Gem høsten rigtigt
I denne artikel får du Haveselskabets tips til, hvordan du får frugt og grøntsager til at holde længere, samt hvordan du undgår, at de får råd og skimmel, når de skal opbevares til brug om vinteren.
Lykken er at høste frisk frugt og grønt fra haven, men når sæsonen er på sit højeste, kan det være svært at nå at spise sig igennem al overfloden. Du kan selvfølgelig forære noget væk, men du kan også gemme det og på den måde blive mere eller mindre selvforsynende med egen frugt og grønt hele vinteren.
For at kunne bevare kvaliteten bedst muligt under opbevaringen gælder det om at høste på det rigtige tidspunkt, kun at gemme det fejlfrie og om at finde de bedst egnede lagerforhold.
I princippet er der 4 forskellige metoder til at opbevare høsten:
- Kølig opbevaring - bruges til fx rodfrugter, kål og æbler.
- Frysning - fx af bær, bønner, spinat, ærter mm.
- Tørring - bruges i dag i mindre omfang til løg, krydderurter og enkelte frugter.
- Konservering, fx syltning, fermentering og henkogning.
1. Kølig opbevaring af grøntsager og frugt
Stort set alle grøntsager holder sig bedst under mørke, kølige og fugtige forhold. En temperatur tæt på (men aldrig under) frysepunktet og en luftfugtighed omkring 95 % er ideelt for de fleste grøntsager.