Sådan dyrker du kartofler
Ingen køkkenhave uden kartofler. Læs om dyrkning af de lækre knolde, som smager af midsommer. Her får du Haveselskabets gode råd til at komme i gang med den dyrke de skønne kartofler.
Dyrk kartofler i egen have
Er du en heldig kartoffel, der hypper dine egne kartofler? Eller kommer du fra den yderste kartoffelrække, har en kartoffeltud eller taler med kartofler i munden? Sproget afslører, at vi har et nært forhold til denne blege, knoldede afgrøde.
Haveselskabet anbefaler: Skal du igang med at dyrke køkkenhave og vil du være sikker på succes - så tag fat i kartoflen. God fornøjelse.
Undgå at overgøde jorden
I haven vælger man et solfyldt bed, hvor der ikke har groet kartofler de sidste 3-4 år. Det er for at forebygge sygdomme i kartoflerne (læs mere om sygdomme i kartofler nederst på siden).
For at skabe de optimale betingelser for en stor og sund kartoffelhøst kan man følge disse råd:
- Du kan løsne jorden i et bed og lægge kartoflerne uden de meget grundige forberedelser. Kartoffelhøst skal man nok få!
- Eller først løsne jorden grundigt og have kompost og lidt tørret hønsegødning - evt. suppleret med kalk eller en NPK-gødning med lige så meget eller mere K end N, klar. Bliv evt. klogere på gødning lige her.
Pas på ikke at overgøde, da for meget kvælstof i forhold til kalium kan medføre sorte kartofler efter kogning.
Læg kartoflerne i april
Ideelt set kan du lægge kartoflerne til forspiring i marts på et lyst og køligt sted. Men nåede du ikke det, kan du godt lægge kartoflerne i jorden uden forspiring, når jorden blot er ca. 8 grader. Det er den ofte midt i april.
Læg kartoflerne, så de er ca. 4 cm under jordoverfladen, med spirerne opad og med ca. 30 cm’s afstand. Rækkerne skal have ca. 60 cm’s afstand, for at der er jord nok til hypning.
Læg et stykke klar plastik eller fiberdug over bedet, hvis du vil have ekstra tidlige kartofler. Det virker som et isolerende lag og gør, at jorden bliver hurtigere opvarmet og bedre holder på varmen. Overdækningen fjernes igen, når frostrisikoen er ovre.
Hyp og hak
I maj-juni hypper du rækkerne, til kammen er mindst 30 cm høj. Og når ukrudtet spirer, skal det fjernes løbende. Det er nemt i kartofler, netop fordi de bliver hyppet. Ofte får man skåret det meste ukrudt over, når man hypper.
At hyppe kartofler betyder egentlig bare at hakke jord op til en vold omkring kartoffelrækken. Du kan også arbejde med den gravefri køkkenhave (No dig) - læs mere om den metode her.
Hypning beskytter mod kartoffelskimmel på knoldene og giver også flere kartofler, da planten danner flere jordstængler. Derudover forhindrer jorddækningen, at kartoflerne bliver grønne. Udsættes kartoflerne for sollys, danner de klorofyl (grønt farvestof) og solanin. Solanin kan give hovedpine, mavesmerter og diarré. Derfor bør grønne kartofler kasseres - eller gemmes til læggekartofler.
Vand og nyd
Kartofler skal vandes i tørre perioder. Det er meget vigtigt både for at få tidlige kartofler og kvalitetskartofler. Kartofler, der har tørstet, risikerer nemlig både at blive skurvede (sygdom) og at koge ud. De skal ikke soppe i vand, men jorden bør holdes fugtig.
Fra midten af juni kan du nyde årets allerbedste kartofler: De første af egen avl.
Klip toppen
Fra juni skal man holde øje med kartoffelskimmelangreb på bladene. Skimmelen kommer, når nætterne bliver varme og fugtige.
Når bladene får pletter og begynder at visne, klipper man simpelthen toppen af kartoflerne og fjerner den. Så kan knoldene holde sig sunde og friske i jorden, indtil de skal bruges eller indtil høst til forråd.
Gem til vinteren
Det er bedst at høste kartoflerne i begyndelsen af september. De tages op med en greb, eftertørres et par timer i solen og lægges i lystætte kasser, der stilles køligt, tørt og frostfrit – 5 grader er optimalt.
Eventuelt grønne kartofler sorteres fra og kan bruges til læggekartofler næste år.