Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Insekterne mangler plads i vores velordnede verden

Der er ikke længere så mange sommerfugle i de danske haver som tidligere. Heldigvis er der mange måder at skabe et rigt dyreliv og en smuk have på samme tid.

Der bliver færre småkravl og insekter – både i de dyrkede haver og i den vilde natur. Med mere opdyrket og mindre vildtvoksende jord forsvinder de gode levesteder for mange insekter, og med insekterne forsvinder også livsgrundlaget for fugle, padder og flere pattedyr. Med andre ord er biodiversiteten truet.

Insekterne er også vigtige for bestøvningen af vores planter – og hvis de mangler, vil vi komme til at mangle både blomster, frugt og grøntsager. Heldigvis er der mange måder, hvorpå vi kan skabe et rigt dyreliv og en smuk have på samme tid.

– Der bliver færre insekter – både i haverne og ude i naturen – og dermed færre bestøvere til vores blomster, frugter og bær. Samtidig forsvinder livsgrundlaget for en række fugle, padder og andre dyr som lever af insekter. Og det er da en frygtelig ærgerlig verden at efterlade til vores børn, siger Rie Birk Lauridsen, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Foto: Pxhere.com

Tyske forskere påviste for nyligt i en undersøgelse offentliggjort i det videnskabelig magasin Science, at insektbestandene i Vesteuropa er kollapset de seneste 30 år, og at mængden af insekter målt i biomasse er faldet med mere end 80 procent.

– Det største problem er, at insekterne mangler plads i vores velordnede verden. Både landmænd, skovbrugere og vi som haveejere rydder op og dyrker og graver og regerer, og vi overlader ikke plads nok til naturens dyr, hvor de kan leve og have deres æg og larver i fred, forklarer Rie Birk Lauridsen.

Sådan kan du gøre en forskel i din have

Heldigvis er der meget, den enkelte haveejer kan gøre for at skabe gode vilkår for insekterne – og dermed også invitere både fugle, frøer, pindsvin og andre dyr inden for i haven. Og det kræver ikke nødvendigvis en stor omlægning af haven at gøre den dyrevenlig, fortæller gartner i Haveselskabets Have på Frederiksberg Anja Kelvin.

– Insekterne har brug for nogle vilde områder i vores haver, så de har et sted at yngle, og så de har gode skjulesteder, hvor de kan gemme sig for deres fjender. De vilde steder er også gode til at overvintre i for insekterne, fortæller Anja Kelvin.

Hun har en håndfuld gode råd, som er nemme at gøre til virkelighed hjemme i baghaven.

Foto: Pixabay

Giv plads til ukrudt, vand og nedfaldne æbler

Lad et yderområde eller et fjernt hjørne af haven stå og vokse til – både med snerler, tidsler og brændenælder.

– Insekterne elsker det, og det er et godt sted for småfuglene at hoppe rundt og finde mad. Og fælder du et træ, er det en god idé at lade hele eller dele af træet ligge og formulde – det er ren guf for insekterne, fortæller Anja Kelvin.

Også vand i haven tiltrækker masser af dyr. Både insekter og fugle vil komme forbi for at drikke eller bade, og områdets pindsvin lægger som regel også sin natlige vandretur forbi for at slukke tørsten.

Og når æbletræerne i sensommeren begynder at smide deres frugter, er det en god idé at lade dem ligge på jorden. Mange insekter og fugle – særligt solsortene – er nemlig rigtig glade for at spise af dem.

– Også i staudehaven er der mange måder at hjælpe dyrelivet på. Her er det en god idé at vente med at klippe ned, til den værste vinter er ovre. Det giver insekterne nogle gode steder at gemme sig, og fuglene kan både finde frø og insekter, siger Anja Kelvin.

De tyske forskningsresultater er offentliggjort i Science: http://www.sciencemag.org/news/2017/05/where-have-all-insects-gone