Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Trin-for-trin: Sådan laver du islygter

Hjemmelavede islygter hygger og lyser op i vintermørket. De er både nemme og sjove at fremstille, når bare man har et gedigent frostvejr til rådighed.

Foto: Lotte Bjarke

Når det er sæson for islygter, gælder det om at nyde det. Før vi aner det, er den ovre, og det bliver sæson for vintergækker og andre dejlige forårstegn i stedet.

Islygter er, som navnet siger, lygter eller lanterner, der er fremstillet af is. I frostvejr kan islygterne sagtens holde til, at der står et lille fyrfadslys og brænder i dem, uden at de smelter af den grund. Til gengæld skinner og funkler de som det fineste krystal. 

Islygter af balloner

Den mest enkle metode til fremstilling af islygter kræver ud over frostvejr kun en ballon og en vandhane.

1. Sæt ballonens tut fast på vandhanen og fyld den med koldt vand, idet du holder den tiltagende tunge ballon med den ene hånd, så den ikke falder af vandhanen.

2. Placer den vandfyldte ballon i en skål eller dyb tallerken og pust lidt luft i den. På den måde får du et fladt vandspejl øverst, der kommer til at fungere som islygtens bund.

3. Bind en knude på ballonen og sæt den ud i frostvejret.

4. Når vandet er frosset til is som en skal omkring det stadig flydende indre, er islygten færdigfrosset. Den må endelig ikke fryse for meget, for så er der jo ikke plads til lyset.

5. Fjern ballonen, sæt islygten på den flade bund og brug lidt varmt vand til at lave et hul i toppen, så vandet inden i skallen kan hældes ud.

6. Tilpas hullet med lidt mere varmt vand eller ret kanterne af med forsigtige slag. Sæt et fyrfadslys ned i iskuglen og nyd synet.

Islygter i fin form

En anden vej til smukke islygter kræver en særlig islygteform. Med den er det supernemt at fremstille fine, stjerneformede islygter, der endda kan pyntes med blomster, blade og andre dekorationer.

Den stjerneformede form fyldes i al sin enkelhed med koldt vand og sættes ud i frostvejret på et plant sted. I modsætning til ballonislygterne skal vandet i formen være helt bundfrosset, før islygten er klar til brug. Så længe det klukker, når du ryster den, er du nødt til at have lidt mere tålmodighed.

Tag formen ind i varmen for en kort bemærkning, så det yderste islag smelter en lille bitte smule. Vend formen på hovedet og fyld vand i hullet i midten. Når islygten har sluppet formen, skal den hurtigst muligt ud i kulden igen.

Islygter med pynt

Med en islygteform er det muligt at give kreationerne lidt ekstra personlighed. Når formen er fyldt med vand, kan du indfryse blomster, blade, bær eller grene som den fineste dekoration. Du lægger simpelthen dekorationsmaterialet ned i vandet i formen og lader isen tætne omkring det.

Husk blot, at formen så at sige står på hovedet. Den ende, der vender op under fremstillingen, bliver den færdige islygtes bund. Derfor er det bedst at vende for eksempel dekorative kviste sådan, at de har basis øverst, mens de indfryses. Så vender de naturligt i den færdige lygte.

I mangel af islygteform er det også muligt at fremstille større islygter med eller uden plantepynt, ved hjælp af to spande, der har forskellig størrelse, men passer ind i hinanden. Fyld vand i den største spand og sæt den mindste ned i den store med sten eller andet tungt til at holde den nede. Sæt pinde i spænd øverst i kanten for at centrere den mindste spand. Når vandet er gennemfrosset, tages spandene ind i varmen, til det er muligt at få isskallen frigjort.

Skab stemning i haven

Islygter er fantastiske til at skabe stemning i den vintermørke, kolde have. Lad dem byde velkommen på havegangen eller trappen op til huset, lad dem erstatte havens andre lanterner for en stund, eller skab fine tableauer med vinterhårdføre planter i krukker og islygter. Så har haven lidt ekstra godt at byde på, selv om det er isnende koldt.

Vi har fået et tip fra en af vores medlemmer:

Man kan også bare bruge en almindelig spand. Når den står på jorden, vil bunden af spanden pga. jordens lidt højere temperatur som regel ikke fryse til.

Efter et døgn er islygten sædvanligvis parat; hvis den ikke vil slippe spanden, kan man blot sætte den ind i varmen i et kvarter, så slipper den let, når man vender bunden i vejret på spanden. Så er det blot at hælde vandet ud (evt. skrabe, bore eller save hul, hvis “bunden” (som nu er øverst) er frosset for meget til.

Tak for tippet til Finn Feilan.