Fire nemme grøntsager til køkkenhaven
Få Haveselskabets bud på fire nemme grøntsager til køkkenhaven.
Der kan være mange udfordringer, når man kaster sig ud i dyrkning af grøntsager. Skadedyr og sygdomme kan ødelægge en ellers lovende høst, vejret kan man ikke altid regne med, og grøntsagerne kan have forskellige behov for vand og næring. Heldigvis findes der grøntsager, som er nemme at dyrke, og hvor du er nogenlunde sikker på succes.
1) Løg
En nem måde at dyrke løg på er at købe stikløg, som sættes i midten af april. Dermed er det også en af de første afgrøde, der kommer i jorden. De små løg sættes med ca. 10 cm mellemrum og dækkes med et tyndt lag jord. Den lille visne top på stikløget skal lige akkurat være over jordoverfladen.
Løg kan også dyrkes fra frø. De kan sås allerede fra midten af marts i en bakke med så- og priklejord. Løgene plantes ud i køkkenhaven i midten af maj.
Løgenes rødder ligger tæt på overfladen, og kan derfor nemt tørre ud. Sker det, går væksten i stå. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på vanding, hvis naturen ikke klarer arbejdet for dig.
2) Squash
Squash-planter er følsomme over for kulde, så frøene skal ikke i jorden for tidligt. Hvis blot du har tålmodighed til at vente til 1. juni med at så squash, så er du rimelig sikker på at få succes.
1-2 planter er rigeligt til at dække en familiens behov, men det kan være svært at begrænse sig, hvis man gerne vil afprøve de mange forskellige sorter, der findes. Planterne er forholdsvis store og kræver ca. 1 m2 pr. stk.
Høst squashene, mens de er små og lækre. Jo mere du høster, jo flere nye blomster og squash kommer der på planten, så der vil også være nok til, at naboen kan få en smagsprøve.
3) Radiser
Radiser er både nemme og hurtige at dyrke. Der går ca. 25 dage, fra frøene kommer i jorden, til radiserne er klar til høst.
Du kan så de første allerede i marts. Så dem i små hold løbende over sæsonen, så du når at få dem spist, mens de er lækre, og inden de går i blomst.
Sørg for, at radiserne ikke mangler vand, så holder du dig ude af problemer. Tørrer jorden ud, kan du få problemer med jordlopper, der spiser bladene, og radiserne kan også blivefor stærke i smagen og træede.
4) Bladbeder
Bladbeder hører nok ikke til de traditionelle grøntsager i køkkenhaven, men det brude de måske gøre i fremover. Bladbeder er nemlig utroligt nemme at dyrke, de smager godt, og så kan man faktisk også bruge dem som prydplanter andre steder i haven.
Bladbeder sås i begyndelsen af maj. Du kan enten vælge at så dem tæt og høste bladene som små blade, der spises som salat. Eller du kan så dem med 20-30 cms mellemrum og lade dem vokse sig store og sprøde.
Bladene kan bruges som alternativ til spinat og tilberedes på samme måde. Stænglerne er fremragende i wokretter.