Menu
Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gode planter med nektar og pollen er guf for insekterne

For at få et rigt insektliv i haven og dermed bedre bestøvning, skal man sørge for at have planter, der kan tilbyde en masse nektar og pollen. Både bier, sommerfugle, svirrefluer og mange andre insekter lever af dette.

Humlebi på seljepil. Foto: Petter Ulleland

Humlebi på seljepil. Foto: Petter Ulleland

Blomster med pollen og nektar er bl.a. vigtige for bier, sommerfugle og svirrefluer: 

  • Nektar er en sød og sukkerholdig væske, som blomsterne producerer for at lokke insekterne til, og insekterne drikker det som saftevand.
     
  • Pollen er det proteinrige gule støv, som ved insekternes hjælp transporteres til en hunblomst og bestøver planten. Mange insekter fodrer deres larver med pollen, og når de besøger blomsterne for at samle pollen til larverne, får de pollenstøv i pelsen og fører det fra blomst til blomst. Det er et ret fint og vigtigt samarbejde, som både insekterne og blomsterne har glæde af. 

Plant mange forskellige blomster

Når man har mange forskellige blomster i haven, vil man også kunne tiltrække mange forskellige insekter. Hvert insekt har deres egne favoritplanter og deres specielle måde at spise på. 

Sommerfugle og nogle humlebier har lange tunger og kan få nektar hos blomster med et langt kronrør, og andre insekter vil helst have store flade blomster, de kan kravle rundt i.

Enkelte enlige bier har helt bestemte præferencer, fx. vil blåhat-jordbi helst kun spise fra blåhat, Knautia arvensis, men kan dog også ses i vores haveform af knautia, Knautia macedonica.

Vilde blomster er bedst

Mange af vores insekter er udviklet over mange årtusinder til den vilde flora, som findes i Danmark, og derfor er det altid godt at have nogle vilde urter i haven, fx kløver, snerre, mjødurt, tidsler, klokkeblomster, bellis, violer, løgkarse, nælder, ærenpris, blåhat, djævelsbid og mange flere. De vilde planter udmærker sig især ved at være værtsplanter for larver af sommerfuglene. Insekterne er meget kræsne med, hvor de lægger deres æg, og mange larver kan kun leve på en enkelt planteslægt. Så hvor de fleste insekter har en bred vifte af planter, hvor de kan finde pollen og nektar, er de langt mere specifikke, når det gælder værtsplanterne. Fx lægger perlemorssommerfuglene kun æg på violer, okkergul pletvinge lægger kun æg på lancetvejbred, ensianblåfuglen lægger kun æg på klokkeensian osv.

Bliv medlem

Desværre opfattes de vilde planter ofte som ukrudt, selvom de både er smukke og uproblematiske. Lav eventuelt et lille hjørne af haven være lidt vildt og tillad, at de vilde urter kommer op og blomstrer. Lær dem at kende, og værdsæt dem som de vigtige indslag, de er for vores vilde fauna. 

Kender du Haveselskabet?

Hos Haveselskabet tror vi på, at din have kan være både grøn, klimavenlig og fuld af liv. 

Hos os får du workshops, foredrag, webinarer, digitale skoler, Åbne Haver, Danmarks bedste havemagasin HAVEN og rådgivere, du kan ringe eller skrive til, når du har spørgsmål til netop din have. Fra kun 49 kr. om måneden. 

Læs mere

Lad altid lidt vilde blomster være i plænen, og klip den ikke så tit. Det ser dejligt ud, og så får man samtidig tid tilovers til at sidde biernes summen. 

Vælg stauder med åbne blomster

Tænk på bierne og sommerfuglene, når du skal vælge stauder til haven. En nem regel er, at vælger man åbne blomster frem for lukkede, så er det et skridt i den rigtige retning. 

En dahlia med få kronblade og mange synlige støvknapper er fyldt med mad, hvor en lukket pompon er værdiløs for et sultent insekt. 

Bliv medlem

Både tidligt og sent på året skal der være blomster, for netop i ydertidspunkterne er der knaphed på mad. De overvintrende insekter som humlebidronninger, hvepsedronninger og nogle af sommerfuglene, fx nældens takvinge, dagpåfugleøje og citronsommerfugl, vågner af vinterdvalen, når den første forårssol varmer, og der har de brug for mad. Derfor er det vigtigt, at der allerede i marts og april er masser af blomster. Igen sent på året skal insekterne spise godt, så de har fedt at tære på i løbet af vinteren.

Enten overvintrer de herhjemme i revner og sprækker og skal kunne modstå kulden, eller også trækker de sydpå og har brug for energi til at klare den lange flyvetur. Admiralsommerfuglen tager fx turen til Sydeuropa og skal have energi til at flyve de mange hundrede kilometer. 

Har man en stor græsplæne, kunne man gøre meget godt for insekterne og fuglene ved at sætte lidt plads af til et lille pænt bed med et blomstrende frugttræ, nogle åbne, vilde og kultiverede stauder med masser af tidlige løgplanter imellem. 

Sætter man også et lille fuglebad imellem blomsterne, så er der også vand til de tørstige dyr i sommervarmen. Selv små vandbassiner er altid populære blandt fugle og insekter.  

Blomster til tidligt på året

Pil er en af de allertidligste med sine lange rakler, som er gule af pollen. Særligt seljepil, Salix caprea, er god. 

Frugttræer og -buske er også altid noget, der tiltrækker insekter. Især "de hvide", som man kalder forårsblomstringen fra april af - først slåen, så mirabelle, så fuglekirsebær og hvidtjørn og til sidst i maj, æble, pære og blomme. Det er også her, at insekterne som tak begynder at gøre gavn for os, når de bestøver vores ribs, solbær, blommer, kirsebær og meget mere. Også brombær og hindbær er gode. Men også de mere almindelige havebuske som forsythia og blodribs er eftertragtede om foråret.

Gode tidlige pollen- og nektarplanter er fx:

  • Krokus, Crocus; der er flere arter med en lidt forskudt blomstring, så sæt gerne flere forskellige.
  • Løgkarse, Alliaria petiolata, som også er også værtsplante for larver af aurora- og kålsommerfuglene.
  • Følfod, Tussilago farfara
  • Vorterod, Ranunculus ficaria; en lille, fin, gul plante, som visner væk senere på sommeren. 
  • Anemone, Anemone nemorosa, både hvid, gul og blå.
  • Erantis, Eranthis hyemalis
  • Døvnælde, Lamium album
  • Skilla; både sibirisk og de lidt senere spansk skilla og italiensk skilla. 
  • Påskeliljer, Narcissus-hybrider; sæt mange forskellige helst enkeltblomstrende (og ikke de fyldte).
  • Pinseliljer, Narcissus-hybrider; er lidt senere end påskeliljerne.
  • Violer, Viola: værtsplante for perlemorssommerfuglene. De vilde violer som krat-viol, Viola riviniana, hunde-viol, Viola canina, og skov-viol, Viola reichenbachiana, er gode. 
  • Mælkebøtte, Taraxacum vulgare, er sprængfyldt med pollen og nektar.
Læs mere

Blomster til sent på året

Savner man inspiration til, hvad der blomstrer sent, og som tiltrækker insekter, så tag en tur på planteskolen i oktober. På en lun dag er der en summen over de gode blomster. Så man skal bare vælge dem, bier og sommerfugle  flokkes omkring, og lade de andre stå. Det samme kan man selvfølgelig gøre i det tidlige forår.

Gode planter, der blomstrer helt til det sene efterår, er fx:

  • Hjulkrone, Borago officinalis.
  • Asters, Aster; alle arter både den vilde Strandasters, Tripolium vulgare, og de mere forædlede.
  • Georgine, Dahlia (med åbne blomster)
  • Blomsterne hos vedbend, Hedera helix, summer af bier og svirrefluer langt hen i oktober.
  • Anisisop, Agastache
  • Sankthansurt, Sedum telephium, og andre sene Sedum-arter.
  • Drejeblomst, Physostegia
  • Honningurt, Phacelia
  • Purpursolhat, Echinacea
  • Solhat, Rudbeckia
  • Almindelig gyldenris, Solidago virgaurea, (der findes to invasive arter af gyldenris, som også er fulde af nektar, men de bør ikke plantes, da de breder sig ud i naturen)
  • Stolt kavaler, Cosmos, har også blomster meget sent.
Læs mere

Frugttræer og frugtbuske er også vigtige, fordi nedfaldsfrugterne er gode fødekilder. Sommerfugle tiltrækkes af sød, gæret frugtsaft og ses tit sent på året ved nedfaldne pærer og æbler.