Gør køkkenhaven til en del af beredskabet
De danske myndigheder anbefaler, at man som borger kan klare sig selv i tre døgn, hvis der opstår en større krise i landet. På den anden side af Øresund lyder de officielle anbefalinger, at haveejere dyrker grøntsager som en del af beredskabet.
Haveselskabet opfordrer:
Gør køkkenhaven til en del af beredskabet
Det begynder at blomstre alle steder og træerne er fulde af grønne skud. Foråret spirer i haven og bringer håb og nyt liv med sig – også selv om verden føles usikker. Mørkere skyer trækker sammen i horisonten, og vi befinder os i en ny tid præget af et øget trusselsbillede – men netop derfor er der god grund til at se på vores haver med nye øjne og opdage alle de muligheder, de rummer. Det mener Haveselskabet, som nu opfordrer til at tænke haven ind i vores personlige beredskab.
”Vi er mange danskere, der har et lille stykke jord uden for vores dør, og det er der et stort potentiale i,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.
De danske myndigheder anbefaler, at man som borger kan klare sig selv i tre døgn, hvis der opstår en større krise i landet. På den anden side af Øresund lyder de officielle anbefalinger, at haveejere dyrker grøntsager som en del af beredskabet.
”Og hvorfor ikke lade os inspirere af svenskerne? De har altid været lidt længere fremme, hvad den her slags angår. Måske det ville være klogt,” siger Charlotte Garby og påpeger at haven kan spille en større rolle, end mange af os måske har overvejet.
”Det handler ikke om, at vi skal forvandle vores have til en kartoffelmark, men om at vi tænker: Hvordan kan jeg bruge den jord, jeg allerede har? Det kan være med en enkelt række kartofler, lidt bønner eller gulerødder. Det skal ikke være et stort projekt, og det skal ikke være perfekt, men vi bør komme i gang,” siger hun og understreger:
Haveglæde i en krisetid
Gennem generationer har køkkenhaven været med til at væbne os mod kolde vintre og uventede kriser. Kartofler og andre rodfrugter, der kan ligge til opbevaring i jorden. Bønner, ærter og linser, der kan tørres. Kål, som mætter og er fuld af næring og har den kvalitet, at hele planten kan spises. Gulerødder, som mange børn elsker at sætte tænderne i – og som kan overvintre i jorden, hvis man beskytter dem mod frost.
Mulighederne er mange, og har man overskud, kan man sylte eller henkoge frugt fra havens træer og buske, påpeger Charlotte Garby og understreger, at vi naturligvis ikke ’er preppede’, fordi vi går i haven og strør en håndfuld grøntsagsfrø ud i morgen.
”Det er en langsigtet omstilling til en ny tid, som er en anden end den, vi har kendt de seneste 80 år. Vi er som danskere nødt til at tænke på en anden måde – både når det gælder vores have, og hvordan vi kan hjælpe hinanden i en krise. Får vi en krisesituation – og lad os håbe, at det ikke sker – gælder det om ikke at ligge hinanden til last, men om at give myndighederne ro til at løse situationen og tage sig af de svageste i samfundet. Det kan vi gøre ved at kunne sige: Jeg klarer mig! Jeg har lidt kartofler og kål i jorden,” siger hun.
Måske kan det ligefrem have en positiv bivirkning.
”Når vi står derude med hænderne i jorden, er vi måske så heldige, at alt andet forsvinder for en stund – nyhedsstrømmen og bekymringerne. Vi ved fra forskningen, at haven har en gavnlig effekt på både vores fysiske og mentale helbred. Køkkenhaven kan blive en del af ikke bare vores praktiske, men også vores mentale beredskab – især hvis vi lader være med at tro, at vi skal præstere, mens vi er derude, men nyder fuglefløjtene, fornøjelsen ved at se det, vi har sået spire frem og ikke mindst glæden ved at sætte tænderne i en friskhøstet gulerod eller nyopgravet kartoffel,” siger Charlotte Garby.
KOM GODT I GANG – TRE GODE FRA HAVEN TIL FORRÅDSKAMMERET
Dyrker du ikke allerede køkkenhave, er her tre gode grøntsager du kan dyrke derude, som også er gode til forrådskammeret:
Kartofler Ingen køkkenhave uden kartofler, lyder det gerne fra faste køkkenhavedyrkere. De lækre knolde er nemme at dyrke, så det er bare med at komme i gang. Se her, hvordan du gør
Sådan dyrker du kartofler
Spidskål Den vokser hurtigt, fylder ikke så meget i beddet, kan dyrkes det meste af året og er nem at komme i gang med. Og så er den fuld af næring og kan spises på et væld af måder. Få de bedste dyrkningstips her:
Spidskål året rundt
Gulerødder
De kan dyrkes til frisk forbrug det meste af året, de er lette at opbevare, de kan blive stående i jorden om vinteren, hvis du dækker dem mod frost, og så kan de fleste – også børn – lide at sætte tænderne i dem. Læs her, hvordan du dyrker gulerødder:
Nemt at dyrke gulerødder
TIP Sådan får du mest ud af høsten
Det er skønt at sætte tænderne i hjemmedyrket mad, men også udfordrende at få de friskhøstede lækkerier til at holde længe. Men mulighederne er mange – både for at fryse, køle, tørre, sylte og fermentere køkkenhavehøsten. Læs mere lige her
Bliv medlem