Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan klipper du din hæk

Her får du Haveselskabets guide til hækkeklipning. Der er tips til, hvornår du skal klippe hæk, hvor høj og bred den skal være, og hvordan du får den helt lige.

Klipning af bøgehæk. Foto: Haveselskabet

Klipning af bøgehæk. Foto: Haveselskabet

Gartnerne fra Haveselskabets Have deler deres hækkeklipper-erfaringer med os. Jan Søgård Jensen og Anja Kelvin klipper hæk i 30-40 dage hver sommer, så der er mange gode tips at hente.

Hvornår skal hækken klippes?

Hækken kan klippes, så ofte du vil. Hvis du godt kan lide, at hækken står skarpt og er helt tæt, og har du tid og lyst, så kan du i princippet klippe hver uge. 

Vil du derimod gerne nøjes med en enkelt eller to klipninger om året, er det nødvendigt at planlægge lidt, så hækken ser nyklippet ud længst muligt. 

Gartner Jan Søgård Jensen fra Haveselskabets Have viser, hvordan du klipper hækken efter en snor. Video: Haveselskabet

Sådan sætter du snoren op

 

To klipninger om året

Hækplanter vokser hurtigt i foråret, især i maj og juni. Derefter holder de pause midt på sommeren og skyder så igen omkring august. Derfor er det oplagt med to klipninger om året:

  • Klip første gang i starten af juli, når forårsvæksten er aftaget.
  • Klip anden gang i august, når anden periode med skudvækst er slut. 

På denne måde får du en kortklippet og tæt hæk, som også står skarpt hele vinteren, som jo er 6 ud af 12 måneder om året.

Én klipning om året

Vil du gerne nøjes med en enkelt klipning om året, anbefaler vi, at du klipper hækken i midten af juli. Det er bedst at vente med klipningen til efter sankthans af hensyn til de småfugle, som måske ruger i hækken.

Det kan måske være fristende at vente helt, til væksten stopper i oktober. Men hvis du venter med klipningen til efteråret, løber du ind i det problem, at skuddene er blevet tykke og træagtige, så det kræver en kraftigere maskine, end hvis du tager dem tidligere, når skuddene er grønne og friske.

Har du kraftigt voksende hække som fx liguster og tjørn, når hækken uden klipning i løbet af hele vækstsæsonen at blive meget lang og fyldig, og det er nok de færreste, der har plads til en så tyk hæk hele sommeren.

Vinterklipning

Vinteren er også et fint tidspunkt til hækklipning. Der er ingen blade, så du kan se hvad du laver, og oprydningsarbejdet bliver noget lettere uden bladene. Især gamle, brede hække som skal genoprettes, er nemmest at klippe om vinteren.

Klip ikke hækken i efteråret

Det eneste tidspunkt, du ikke bør klippe hækken, er i efteråret fra september til oktober.

På det tidspunkt er hækken stadig i vækst, så efter klipningen vil den sætte nye, friske skud, der ikke kan nå at afmodne, inden frosten kommer, og det kan betyde, at hækken kan få frostskader.

Klip ofte og slip for at fjerne hækafklip

Hvis du gerne vil slippe for at fjerne hækafklip fra haven, skal du klippe ofte. Når du gør det, klipper du kun en smule grønne, friske skud af, som du med fordel kan lade ligge til havens orme og kryb. Det holder på fugt og giver næring til hækken. Kan det ikke blive liggende under hækken, kan du fordele det i køkkenhaven eller staudebedet.

Hvis du har græsplæne op til hækken, kan du lade græsslåmaskinen findele afklippet, og derefter kan du rive det ind under hækken. 

Den tid du bruger på den ekstra klipning, sparer du på oprydningen, og du får en skarpere og tættere hæk ud af det. 

Hvor høj og bred skal hækken være?

Alt for mange hække er for høje eller for brede. De høje hække er anstrengende at klippe og kræver stige eller platform at stå på. De brede fylder bare meget, er svære at klippe og risikerer at vælte, når der lægger sig tung sne på dem. 

Højde

En god højde på en hæk i et almindeligt boligkvarter er cirka 160-170 cm høj. En hæk i den størrelse er nem at klippe, og toppen kan klippes uden stige. Selv om hækken bliver klippet ned til 160-170 cm højde, vil gennemsnitshøjden hen over året være 180 cm.

Bredde

Hækken bør klippes i A-form, så den er smallest for oven og bredest for neden. En passende bredde er 70 cm for neden og 50 cm bred for oven. A-formen er vigtig, da det giver lys til de nederste grene, så hækken bliver tæt i bunden. 

Et tip: Klip helt ind til hvor man sidst klippede

Lægger man bare en lille centimeter på hver gang der klippes, ender man hurtigt med en alt for høj og bred hæk som skal genoprettes. Brug derfor en snor, eller mål med en tommestok, så du får klippet hækken i den ønskede højde.

Hvordan bliver hækken helt lige?

Hvis du ikke har et utrolig godt øjemål, må du tage hjælpemidler i brug, hvis hækken skal være lige. 

En vandret snor er en stor hjælp. Den skal ikke spændes ud i den højde du gerne vil have, hækken ender på, men et stykke over, så du ikke risikerer at klippe den over under arbejdet. 

Snoren kan også bruges, når du klipper siden af hækken. Ved at klippe nedefra og op i en fejende bevægelse med blikket på snoren i toppen, hvor spidsen af sværdet netop næsten rammer, opnår du en hæk, der bliver lige. Det er lidt ligesom at bilen bliver midt på vejbanen, hvis dit blik er centreret på vejen.