Gå til hovedindhold
Foto:Niels Ole Dam
Foto:Niels Ole Dam
Artikel - Cph Garden 2017

12 flotte udstillingshaver - se publikums favorit

Publikumsfavoritten blandt de 12 udstillingshaver ved Cph Garden 2017 er blevet kåret. Se den og de andre 12 haver her.
09. juni 2017

Ved Cph Garden 2017 præsenterede 12 forskellige brands fra havebranchen et lille stykke have på 9 kvadratmeter. Gennem alle fem dages haveshow har gæsterne ved Cph Garden kunnet stemme på deres favorit blandt de 12 udstillingshaver via sms. I dag på Cph Gardens sidste dag søndag 25. juni blev publikums favorit kåret.

Fællesskabshaven kåret som bedste udstillingshave

Det blev "Fællesskabshaven" skabt af TagTomat sammen med Champost, som fik flest sms-stemmer. ”Fællesskabshaven” er skabt af bygartnerne fra TagTomat, som har kombineret plantekasser og selvvandingsteknikker med de gode og bæredygtige jordprodukter fra Champost til at dyrke grønt og fællesskaber.

De glade vindere fra TagTomat og Champost med deres vindertrofæ.

Her ses de glade vindere fra TagTomat og Champost med deres vindertrofæ.

Fællesskabshaven vil udfordre og vise, hvad der rører sig i det Københavnske byhavemiljø, hvad enten det er som baggårdshaver, taghaver, parkeringshaver, altanhaver eller fortovshaver.

Fællesskabshaven. Foto: Haveselskabet

Bygartnerne fra TagTomat kombinerer plantekasser og selvvandingsteknikker med de gode og bæredygtige jordprodukter fra Champost til at dyrke grønt og fællesskaber.

De centrale elementer i Fællesskabshaven er mødet med de besøgende, dyrkning i flere lag og dimensioner, genbrug af ressourcer og regnvand samt oplevelsen af foranderlige rum.

Champost – Møglækkert til haven

Champost producerer jordprodukter til økologisk dyrkning. Virksomheden er plantet i den jyske muld i Thy med "Jordforbedring" som deres kerneprodukt. Champost Jordforbedring, som indgår i alle virksomhedens jordprodukter, består af komposteret og pasteuriseret hestemøg, en 100 % organisk muld, som er fri for spagnum, kunstgødning, ukrudtsfrø, svampesygdomme og skadedyr.

Grønne fællesskaber i byens rum

TagTomat ligger i hjertet af Nørrebro i København, men anlægger haver for alle, der vil være med, og på alle de mulige og umulige flader, som tyngdekraften tillader. De leverer hele fødekæden fra rådgivning, over produktion, tilplantning og drift eller dele deraf, og sælger til både private, virksomheder og offentlige institutioner.

De øvrige udstillingshaver

Her kan du se haverne og læse mere om designerne og firrmaerne bag.

Urban Garden

Specialløsninger - beton til glæde for flere - holder længere

Urban Garden. Foto: Haveselskabet

Aarhus Cementvarefabrik udvikler og producerer specialprodukter i beton til både store og små anlægsopgaver. Siden grundlaæggelsen i 1909, har de leveret produkter i høj kvalitet, og de er særdeles bevidste om, at det er livsnerven i virksomheden. I deres eget formværksted udvikler de kundernes ønsker til individuelle løsninger. Kort beslutningsvej, hurtig sagsgang og streng kvalitetsstyring er med til at gøre deres specialløsninger til en naturlig del af nye projekter.

Udstillingshaven er tegnet af Kirstine Jensens Tegnestue i Århus 

Byhaven

I SILVANs udstillingshave på Cph Garden er der en mængde inspiration til dig, der ikke har et stort udeareal at boltre dig på. Har du f.eks. en altan eller en lille oase i byen, kan du se nogle inspirerende og pladsbesparende løsninger – også hvis du er nødt til at - eller bare gerne vil - tænke kreativt med pladsen, og gerne vil bruge alle tilgængelige flader, både horisontalt og vertikalt. 

Byhaven. Foto: Haveselskabet

Du kan se færdige løsninger, og du kan se kreative gør-det-selv-forslag, hvor alternative materialer kommer i spil i nye funktioner. Desuden vises, hvordan du kan indrette et lille værksted/redskabsrum mest optimalt, så det lille rum får mange flere funktioner end bare opbevaring af dine haveredskaber.  

SILVAN er en af Danmarks største forhandlere af gør-det-selv-byggematerialer til private med 42 byggemarkeder fordelt ud over hele landet. SILVANs mission er at sikre kundernes succes med boligens projekter, uanset om det er gør-det-selv eller gør-det-med-hjælp. SILVAN vil være det absolut mest serviceorienterede gør-det-selv-byggemarked, når du skal indrette, reparere og vedligeholde din have og bolig.

En meditation over blomsters livscyklus

Papirkunstneren Veronica Hodges har designet en have til Dansk Glasforsikring. 

Lige pludselig er det væk. Foto: Haveselskabet

Kunstneren Veronica Hodges undersøger med sine skrøbelige, håndklippede papirkunstværker det foranderlige og det forgængelige. Besøg drivhuset, der indbyder til en æstetisk meditation over den sidste fase i blomsters livscyklus med en installation, der spænder fra mørkerød til hvid. Her er alting ved at falde fra hinanden i et univers, hvor forgængelighed er præmissen for, at noget nyt kan opstå. I Veronicas drivhus kan man få et glimt af nulpunktet mellem liv og død, mellem tomrum og fylde, iscenesat i en imponerende papirinstallation.

Veronica Hodges (f. 1972) er uddannet som beklædningsdesigner og scenograf fra Danmarks Designskole i 2002. Hun har i en årrække arbejdet med papirklip som kunstform og har blandt andet udstillet på Glyptoteket, samt løst udsmykningsopgaver for butikker i Danmarks såvel som internationalt.

Dækker din forsikring, når uheldet er ude? Adskillige drivhusejere har oplevet, at forsikringen ikke dækkede tilstrækkeligt, efter skader på drivhuset som følge af storm, snetryk, eller uheld med sten og bolde og meget andet. 

Dansk Glasforsikring kan hjælpe med at finde den rette forsikring til dit eksisterende eller nye drivhus. Drivhusforsikringen tegnes uafhængigt af husforsikringen og dækker alle drivhuse uanset størrelse eller værdi og hele drivhuset – både glas og skelet. Forsikringen kan også tegnes for drivhuse ved lejeboliger eller i kolonihaven og uanset om drivhuset er placeret i haven eller på tagterrassen. Der er ikke krav om, at drivhuset skal være opført på muret eller støbt sokkel.

Paper dreams in the greenhouse

Oplev papirkunstner Marianne Eriksen Scott-Hansens gigantiske papirblomster vokse i drivhuset "Oase" fra Juliana Drivhuse. På eventyrlig vis får de overdimensionerede, farvestrålende silkepapirsblomster én til at føle sig som en Alice i et eventyrland eller som H.C. Andersens lille Tommelise.

Paper dreams in the greenhouse. Foto: Haveselskabet

De håndklippede papirkreationer har fanget hele verdens interesse på det sociale medie, Instagram. Dér kan man opleve hendes forunderlige papirunivers - men nu også under Cph Garden, hvor de ”vokser” i det fine kvadratiske drivhus Juliana Oase, som emmer af luksus og lysthus, og indbyder til både planteliv og driverliv. 

Juliana Drivhuse producerer drivhuse til havefolket med et sortiment, der har noget at byde på for enhver – fra små traditionelle drivhus og op til de store eksklusive løsninger i canadisk cedertræ.

 

Duften af timian og en verden af beton

Cirklen - et samlet rum

Åben ren løs jord - Trædefliser i jern - Muld, stål og bambus - En verden af beton og duften af timian

Duften af timian og en verden af beton. Foto: Haveselskabet

Publikum vil i IBF's udstillingshave blive mødt af ”Cirklen - et samlet rum”, hvor Marianne Levinsen Landskab, om har stået for design af haverne, giver den besøgende en oplevelse af betonens møde med haven.

Marianne Levinsen Landskab Aps arbejder poetisk og visionært med landskabsarkitektur i alle skalaer – fra byplanopgaver, klimatilpasningsprojekter til offentlige rum og private haver.

IBF, der er en af Danmarks førende producenter af betonprodukter og familieejet - har siden 1960 beskæftiget sig med produktion, udvikling og salg af belægningssten, fliser, tagsten, rør, brøndgods, fabriksbeton og specialløsninger. IBF er “En verden af beton”.

De 4 elementer

Tanken bag denne udstillingshave er at vise sammenhæng mellem elementerne: vand, ild (sol), jord og luft og havens trivsel.  Alle elementer er vigtige for at opnå en skøn og frodig have. De 4 elementer symboliseres af 4 små figurer, der står i frodige bede hvor det hele samles i midten af en krukke med et træ. Således smelter elementerne sammen og danner en vidunderlig have med sjæl og hjerte. 

De 4 elementer. Foto: Haveselskabet

Havens Kunst, der blev etableret i juli 2016 af Tina Thorsby, er eneforhandler i Danmark af Haddonstones skønne haveornamenter, der er fremstillet i sten. Krukker, ornamenter og figurer er igennem århundreder blevet anvendt som udsmykning blandt planter og buske i haver. I Haddonstones sortiment finder man præcis alle de skønne former for udsmykning, som man ser i engelske cottage-, herregårds- og slotshaver.

Haddonstone blev grundlagt i 1971 og udstillede allerede året efter på Chelsea Flower Show. Haddonstone producerer 
alle deres haveornamenter ved hjælp af en særlig støbeteknik. De har udviklet deres egen unikke blanding af kalksten og cement, som giver et udtryk af ældre klassisk skulpturkunst. Samtlige Haddonstone produkter er håndlavet på fabrikken i England.

Havedrømme

Man må gerne drømme store drømme i haven, om hvad du kunne tænke dig i livet og hvad du kunne tænke dig i din have. Haveselskabet har sammen med blomsterkunstner Camilla Hugger Tarp skabt en drømmesofa.

Vi håber, at du med besøget på Cph Garden tager en masse havedrømme med hjem til din egen have. Tag plads i drømmesofaen og tænk lidt over dine havedrømme.

Del og dyrk haveglæden med Haveselskabet.

Havedrømmen. Foto: Marie-Louise Munter

Cph garden – en blomstrende mark

Nykilde har sammen med havedesigneren Janni Bjerregaard Lund fra RoomOutside sammensat en speciel ”Cph Garden blomsterblanding”. Blandingen består af etårige kulturblomster i yderst trendy farver og spændende struktur. Man kan opleve blomsterengen i fuldt flor integreret i udstillingshaven som et spændende element. Nyd spændende farver og gå på opdagelse i de forskellige blomster.

Cph Garden - En blomstrende mark. Foto: Haveselskabet

Nykilde er et frøfirma hjemmehørende i Vestsjælland, der specialiserer sig i naturfrøindsamling og -formering. De sælger også kulturblomster i spændende blandinger, sammensat efter farve eller funktion. Naturfrø sælges i blandinger, alt efter formålet til eksempelvis genetablering af natur eller renovering og i forhold til jordforhold, sol/skygge, strandnært eller i vejrabatten m.m.

Nykilde producerer og forhandler også grønne tage. Især VegBlock er et produkt for haveejere, der ønsker sig et grønt tag på en nem og hurtig måde, uanset tagstørrelsen. Nykilde er en planteskole og frøvirksomhed med godt 30 års erfaringer og en stor palet af produkter til den grønne sektor både for de private og de professionelle kunder. 

Havens catwalk

Havedesigner Stig Lauritsen og landskabsarkitekt Greg Kobett fra Paradehuset & Orangeriet på Gisselfeld Kloster står bag udstillingshaven Havens Catwalk, hvor opsatser i jern forvandles til modehusets langbenede modeller.

Som et ægte modeshow er scenen sat til en festlig oplevelse for publikum. Karakteristiske elementer fra Paradehusets univers som skulpturelle vækster, jernurne og flotte potter står alle i et hav af duftpelargonier i fuldt flor. Catwalken er udført i håndhuggede sandsten og hele haven indrammes af et bånd i rustent jern.

Havens Catwalk. Foto: Haveselskabet

Fint fællesskab af græsser og stauder

Overdam Planteskole viser populære og nye græsser og stauder i et flot samspil. Planteskolen har siden 1962 specialiseret sig i græsser og oplevet en overvældende interesse for disse. Stauderne tilfører haven farve og græsserne giver struktur og forskønner bedet væsentlig også om vinteren, når stauderne er visnet hen.

Fint fællesskab af græsser og stauder. Foto: Haveselskabet

I udstillingshaven vises tre forskellige nyheder blandt græsserne. Planteskolens egen selektion af mosebunke, Deschampsia caespitosa ’Grand Danois’, der er høj og strunk, blåaksen Sesleria ’Greenlee’, der er en lav blåaks, som får blomster (aks) hele sommeren og den ret nye star Carex pilosa ’Copenhagen Select’, der er indsamlet i Alperne i 1950’erne af danske botanikere fra Botanisk Have i København.

Overdam Planteskole kombinerer græsser med blomsterrige stauder, som heller ikke er helt almindelige. Planteskolen har både engros og detailsalg. De har en egenproduktion på 85.000 planter og  har begrænset åbningstid i juli-august. Besøg planteskolen i september, hvor de igen har normal åbningstid, og hvor planteskolen er helt fantastisk – både for fagfolk og haveejere. Der er mere end 2000 m2 udstillingshaver og samlinger.

Festivalfavoritten

Hvert år fortryller Odense Blomsterfestival gader og stræder i Odense med et hav af kreative blomstermiljøer – et blomsterparadis fuldt af kunst, kultur og underholdning for hele familien. Hele festivalen er helt gratis at besøge. Hvert år er der et nyt tema og i år er det ”What a wonderfull world”. Festivalen løber fra den 17.–20. august. 

Til Odense Blomsterfestival 2016 blev denne unikke blomsterstilet, som er udsmykket med et hav af skønne roser, valgt af festivalgæsterne som deres favorit.

Festivalfavoritten. Foto: Haveselskabet

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.