Sunde og flotte roser fundet efter tre års afprøvning
Det er blevet lettere at vælge en smuk rose, som er god til at modstå sygdomme. Resultatet fra en stor dansk afprøvning af roser blev i 2020 offentliggjort, så haveejerne kan vælge de sundeste roser.
Roser er skønne, men nogle sorter er tilbøjelige til at blive ramt af sygdomme som stråleplet og meldug, der skæmmer rosernes blade og i værste fald medfører, at bladene falder helt af. Derfor kan det være en god ide som haveejere at kigge sig om efter sorter, der ikke i samme grad bliver ramt af sygdom.
Danske Planteskoler og Danske Havecentre tog derfor i 2016 initiativ til en rosenafprøvning, hvor 80 sorter gennem tre år skulle dyrkes i Valbyparken ved København uden brug af bekæmpelsesmidler.
Fakta om rosenafprøvningen
- 80 forskellige rosensorter i mange forskellige kategorier – udvalgt fra en større gruppe forslag fra forædlere, producenter og havecentre.
- Plantet i Valbyparken vinteren 2016/2017 og dyrket og vurderet i somrene 2017, 2018 og 2019.
- Roserne er dyrket uden brug af bekæmpelsesmidler og under havelignende forhold.
- Projektet kaldes “Sunde roser giver glæde og liv”. Det er støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter og af Miljø- og Fødevareministeriets Erhvervsudviklingsordning 2016.
Mange roser er sunde
Resultatet viste, at mange af de nyere sorter, der var med i afprøvningen, klarer sig godt mod sygdomme.
Roserne blev testet på hårdførhed, vækstkraft, bladsundhed, knop- og blomsterform, blomsterrigdom, farve, duft, selvrensende egenskaber samt helheldsindtryk. Dog vægtede bladsundhed, altså hvorvidt rosens blade ikke var ramt af sygdom, højere i bedømmelsen end andre kriterier, da et af hovedformålene var at finde sunde roser, der trives uden brug af bekæmpelsesmidler.
Resultatet:
De klarede sig bedst i testen
Vurderet i både 2017, 2018 og 2019 klarede disse roser sig bed
De klarede sig næstbedst i testen
Disse sorter er alle sunde og scorede lige så højt på bladsundhed som dem i vinderkategorien, men scorede en smule lavere på de andre kriterier, bl.a. blomsterrigdom. Generelt er helhedsindtrykket dog næsten lige så godt som vinderkategorien: