvis man giver dem, hvad de har behov for, så kvitterer de med overdådig blomstring.

Vi har spurgt Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg hvordan han gøder sine over 400 roser. Peter er en ægte rosennørd med stor viden om roser, og han er desuden bestyrelsesmedlem i Det Danske Rosenselskab.

Hvad gøder du dine roser med?

Jeg gøder både med komposteret hestemøg, rosengødning og universal havegødning. Min erfaring er, at der ikke er nogen væsentlig forskel på, om jeg bruger rosengødning eller en universal havegødning. 

Hvornår gøder du roser?

For at holde jorden velgødet udlægger jeg et lag komposteret hestemøg omkring planterne i januar. Det er ikke en nødvendighed, men jeg har gode erfaringer med det. Jeg lægger det jævnt i hele bedet.

Omkring 1. marts gøder jeg så igen med enten rosengødning eller havegødning. Frem til 1. august gøder jeg en gang om måneden.

Jeg ved, at andre anbefaler at gøde roser tre gange i løbet af sæsonen i april, maj og juni, og det kan man gøre uden problemer, men jeg har selv virkelig gode erfaringer med at gøde seks gange i løbet af vækstsæsonen. Mine roser kvitterer med fantastisk mange blomster og tæt bladvækst, så det vil jeg klart anbefale.

Der er desuden mindre risiko for overgødskning, hvis man gøder med en lille smule gødning ofte, end når man giver større mængder gødning ad gangen. 

Hvordan gøder du roserne?

Jeg spreder ca. en spiseske gødning pr. plante, og fordeler det hele vejen rundt om rosen, men holder en afstand på mindst 20 cm til stammen. De små tynde rødder, som optager næringen, sidder i ydrekanten af rodklumpen og ikke inde omkring centrum. Den metode har jeg gode erfaringer med.

Er der forskel på, hvordan du gøder de remonterende og engangsblomstrende roser?

Der er ikke den store forskel. Jeg gøder alle mine roser samtidig, dog giver jeg de engangsblomstrende lidt mindre gødning pr. gang end de remonterende. Selvom roserne ikke blomstrer, har de brug for næring til at sætte endnu flere grene og blade. 

Andre gode råd om gødning af roser

  • Roser må absolut ikke gødes senere end 1. august, for så kan de ikke nå at gå i dvale for vinteren. Når man gøder for sent, holdes skuddene saftspændte, og det øger risikoen for frostskader.
  • Undgå at bruge hønsegødning. Det er for stærkt for roser.
  • Gødningspillerne må ikke ligge i klumper, men skal spredes jævnt.
  • Brug gerne kompost fra egen have. Det har den bedste virkning, hvis det lægges ud i rosenbedet i efteråret. Problemet med kompost kan være, at du i princippet ikke ved, hvor næringsrig den er og dermed, hvor meget gødning der er behov for at supplere med. 
  • Pas på med overgødskning, da det svider rødderne. Hvis man gøder med en lille smule gødning 3-5 gange om året, så er risikoen for overgødskning mindst.
Læs mere