Salvie – flot staude i mange gode sorter
Staudesalvie er både en smuk og nem staude. Og så er den blandt biernes og sommerfuglenes favoritter. Læs her Haveselskabets råd til pasning og pleje og ikke mindst et udvalg af gode sorter til haven.
En nem staude
Staudesalvie er nem at få succes med. Den er robust, dvs. den klarer sig fint i det danske klima, den angribes sjældent af skadedyr og sygdomme og så er den rimelig tolerant overfor jordbundsforhold så længe den ikke står i våd jord. Væksten er for nogle sorter tæt, lav og busket, hvilket gælder for mange af de nyere sorter. Disse er også velegnet til krukker. Andre er mere oprette og åben i væksten. Fælles er, at det er livskraftige og længelevende stauder.
De trives bedst i sol, og her vil de sætte et væld af blomstrende aks i i første halvdel af sommeren og nogle sorter lidt længere end det. Blomsterne er desuden til stor glæde for bier, sommerfugle mm.
Ved Cph Garden 2019 havde Hannu Sarenström designet en showhave, hvor forskellige sorter af staudesalvier var dominerende. Et smukt syn og insekterne fandt også haven meget attraktiv. Foto: Ann Malmgren
Formering
Staudesalvie formeres nemt ved deling forår eller først på efteråret. De kan også formeres ved stiklinger i løbet af sommeren. Lægesalvie, Salvia officinalis, som er den art der dyrkes som krydderurt, kan også plantes ind i staudebedet, men det er en halvbusk, og den kan derfor være vanskelig at dele, fordi den nederste del af planten er forveddet. Den formeres bedst ved stiklingeformering.
Pasning og pleje
Det er nemt at dyrke staudesalvie i haven. De kræver ikke meget pasning. Det første år efter plantning kan vanding i tørre perioder være en god ide. Herefter er rodsystemet så veludviklet at planten kan forsyne sig selv og da salvie er meget tørketolerant, så klarer den fint perioder uden regn.
I det tidligere forår klippes planterne ned som andre stauder. Ellers passer de i det store hele sig selv. Efter blomstring kan de visne blomsterstande klippes væk hvis man synes de skæmmer. Det kan for mange af sorterne også give en ekstra blomstring senere på sommeren. Man må forvente at nogle sorter kan sprede sig med frø, men det er ikke på et niveau, hvor det vil opleves problematisk.
I baggrunden ses staudesalvie 'Pink Profusion'. Her er den i selskab med katteurt, Nepeta 'Walkers Low' og skabiose, Scabiosa 'Butterfly Blue'. Foto: Haveselskabet
Arter af staudesalvie
Ordet staudesalvie bruges bredt om de arter vi dyrker som prydplanter i vores staudebede. Men faktisk er staudesalvie det officielle danske navn for arten Salvia x superba. Småblomstret salvie, Salvia nemorosa, kaldes dog også ofte for staudesalvie og af denne art findes der et stort udvalg af gode sorter. Andre gange oplyses ikke hvilken art der er tale om men blot et sortsnavn. Men står planten i afdelingen med stauder i havecenteret, så kan man være sikker på at det er en flerårig plante man kan have glæde af i mange år. Hvis du er i tvivl, om det er en sommerblomst eller en staude, så spørg dig frem.
Gode sorter af staudesalvie
Herunder præsenteres nogle af de gode sorter af staudesalvie. Alle er robuste og blomsterrige, og findes i de fleste danske havecentre. Hvis ikke, kan man altid spørge om de kan blive bestilt hjem.
Salvia nemorosa ’Caradonna’. Purpurlilla blomster. Juni-september. Ca. 70 cm høj. Sorten ’Caradonna Compact’ har samme blomsterfarve, men som navnet antyder en mere kompakt vækst.
Småblomstret salvie, Salvia nemorosa 'Caradonna'. Foto: Haveselskabet
Salvia nemorosa ’Pink Dawn’. Lyserøde blomster og mørke blomsterknopper i en luftig blomsterstand. Juni-juli. Ca. 40 cm høj.