Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Nigella – henter himlen ned til jorden

Nigella er en lidt gammeldags sommerblomst, som fortjener en renæssance. Den har ikke blot et meget appellerende og nostalgisk udtryk, men også det store fortrin, at den er lidt ejendommelig.

Nigella er en brillant sommerblomst, som er nem at få til at trives, og som ikke kræver særlig pasning. Navnet “nigella” kommer af det latinske ord “niger”, som betyder sort, og her er det plantens sorte frø, der hentydes til. 

Blomsterne, derimod, findes i mange blå nuancer fra den mest indtagende sarte blå til mørk midnatsblå og violet. Rosa og hvid er ligeledes almindelige, og en enkelt gul optræder også i arternes farvespektrum. 

Usædvanlige frøkapsler

Hver af de smukke blomster, der både kan være enkelte og dobbelte, hviler på et leje af filigranagtigt løv, der i sig selv gør planten yderst dekorativ. Løvet er friskgrønt, og selve planten er velforgrenet.

Nigella har et bedårende flor, men selv efter afblomstring er blomsten iøjnefaldende, da dens fremtrædende støvfang og frøknude udvikler sig markant, i takt med at blomsterne visner. På jomfru i det grønne, Nigella damascena, er frøkapslerne særlig iøjnefaldende, da de ligner opblæste balloner. 

Plantens usædvanlige finale forlænger glæden og gør nigella værd at dyrke for andet end blomstringens skyld. Afklippede stilke med frøkapsler er meget yndede af blomsterdekoratører, og de er fine i tørrede buketter, da frøstandene kan holde hele vinteren. 

Så den på et solrigt sted

Nigella trives i veldrænet jord på et solrigt sted. Den kan sås fra marts til maj direkte på voksestedet. Den spirer i løbet af cirka to uger, men frøene kan også være lidt længere tid om at komme i gang. Blomstringen begynder cirka otte til ti uger efter såning, og den varer længe, især hvis man sår flere gange. I så fald kan man strække blomstringen fra juni til september. 

Man behøver ikke at bruge tid på at pudse planterne af for visne blomster for at holde floret ved lige, idet den dekorative frøstand er lige så eftertragtet som selve blomsten. Hvis man vil have mest mulig glæde af de flotte frøstande, er det en god idé at så tidligt, gerne så snart man kan komme i jorden om foråret.

Nigella hører til ranunkelfamilien og er hjemmehørende i Europa og Asien, hvor den gror på stenede områder, uopdyrket land og brakmarker. Plantens naturlige voksested understreger, at dyrkningen er taknemmelig. Det er for det meste nemt at få nigella til at spire og gro i haven. Nigellaslægten rummer omkring 20 forskellige arter, som alle er enårige. Det er dog kun tre-fire af disse, som findes i almindelig dyrkning.

Nigella som krydderi
Foto: Kim Ahm

Nigella som krydderi

De spiselige sorte frø af sortkommen, Nigella sativa, kaldes også kalonji. De har en lækker krydret smag med et strejf af karse. I Mellemøsten, Indien, Tyrkiet og Grækenland er det bl.a. udbredt at bruge frøene som et krydret drys på brød. Nigellafrøet kan føres tilbage til det gamle testamente, og historisk set blev sortkommen anvendt som peber, før sort peber, Piper nigrum, blev udbredt. Det er kun frøet af sortkommen, der er værd at spise. Andre nigellaarter betragtes som prydplanter. Undtagelsen er jomfru i det grønne, Nigella damascena, som man udvinder æterisk olie af til parfumeindustrien.