Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haven: Et vigtigt levested for pindsvin

Pindsvin er et af de dyr, som vi allerhelst gerne vil opleve i vores have, men hvad skal der egentlig til for at det lille nuttede dyr finder vej og slår sig ned i netop din have?

Foto: GAP

Et velkomment nyttedyr

Pindsvin er ikke bare nuttede at se på, de gør også nytte i haven. De lever primært af forskellige insekter, både larver og æg. Men de spiser også andre ting, som de kommer forbi. Skulle der være faldet en fugleunge ud af reden, så bliver den ryddet pænt af vejen. Ligger der en slimet klump af snegle-æg, så ryger den også ned. Pindsvinet er lidt af en skraldemand, og spiser også alle mulige andre ting.

Vil man gøre sin have til et godt sted for pindsvin, kræver det, at den kan finde masser af byttedyr i haven. Så hvad der er godt for insekter som biller og deres larver – er også godt for pindsvin.

Pindsvinets livretter

Man kan med fordel lade sig inspirere af nogle af de ting, der hører sig til i en vild have med masser af krat og dødt ved. Grene, kviste, stammer og nedfaldne blade er alt sammen fødegrundlag for de insekter, der har specialiseret sig i at udnytte den energi, der er i det døde træ. Mange arter af biller lægger æg i barken, og senere gnaver larven sig ind i træet og guffer løs. Der kan den leve i lang tid, før den forpupper sig og bliver til en bille. Sådan en velvoksen bille er guf for pindsvinet.  

Hold på haveaffaldet

Selv om danskerne tilsammen hvert år kører næsten en million ton haveaffald på genbrugspladsen, så kunne noget af det med fordel blive i haven og til gavn for både insekter og pindsvin. Tænk over dét, næste gang du er ved at fylde traileren.

Sover i den mørke tid

Da der ikke er mange insekter ude om vinteren, ville pindsvinet have svært ved at finde føde på den tid af året. Derfor går den i stedet i hi. Det vil sige, at den sætter kropstemperaturen ned til 2-6 grader og stofskiftet går drastisk ned. På den måde sover den sig igennem de mørke, kolde måneder – og sparer energien.

Lidt at stå imod med

Pindsvinet skal opbygge et godt fedtlag inden den går i hi – og til det skal den bruge rigeligt med insekter til at opbygge fedtreserverne. Så derfor er det afgørende, at pindsvinet kan finde nok med insekter, orme og andre af pindsvinets livretter i haven.

Fred og ro

Det er vigtigt for pindsvinet at kunne finde et fredeligt sted i haven at bygge den rede, som den skal overvintre i. Til det bruger pindsvinet plantedele som blade, strå og bregneblade, som den former til en hule med tykke vægge. Reden placeres typisk under kvasbunker, buske eller under liggende træstammer. Den kan dog også finde på at flytte ind under bygninger, skure - eller i pindsvinebo, som vi mennesker har bygget til dem.

Byg et pindsvinebo

Det kan være en sjov opgave at lave et pindsvinebo, og sætte det op et uforstyrret og skyggefuldt sted i haven. Selve boet skal holde tørt, og der skal være plads til at pindsvinet kan indrette sig med isolerende plantemateriale.

Selve kassen skal være af ubehandlet træ. Hvis du vil male den, skal det være med vandbaseret og kun udvendigt. Den skal have et solidt tag, der holder vandet ude. For at gøre boet tiltrækkende for pindsvinet, er det en god ide at lægge grene og kvas ovenpå boet. Der må gerne være en passage, eller gang ind til selve ’soveværelset’. Du kan jo ’rede op’, ved at putte noget hø ind i kassen.

Se eventuelt guiden fra Naturhistorisk Museum i Aarhus her. 

Se forfatteren pindvine byggeprojekt lige her. /

Det kan være svært at holde sig væk, hvis man er nysgerrig på, om der er flyttet pindsvin ind i boet, men giv den lidt tid og kig forsigtigt til den. Du kan for eksempel kigge efter, om der er fjernet blade og strå foran indgangen.

 

Læs mere