Yen dyrker sin køkkenhave efter en bæredygtig havefilosofi
Yen Frydensberg Egebaks 300 m2 store køkkenhave skal gøre familien selvforsynende året rundt, og den dyrkes efter en bæredygtig havefilosofi og efter de såkaldte regenerative principper. Her kan du blive klogere på, hvad det går ud på.
I Yens have finder man alt, hvad der hører til i en selvforsyningshave. Haven er på 20.000 m2, og på de 300 m2 dyrker hun grøntsager af alle slags. Familien skal nemlig gerne være selvforsynende med så meget frugt og grønt og så mange bær og nødder som muligt, og det skal foregå med omtanke for miljøet, naturen og biodiversiteten.
Yen er inspireret af nogle af principperne fra regenerativt landbrug. Hun forklarer det således i sin bog "Dyrk grøntsager året rundt":
"De senere år har udbredelsen af nogle af principperne fra regenerativt landbrug spredt sig til det, man kan kalde hjemmedyrkning. Sammen med øget fokus på bæredygtige økosystemer har denne tænkning også været med til at præge den måde, jeg i dag dyrker køkkenhaven. Og de prakisisser, der knytter sig til denne tænkning, er medvirkende til at gøre det muligt for mig at dyrke så mange forskellige grøntsager, som jeg gør, året rundt"
Sådan praktiserer Yen 'regenerativ dyrkning'
Hvornår:
Bedene dækkes løbende. Et bed ligger ikke bart i mere end 14 dage. Om efteråret dækkes tomme bede. Om foråret fjerner Yen dækket, når hun skal så eller plante. Når der begynder at vokse ukrudt frem, dækkes bedene igen, samt når grøntsagerne er udplantet, eller når de planter, der er sået direkte, har fået lidt størrelse.
Med hvad:
Yen dækker med det organiske materiale, hun kan få fat i. Om efteråret, når bedene er tømt, dækkes der med blade og græsafklip og herover plastik for at få omsætningen til at gå hurtigere. I sæsonen dækkes der med græsafklip, kulsukker og brændenælder, som er klippet i mindre stykker, og tang, halm samt uld fra fårenes bagdel, der ikke kan bruges til garn
En bæredygtig havefilosofi - principper og metoder
- Dyrker efter økologiske principper og metoder – ingen pesticider eller kunstgødning.
- Genanvender mest muligt, bl.a. potter, plast- og fiberdug og opbindingsmaterialer.
- Bruger opsamlet regnvand.
- Køber meget i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.
- Samler frø.
- Bruger alle grøntsager, også de beskadigede. De er mad enten i køkkenet eller til bierne, hønsene eller jorden.
- De praktiserer gravefri dyrkning.
- De holder jorden dækket mest muligt enten med plantevækst eller jorddække.
- De lader rødderne blive i jorden.
- De passer på biodiversiteten.