Gå til hovedindhold
Foto: Frank Kirkegaard
Foto: Frank Kirkegaard
Video

Video og guide: Opstamning af et træ

Se videoen og få Haveselskabets trin for trin vejledning i kunsten at opstamme et træ.
Video og tekst: Frank Kirkegaard med bidrag fra Maren Korsgaard. Redigeret af Gusta Clasen. - 
22. august 2017

Hvis du har et træ eller en stor busk i haven, som du synes fylder for meget, så giv det en chance og start med at stamme det op. Det kan gøre en stor forskel.

Når du stammer et træ op, bliver stammens struktur tydeligere og træet får en fin skulpturel virkning i haven. Du kan også forvandle en stor uformelig busk til et let og elegant lille træ. Du får samtidig plads til flere planter nedenunder.

August er det helt rette tidspunkt til projektet.

​Video: Stam træet op

I videoen viser havearkitekt Frank Kirkegaard, hvordan du opstammer et magnolietræ.

Video embed

Alle træer kan opstammes

Alle træer kan opstammes, også de stedsegrønne. Enebær, tuja og fyrretræer er ofte flotte med frie stammer.

Træer med flere stammer vil ofte blive meget smukke ved en opstamning. Stammernes strukturer bliver tydelige, og træet får en fin skulpturel virkning i haven. Oplagte flerstammede træer er papirbarkløn, hjertetræ, troldhassel, æble og guldregn. 

Det er en god idé at lade et ungt træ vokse lidt til, før du begynder at opstamme det. Stammens sidegrene medvirker nemlig til at øge stammetykkelsen, så vent med at stamme træet op, til det har en stærk stamme.

Et harmonisk træ har ofte et forhold på cirka 1:2 mellem stamme og krone. Hvis træet for eksempel er 6 meter højt, skal stammen altså være blotlagt på de første 2 meter, så kronen fylder de 4 meter.

Find træet i busken

En stor, uformelig busk kan stammes op og blive et smukt, lille træ, som fylder meget mindre end den store busk. 

Ved at fjerne nogle af de nederste grene og tynde lidt ud i de øvrige, så der kommer en stamme med en åben krone, får du pludseligt skabt et lille træ, der træder tydeligere frem mellem den øvrige beplantning.

En opstammet busk er et fint alternativ til egentlige træer i haven. Større buske som syrener, snebollebuske m.v. vokser hurtigt til, men bliver sjældent over fire-fem meter høje, uanset hvor gamle de bliver. 

Opstammet syrenbusk. Foto: Maren Korsgaard.

Blandt de buske, der nemt kan forvandles til flerstammede små træer, er også pibeved, bærmispel, koreakornel, rododendron, kristtorn, hassel, havehortensia og hyld. 

Rododendron kan blive endog meget smuk ved opstamning til et træ, og det kan ofte være den bedste løsning for en busk, der er blevet for bar i bunden. En støttepæl vil være velkomment i de første år efter forvandlingen, indtil det lille træs stammer har fået mere styrke. 

Opstammet rododendron. Foto: Maren Korsgaard.

Mange buske står i busketter, hvor de enkelte buske med alderen får det meget trangt. Et sammenfiltret busket kan blive forvandlet til et spændende bed, hvis de allerstørste buske laves om til træer.

Trin for trin: Sådan opstammer du et træ

Her er vist, hvordan en kirsebærkornel bliver stammet op.

1) Før opstamningen

Kirsebærkornellen bliver med tiden et lille træ, men kan være mange år om at træde i karakter. Den kan hjælpes lidt på vej med en opstamning, så du hurtigere får skabt en krone på træet. 

Opstamningen går i al sin enkelhed ud på at save alle stammens lavt siddende sidegrene af ind til grenkraven.

Opstamningen foretages med en god beskæresaks og en lille håndsav.

Før opstamning. Foto: Frank Kirkegaard.

2) Sådan gør du:

  • Start med at klippe eventuelle syge grene væk helt nede ved jorden.
  • Dernæst klipper du de tyndeste grene væk, også helt nede ved jorden.
  • Nu kan du få øje på de grene, som skal fungere som stammer i dit nye træ. Der er måske tre-fem kraftige, oprette grene, som du lader stå.
  • Resten af grenene saves af ved jorden. Arbejd dig frem nedefra og op, og gå lidt væk og se på resultatet ind imellem, så du ikke pludseligt får fjernet for meget.
  • Tynd også lidt ud i kronen. Klip eller skær helt inde ved en af hovedstammerne, så du ikke efterlader stabbe. De vil bryde med mange nye skud og kan være et angrebssted for svampesygdomme.
  • Det er ofte en fordel at bevare flere stammer fra grunden af, så der kommer et lille flerstammet træ, der er dekorativt både sommer og vinter. Det gælder om at skabe et træ, der er i balance.

Foto: Frank Kirkegaard.

Den store stamme forneden blev fredet i første omgang og kunne også være blevet tilbage, men efter at have set på træet fra flere vinkler, blev det besluttet, at den også skulle fjernes.

3) Efter opstamningen

Træet virker lettere, og der er nu plads til at plante lave buske eller højere stauder under træet og på den måde få flere oplevelser ind i haven.

Efter opstamning. Foto: Frank Kirkegaard.

Det nye træ ser måske lidt forpjusket ud, men det vil hurtigt komme sig over operationen. 

Næste år vil stammerne bryde med mange sideskud, da der pludseligt er kommet mere lys på dem.

Sideskuddene skal fjernes, så stammerne kan beholde deres nøgne præg. Skuddene er nemme at rive af midt på sommeren, mens de endnu er ganske bløde. Nye skud fra bunden skal også klippes af hvert år.