Høst dine egne frø i køkkenhaven
Du kan let selv tage frø fra mange af køkkenhavens planter, men der er nogle spilleregler, du skal følge for at få et godt resultat. Her får du Karna Majs gode råd.
Langt de fleste planter i køkkenhaven skal sås. Det betyder, at du hvert år skal bruge mange forskellige slags frø for at kunne dyrke de forskellige grøntsager og krydderurter. Derfor er det en god idé at overveje at høste frø i din have og gemme dem til at så næste år.
Men inden du går i gang, er der nogle ting, det er vigtigt at vide, især om bestøvningsforhold, tørring og opbevaring af frø. Og så er det ikke alle arter og sorter, der er lige lette.
Gode grunde til at høste egne frø
- Du kan spare en del penge på indkøb af frø - eller få råd til at købe lidt ekstra nye sorter. Især de store frø som bønner, majs og valske bønner er dyre at købe.
- Frøkvaliteten er ofte bedre på de hjemmehøstede frø, og friskhøstede frø kan ofte spire i flere år end de købte, som ikke altid er høstet året før. De købte skal kun opfylde kravet til spireprocent på det tidspunkt, hvor de pakkes.
- Du er sikker på, du har de samme gode sorter næste år. Det er ikke mindst vigtigt, hvis du dyrker sorter, som måske ikke længere kan købes eller er besværlige at få fat på.
- Du får masser af frø til gaver til havevenner eller til at bytte med.
- Det er sjovt at høste egne frø og følge planten i hele dens livscyklus.