Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Foryngelse af en gammel hæk

Med tiden kan en gammel hæk blive noget ussel at se på. Her får du Haveselskabets tips til, hvordan du beskærer hækken, så den bliver smuk igen.

Foto: Haveselskabet

Om vinteren træder havens skelet tydeligt frem. Her er det særligt tydeligt at se, hvis hækken med tiden er blevet for bred, høj eller tyndbenet. Trænger du til lidt fysisk aktivitet, så du kan holde varmen i vinterkulden, er den forvoksede hæk en god undskyldning for at gribe ørnenæbet og gøre noget ved sagen.

Vintertiden og det tidligste forår er gode tidspunkter, når du vil forynge en gammel hæk. Beskæring om vinteren tvinger nemlig planterne til at sætte flere skud fra hvilende knopper. Giver man en hæk en kraftig beskæring efter løvspring, skal planterne bruge ekstra energi på igen at danne nye blade, samtidig med at den mister mange af de blade som er med til at give planten energi gennem fotosyntesen. Derfor skal det gøres mens planterne er i dvale om vinteren. 

OBS! Står hækken i skel, så husk altid at tage en snak med naboen, inden du går i gang med den kraftige beskæring. 

To metoder

Der findes forskellige fremgangsmåder når man skal forynge en gammel hæk, og man må tilpasse metoden efter hvilken planteart der er tale om.

1. Total nedskæring, hvor planterne skæres ned til 20-30 cm over jorden.

2. Indskæring, hvor siderne skære kraftig ind. 

Nedskæring

Når man skærer en høj ned, må man være forberedt på at der går 3-4 år, før hækken igen har sin fulde højde. Til gengæld kan man glæde sig til et tæt og smuk hæk. Allerede efter det første år, vil de nye skud være ca. 1 meter høje. 

Hækplanter der tåler nedskæring

Liguster
Laurbærkirsebær
Hvidtjørn
Sargentæble
De fleste spiræa
Navr

Man kan også får et nogenlunde resultat ved indskæring af liguster, laurbærkirsebær og hvidtjørn, hvis man ikke vil vente flere år på at få en hæk i fuld højde. Dog vil hækken på sigt blive mere tæt, hvis planterne skæres helt ned. 

Indskæring

Ikke alle planter er i stand til at skyde fra grunden efter en nedskæring. Disse hække kan forynges ved at skære siderne ind  til stammen og toppen ned. Det er vigtigt at foryngelsen sker over to år. Første år skæres den ene side ind, og toppen kan skæres ned i den ønskede højde. Året efter skæres den anden side ind. 

Tip!

Når hækken skæres ned i højden, kan du med fordel skære den ned til 10-20 cm under den ønskede sluthøjde på for eksempel 180 cm. Dvs. den klippes i højden 170 cm. 

Ved at klippe lavere end ønsket højde, får du nogle friske skud at arbejde videre med, og hækken bliver både pænere at se på og lettere at klippe i flere år fremover. 

Læs mere

Hækplanter der forynges ved indskæring 

Bøg
Avnbøg
Taks

Få en tæt hæk, også helt nede ved jorden

For at få hækken tæt fra bunden, kan du med fordel beskære sådan, at hækken er bredest forneden og smallest foroven. På den måde rammer mest muligt lys hækkens nederste del, og dermed får den flere blade dér. Klip hækken sådan 1-2 gange i løbet af sommeren for at fremme tætheden.

Pas på de sarte

Ikke alle hække tåler en hård beskæring. Har du for eksempel en hæk af tuja, buksbom eller bjergfyr, dur det ikke at beskære den hårdt, da du så vil stå tilbage med en bar hæk, som ikke skyder igen. Den slags hække skal løbende studses for at holde sig tætte og slanke.