Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan dyrker du de tidlige kartofler

Med 7 enkle trin er du klædt på til at dyrke tidlige kartofler. Hvis du vil høste skønne, nyopgravede kartofler af egen avl allerede i juni, skal kartoflerne forspires sidst i februar.

Læggekartoffel med tykke spirer. Foto: Karna Maj

Læggekartoffel med tykke spirer. Foto: Karna Maj

Ved at forspire læggekartoflerne kan du give dem et forspring, så de hurtigere bliver klar til høst og middagsbordet. Fra kartoflen lægges, og til du kan høste, går der 80-100 dage. Forspiringen skal derfor sættes i gang i slutningen af februar, hvis du vil have nyopgravede kartofler af egen avl i juni. 

1. Vælg den rette sort

Forudsætningen for at kunne høste kartofler allerede midt i juni er, at du vælger en af de meget tidlige sorter. De har den fordel, at de sjældent angribes af kartoffelskimmel, da denne svampesygdom først angriber i slutningen af juni, efter de tidlige sorter er høstet.

Blandt de meget tidlige sorter kan nævnes: 'Sofia', 'Swift', 'Solist', 'Frieslander', 'Primula' og 'Hamlet'. Ud over tidlighed har kartoflerne naturligvis andre egenskaber, så du kan gøre dig selv en tjeneste ved at læse om smag, konsistens, farve, sødhed etc., så du får valgt den helt rigtige tidlige kartoffel.

2. Forspir kartoflerne indendørs

Læg kartoflerne i en flad kasse, en æggebakke eller lignende, stil kassen lyst og køligt - dvs. ved 12-15 grader. Det er vigtigt, at kartoflerne kun lægges i ét lag, så alle kartofler får lys, og der er plads til, at spirerne kan udvikle sig. Spirerne skal helst blive tykke og korte, og det kræver rigeligt med lys.

3. Opvarm jorden i køkkenhaven

To uger inden lægningen, dvs. midt i marts, kan du med fordel opvarme jorden i køkkenhaven ved at dække den med klar plastik. Det virker som et drivhus, og det vil hæve jordens temperatur betragteligt og dermed få kartoflernes til at vokse hurtigere.

4. Læg kartoflerne i køkkenhaven

Sidst i marts, når spirene er ca. 1 cm lange, er kartoflerne klar til at komme i jorden. På dette tidspunkt skulle risikoen for hård frost også gerne være ovre. Kartoflerne lægges forsigtigt, så spirerne ikke knækker af. Sørg for, at den side af kartoflerne, som har flest spirer, vender opad. Meget tidlige kartofler lægges kun lige under jordoverfladen. Her er jorden lun.

5. Hyp kartoflerne, og dæk med plastik

Hyp nu kartoflerne. At hyppe vil sige at trække et ekstra lag jord op omkring kartoffelrækken med et hakkejern eller en rive, således at der kommer en lille jordvold på 10-15 cm oven på knoldene. Læg herefter plastikken hen over jorden igen for at holde på varmen.

6. Luft ud

På dage med solskin skal du lette på plastikken og lufte ud, så planterne ikke får det for varmt.

7. Fjern plastikken og erstat med fiberdug

Fjern først plastikken, når kartoflerne er kommet op af jorden, og erstat med fiberdug (gerne på buer). Der er bedre ventilation under fiberdugen, så du mindsker risikoen for svampeangreb. Fiberdugen beskytter planterne mod en evt. nattefrost og giver et varmt drivhusklima i dagtimerne. Når planterne er ca. 20 cm høje, fjernes fiberdugen.

Hvis ikke du dækker med fiberdug, skal du holde ekstra øje med vejrudsigten. Er der nattefrost på vej, skal kartoflerne dækkes over med plastik om natten, så de ikke bliver svedet af frosten. 

Glæd dig til juni, hvor de første kartofler er klar til høst.

Hvis du har tålmodighed til at vente med at servere nyopgravede kartofler til senere i juni, kan du udsætte forspiringen et par uger, så kartoflerne er klar til at komme i jorden i midten af april, hvor jorden er lunere, og du derfor slipper for at dække med plastik eller fiberdug.

Ved at dyrke forskellige sorter af kartofler, både tidlige og middeltidlige, kan du strække sæsonen med nye kartofler i haven.