Høst og opbevaring af kartofler
Dyrker du kartofler til vinterhalvåret, er det vigtigt at få dem taget op og tørret på en god dag, så de kan holde sig hele vinteren. Haveselskabet har hentet gode råd hos den erfarne køkkenhavedyrker Karma Maj.
Godt at gøre i august og september
Kartofler kan give et stort udbytte, så derfor kan det godt betale sig at dyrke kartofler til vinterhalvåret, hvis du har plads til det i køkkenhaven. At dyrke egne vinterkartofler giver også mulighed for at få meget velsmagende og mere specielle sorter, som du ikke så tit kan få i supermarkedet, eller som er dyre at købe.
Karna Maj er en inkarneret køkkenhavedyrker, hun har i mange år dyrket økologisk og tænkt i at blive selvforsynene. For Haveselskabet har hun bl.a. lavet en føljeton, hvor vi hver måned har fulgt hendes gøre mål i køkkenhave, der er blevet bragt i magasinet HAVEN.
Her får du Karna's råd om, hvor dan du høster og opbevarer kartoflerne bedst muligt.
Aftopning af kartofler
Før du kan høste kartoflerne, gælder det naturligvis om at få det bedste udbytte at høste af.
Sådan dyrker du kartofler
Kartoffeltoppe angribes ofte af kartoffelskimmel, og hvis du skal undgå, at knoldene ødelægges, er du nødt til at aftoppe dem, så snart du ser angrebet. Det sker ofte i løbet af juli på et tidspunkt, hvor planterne stadig har grøn top, og skindet på kartofterne endnu ikke er robust nok til optagning.
En anden grund til at aftoppe kartofler kan være, at kartofler, som visner ned af sig selv, ofte vil være mere tilbøjelige til at koge ud og derfor bedre egner sig til kartoffelmos. Du kan derfor overveje at aftoppe kartoflerne efter midten af juli, hvis du vil have kogefaste kartofler. Eller du kan vælge kartoffelsorter, som giver faste kartofler. I øvrigt koger kartofler ofte lettere ud omkring tidspunktet for optagning, men bliver mere kogefaste efter lagring.