Gå til hovedindhold
Mand planter roser
Foto: Istockphoto
Artikel for alle

Trin for trin: Sådan planter du roser

Her får du en guide til, hvordan du giver roserne en god start i haven.

Går du med drømme om et nyt rosenbed med velduftende roser til næste sommer. Så er det her i efteråret og frem til jorden bliver frossen, at roserne skal plantes. Her får du en guide i 4 trin til, hvordan du giver de nye roser en god start i haven:

1) Læg en plan

Før du hovedkulds kaster dig ud i projektet, er det en god idé lige at planlægge, hvor mange og hvilke typer roser du ønsker dig. Der er nemlig rigtigt mange at vælge imellem, og der findes roser for enhver smag og til et hvert formål.

Det er en god idé at læse lidt om roser, før du begiver dig til planteskolen. Som medlem af Haveselskabet er du også velkommen til at søge råd i vores rådgivning, hvor vi har en rosenekspert, som sidder parat til at hjælpe dig.

Roser elsker vand, luft og sol, og vil gerne have et skud kompost omkring sig. Plantestedet har også stor betydning for, hvor stor succes du får med dine nye roser. Der findes dog roser, der kan klare sig på lidt mere problematiske voksesteder fx i sandet jord eller halvskygge. 

Plant ikke nye roser på et sted, hvor der har stået roser før. I så fald skal jorden skiftes ud.

Mand planter roser

2) Barrodsplanter eller i potte?

Roser kan både købes i potter og som barrodsroser. Begge slags roser er lige sunde og lige gode, hvad angår kvalitet, men når det så er sagt, er det ikke ligegyldigt, hvordan du planter roserne. Det betaler sig at gøre sit plantearbejde rigtigt fra starten af. 

Roser i potte plantes som andre buske. Læs mere her: Trin for trin: Sådan planter du en busk

3) Når barrodsroserne ankommer

Når du modtager dine barrodsroser med posten eller fra planteskolen, så smid dem straks i en balje med vand eller våd spagnum. Du kan så i ro og mag gøre bedet klar og hente roserne én efter én, når du er klar til at plante dem. 

Skal du plante mange roser, kan du med fordel lave et såkaldt jordindslag, hvor roserne midlertidigt plantes. Du laver jordindslaget ved at grave en grøft, der passer til røddernes størrelse. Roserne sættes i grøftens ene side, så de står med en vinkel på 15-20 grader. Overbrus dem med vand, kast jorden på, og træd let til med hælen. Kast resten af jorden op omkring podestedet og det nederste stykke af grenene. 

Hvis du ikke når at plante alle dine roser her i efteråret, inden frosten kommer, så fortvivl ikke. De kan sagtens blive i jordindslaget frem til foråret. Læg gerne nogle grangrene omkring roserne for at beskytte dem yderligere.


I denne skønne rosenhave ses bl.a. den gule engelske rose 'Golden Celebration' og i baggrunden til venstre ses 'Ghislaine de Feligonde'. - Fotograf: Niels Ole Dam.

4) Studs rødderne

Studs rødderne med en beskæresaks, og fjern beskadigede roddele. Hvis du planter tidligt om efteråret, skal du også fjerne tilbageværende blade på planten.

Fjern desuden eventuelle vildskud, dvs. skud, der skyder op fra under rosens podested. Podestedet ses som en fortykning nederst på planten. Vildskud er skud fra den vildrose, som rosen er podet på. 

5) Så er det plantetid

Grav et plantehul, der er dybt nok til, at rødderne kan være der og lidt til, så der er ekstra plads i både bund og sider til, at rødderne kan udvikle sig. Du må aldrig lave hullet for småt og snævert, så du er nødt til at bøje rødderne for at få plads til dem. Klip hellere lidt af røddernes længde. 

Når plantehullet er gravet, skal bunden løsnes med en greb. Fyld hullet med vand, og når vandet er sivet bort, fyld da lidt kompost i plantehullet. Rødderne bredes nu let ud i hullet. Roddelene må ikke bøje opad. 

Rosen holdes i hullet, mens du kaster jord på, der er tilsat lidt kompost. Når rosen er tre fjerdedele tildækket, rettes rosen op, og jorden trædes let til. Podestedet skal være ca. 5 cm under jordoverfladen. Vand godt og fyld derefter resten af jorden på. 

Til slut skal jorden igen trædes forsigtigt til omkring rosen. Læg også gerne 2-3 cm lag kompost på jordoverfladen omkring rosen. Vinteren igennem kan du beskytte de nyplantede roser med grangrene.

Husk at vande i tørre perioder, og tænk også på, at roser elsker kompost og opmærksomhed.