Gå til hovedindhold
Clopyralidskade i tomatplante Foto: Privat
Artikel for alle

Undgå flydende organisk gødning godkendt til økologisk jordbrug

Organisk flydende gødning fra flere forskellige fabrikanter har i 2020 været forurenet med rester af sprøjtemidler. Haveselskabet anbefaler, at du vælger andre gødningstyper, indtil der er kommet bedre styr på, hvilket plantemateriale, der anvendes i de økologiske gødninger.
06. april 2021

Mine tomatplanter har det skidt

I 2020 fik Haveselskabet en del henvendelser fra medlemmer om, at deres tomatplanter af uforklarlige årsager blev syge. Planter som tomat og peberfrugt blev misdannede med grove, krøllede blade og væksten gik i stå. Analyser, som Haveselskabet har fået foretaget i 2021, har vist, at der er store mængder ukrudtsmidlet clopyralid i de flydende gødninger, som er mærket ”Godkendt til økologisk jordbrug” eller ”også til økologiske haver”. 

Haveselskabet har derfor nu udsendt en kritik til producenter og myndigheder af, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre, at der i flydende organisk gødning findes rester af sprøjtegifte, der er direkte skadelige for planterne. 

Læs om hele undersøgelsen her

Undgå de flydende gødninger indtil videre

Haveselskabet anbefaler, at du som haveejer undgår de organiske, flydende gødninger godkendt til økologisk jordbrug, indtil producenterne har givet en klar garanti for, at der ikke findes skadelige stoffer i gødningen.

Der findes forskellige alternativer, du kan bruge i stedet:

  • En Ø-mærket økologisk, flydende gødning
  • Standard flydende mineralsk drivhusgødning (ikke godkendt til økologisk jordbrug)
  • Fast gødning, som enten fås som ren NPK eller som organiske gødningskugler.

Haveselskabet vil have certificering

Haveselskabet har på baggrund af resultaterne taget kontakt til producenterne for sikre at problemerne med de flydende gødninger bliver løst. Indtil producenterne kan garantere, at der ikke findes skadelige stoffer i deres flydende gødning, anbefaler Haveselskabet, at man ikke anvender organiske, flydende gødninger.

Derudover ønsker Haveselskabet en certificering af de omtalte produkter. 

 - Det er helt essentielt, at haveejeren fremover kan regne med, at der i flydende organiske gødningsprodukter ikke er et indhold af skadelige virkemidler. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en certificering af leverandørerne af vinasse, hvor de kvalificerer og garanterer, at roerne ikke er behandlet med clopyralid, fortæller Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet. 

Ifølge bekendtgørelsen af lov om gødning og jordforbedringsmidler kan miljø- og fødevareministeren forbyde salg og anvendelse af produkter, hvis der er begrundet mistanke om, at de udgør en sundhedsfare for mennesker, dyr eller planter. På den baggrund opfordrer Charlotte Garby ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, til at gå ind i sagen og undersøge markedet af gødningsprodukter, så haveejerne i fremtiden får korrekt information om de produkter, de køber til brug i haven. Samtidig opfordrer hun til, at der fastsættes grænseværdier på området og at der sikres en certificering af gødningsprodukter.  

Svar fra producenterne. 

Salgschef Klaus Jensen hos Pindstrup: 

"Hos Pindstrup har vi valgt at skifte leverandør af gødning, der er godkendt til økologisk dyrkning. Det har vi gjort, fordi vi hos vores tidligere leverandør ikke længere kunne være sikre på indholdet i gødningen. 

Fra og med i år er både indhold og emballage ændret, og dunken er nu gul med grønt låg. Indholdet fra ny leverandør er frikendt for pesticidrester hos samme laboratorie, som Haveselskabet anvender. Vi er i dialog med vores forhandlere for at sikre, at der ikke står gamle dunke på hylderne. Hvis man som forbruger har gamle dunke stående hjemme i skuret, er man velkommen til at kontakte os om at komme af med produktet. Som leverandør til haveejerne er vi enige med Haveselskabet i, at en certificeringsordning vil være en fordel, sådan at alle involverede kan være sikre på, hvad der er i produkterne.”

 

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.