Gå til hovedindhold
Gartner Jan Søgård Jensen fra Haveselskabets Have viser, hvordan du klipper hækken efter en snor.
Gartner Jan Søgård Jensen fra Haveselskabets Have viser, hvordan du klipper hækken efter en snor.
Artikel for alle

Guide til at klippe hæk

Her får du en guide til hækkeklipning med tips til, hvornår du skal klippe hæk, hvor høj og bred den skal være, og hvordan du får den helt lige.

Gartnerne fra Haveselskabets Have deler deres hækkeklipper-erfaringer med os. Jan Søgård Jensen og Anja Kelvin klipper hæk i 30-40 dage hver sommer, så der er mange gode tips at hente.

Video: Sådan klipper du hækken efter en snor

Gartner Jan Søgård Jensen fra Haveselskabets Have viser, hvordan du klipper hækken efter en snor.

Video embed

Hvornår skal hækken klippes?

Hækken kan klippes så ofte, man vil. Hvis man godt kan lide, at hækken står skarpt og er helt tæt, og har man tid og lyst, så kan man klippe hver uge. 

Vil man derimod gerne nøjes med en enkelt eller to klipninger om året, er det nødvendigt at planlægge lidt, så hækken ser nyklippet ud længst muligt. 

To klipninger om året

Hækplanter vokser hurtigt i foråret, især i maj og juni, så holder de pause midt på sommeren, og skyder igen omkring august. Derfor er det oplagt med to klipninger om året:

  • Klip første gang i starten af juli, når forårsvæksten er aftaget.
  • Klip anden gang i august, når anden periode med skudvækst er slut. 

På denne måde får man en kort og tæt hæk, som også står skarpt hele vinteren, som jo er 6 ud af 12 måneder om året.

Foto: Rie Birk Lauridsen

Én klipning om året

Vil man gerne nøjes med en enkelt klipning om året, anbefaler vi, at man klipper hækken i starten af juli. Det er bedst at vente med klipningen til efter Sankt Hans af hensyn til de småfugle, som ruger i hækken.

Det kan måske være fristende at vente helt, til væksten stopper i oktober. Men hvis man venter med klipningen til efteråret, løber man ind i det problem, at skuddene er blevet tykke og træagtige, så det kræver en kraftigere maskine, end hvis man tager dem tidligere, når skuddene er grønne og friske.

Men kraftigt voksende hække som fx liguster og tjørn, når hækken desuden at blive meget lang og fyldig, så det er nok de færreste, der har plads til en så tyk hæk hele sommeren. 

Vinterklipning

Vinteren er også et fint tidspunkt til hækklipning. Der er ingen blade, så man kan se hvad man laver. Især gamle, brede hække som skal genoprettes, er nemmest at klippe om vinteren. 

Klip ikke hækken om efteråret

Det eneste tidspunkt, man ikke bør klippe hækken, er om efteråret fra september til oktober.

På det tidspunkt er hækken stadig i vækst, så efter klipningen vil den sætte nye, friske skud, der ikke kan nå at afmodne, inden frosten kommer- Det betyder, at hækken kan få frostskader.

Klip ofte og slip for at fjerne hækafklip

Hvis du gerne vil slippe for at fjerne hækafklip, skal du klippe ofte. For når du gør det, klipper du kun en smule grønne, friske skud af, som du med fordel kan lade ligge til havens orme og kryb. Det holder på fugt og giver næring til hækken. 

Hvis man har græsplæne op til hækken, kan man lade græsklipperen findele afklippet, og derefter kan man rive det ind under hækken. 

Den tid man bruger på den ekstra klipning, sparer man på oprydningen, og man får en skarpere og tættere hæk ud af det. 

Foto: Rie Birk Lauridsen

Hvor høj og bred skal hækken være?

Alt for mange hække er for høje eller for brede. De høje hække er anstrengende at klippe, og kræver stige eller platform at stå på. De brede fylder bare meget, er svære at klippe og risikerer at vælte, når det lægger sig tung sne på dem. 

Højde

En god størrelse på en hæk i et almindeligt villakvarter er cirka 160-170 cm høj. En hæk i den størrelse er nem at klippe, og toppen kan klippes uden stige. Selv om den bliver klippet ned til 160-170 cm højde, vil gennemsnitshøjden hen over året være 180 cm.

Foto: Rie Birk Lauridsen

Bredde

Hækken bør klippes i A-form, så den er smallest for oven og bredest for neden. En passende bredde er 70 cm for neden og 50 cm bred for oven. A-formen er vigtig, da det giver lys og luft til de nederste grene, så hækken bliver tæt i bunden. 

Et tip: Klip helt ind til hvor man sidst klippede

Lægger man bare en lille centimeter på hver gang der klippes, ender man hurtigt med en alt for høj og bred hæk som skal genoprettes. Brug derfor en snor, eller mål med en tommestok, så du får klippet hækken i den ønskede højde.

Hvordan bliver hækken helt lige?

Hvis man ikke har et utrolig godt øjemål, må man tage hjælpemidler i brug, hvis hækken skal være lige. 

En vandret snor er en stor hjælp. Den skal ikke spændes ud i den højde man gerne vil ende på, men et stykke over, så man ikke risikerer at klippe den over, under arbejdet. 

Foto: Rie Birk Lauridsen

Snoren kan også bruges, når du klipper siden af hækken. Ved at klipper nedefra og op i en fejende bevægelse, hvor spidsen af sværdet netop rammer snoren i toppen.