Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Livsnyderhaven – med roser og frodig junglestemning

Maria er haveskribent og blogger på Livsnyderhaven.dk, hun har tusindvis af følgere på Instagram og har ikke uden grund vundet prisen for årets haveblogger to gange i træk ved Cph Garden. Her besøger vi hende i hendes egen have.

På en stille villavej i Aalborg ligger en smuk, skagensgul patriciervilla fra 1920’erne med røde tegl på taget, hvide dannebrogsvinduer og haven højt hævet over vejen. Her bor Maria og Anders i en have, som de gennem de seneste fem-seks år har sat deres personlige præg på. Med en særlig sans for detaljen og blik for at skabe rum i den lille have har Maria fremelsket frodighed, blomstrende portaler og sin helt egen cottage-inspirerede junglestil. Udefra ligner haven en klassisk villahave med kugle-spidsløn, en lav bøgehæk og en frodig bund i forhaven. Træder du ind mellem de hvidkalkede søjler ved fortovet, så fornemmer du hurtigt, at her vokser en planteglæde og en sans for indretning ud over det sædvanlige. Her er syrener, hosta og frodigt bunddække af kæmpestenbræk i skøn forening med akelejer, violette valmuer og stedsegrønne buksbom, som farver forhaven gennem året. I baghaven åbner der sig et helt unikt planteunivers, som Maria har skabt godt hjulpet af sin mand, Anders.

En ægte sansehave
Du bliver budt velkommen af en imponerende portal med honningrose, Rosa helenae. Små, bugtede stier leder dig rundt gennem havens mange rum. Stierne forgrener sig og skaber en lille labyrint gennem den tætte beplantning. Her kan du nyde haven og fange solen fra nye vinkler alt efter tidspunktet på dagen.
Overalt er der tag af træer og portaler med frodige slyngroser, vedbend, klematis, klatrehortensia og tobakspibeplanter. Engelske roser blomstrer i juni om kap med klatrehortensia og klematis. Her er små, fredfyldte rum med terrasser omgivet af et enkelt farvevalg primært af lyserød, lilla og bordeaux krydret med lysegule roser og pastelfarvede kaprifolier ud over havens frodige grønne.

 
To murede, hvide søjler byder gæsterne velkommen indenfor i haven. Forhaven er flot året rundt, og her ville Maria og Anders gerne have mere vildskab. De startede med at plante fem kuglespidsløn, Acer platanoides ‘Globosum’, da de flyttede ind. Derefter begyndte de at forvandle hjertet i Livsnyderhaven bag den smukke, gule patriciervilla til deres egen frodige oase.

Haveinteressen spirede tidligt frem
Haven er bundet sammen af stier, der deler sig, så du kan gå på opdagelse og vælge en ny vej. Hver gang du træder gennem en portal og ind i et nyt haverum, skifter belægningen, fra beton til stampet jord, chaussésten, slotsgrus og træ, og i orangeriet danner smukke, gyldne teglsten gulv – alt sammen i naturens enkle, tidløse materialer og dæmpede farver.
Du fornemmer hurtigt, at her er en have, det har taget tid og krævet omtanke at skabe. »Det er seks år siden, vi flyttede ind,« fortæller Maria. »Det tager tid at gøre en gammel have til sin egen. Jeg har skabt mange haver og tænkte meget over, hvordan jeg indrettede denne. Noget er slettet og lavet om. Jeg får idéerne, og Anders udfører dem.«
Selv har hun mange års haveerfaring og henter inspiration fra mange forskellige steder. Hendes egen haveinteresse spirede tidligt frem: »Min morfar, mormor og mor var haveinteresserede. Jeg har arbejdet i gartneri, og da jeg var barn, fik jeg tidligt et lille stykke jord at dyrke have i. Allerede som 17-årig startede jeg med at lave have i en baggård,« fortæller Maria.


Frodig junglestemning Bregner og hosta er to af Marias favoritplanter, som er eminente til at skabe den frodige junglestemning i den nordjyske have.

Inspiration fra Anne Just, Bali og Borneo
»Mødet med Anne Justs Have satte for alvor noget i gang i mig og inspirerede mig til en vildskab i forhold til haven. Jeg har lavet flere haver og haft tre drivhuse gennem årene, hvor jeg har dyrket mine egne tomater. Jeg elsker genbrug og byggede mit første trædrivhus af gamle vinduer. De hårdtbrændte sten, der ligger i mit orangeri i dag, er fra en gammel landsbyskole fra 1864. Haven er mit levende værksted. Det gør ikke noget, at haven ikke er færdig. Jeg kan ikke la’ være med at få nye idéer, indrette og skabe nye oplevelser i haven,« fortæller Maria.
»Det første, jeg gjorde, var at forbedre jorden. Alt græs blev fjernet, og siden har vi skabt masser af rum i haven. Vi har arbejdet med fugtproblemer i orangeriet, som er selvgjort af den tidligere ejer. Vores have er ikke bare en fin prydhave. Den skal også give mening. Derfor fik vi høns og har etableret en køkkenhave. Jeg prøver at tænke i funktioner i havens rum,« fortsætter Maria, der senere har hentet inspiration til havens frodige skovstemning fra blandt andet Borneo og Bali.

Skab rum og højde i haven
Selvom der er en afslappet stemning i haven, er det tydeligt, at her er tænkt over tingene, så hvad er hendes bedste råd til havens indretning? »Det er vigtigt at bygge en have i højden og skabe rum i haven. Jeg er glad for at have gøremål i haven som for eksempel mine høns, der gør, at jeg hver dag kommer ud og oplever haven.« 
Målet med hendes blog er både at dele ud af haveglæden og vise andre og nye haveejere, at man skal være modig og godt kan gøre noget uanset haveerfaring. Hun har selv rigtig mange unge følgere på Instagram. Dem vil Maria gerne inspirere til at springe ud i havelivet.

Haveejerens bedste tips


Skab overgange mellem havens rum med belægninger
Her i haven veksler gulvet mellem betonfliser, brosten og piksten, chaussésten, træ og grus samt tegl i orangeriet. Hvert rum har sit gulv, og gulvene er med til at markere overgangen fra et rum til et andet.


Skab hygge og liv i haven
Maria har, godt hjulpet af Anders, hængt lysguirlander op i havens mange rum og langs stierne. Lyset gør det hyggeligt både at se ud i haven og være i den. Tættest på huset er der en overdækket terrasse, hvor vinplanter og vedbend danner et grønt gardin omkring konstruktionen.


Skab kontraster
Kontraster giver spænding og gør det til en oplevelse at gå på opdagelse i haven. Skab variation i beplantningens tæthed. Leg med blomsternes farver og faconer, og skab grønne pauser og rolige flader med belægning og bunddække, der kan stå i kontrast til de mere sprudlende planter.