Våd jord i haven
I perioder med meget nedbør, kan jorden i mange haver blive så våd, at både planterne og jorden tager skade. Læs her hvad du kan gøre, og hvad du ikke skal gøre når jorden er meget våd.
Vejret har det med at vise sig fra sine ekstreme sider. Man kan få indtryk af der bliver slået den ene vejrrekord efter den anden. Det tørreste forår, den varmeste sommer, det vådeste efterår, den mildeste vinter, den kraftigste storm. Det udfordrer planterne i vores haver, for ikke alle planter er lige gode til at tilpasse sig det skiftende vejr.
Våd jord har flere årsager
I Danmark har vi ofte milde og våde vintre, men også efteråret kan nogle år være meget vådt. Når der falder store mængder nedbør, og når temperaturen samtidig er lav, er fordampningen ligeså. Ydermere er planternes behov for vand begrænset på denne årstid. Det betyder at jorden vandmættes og nogle steder i så stor grad at det bliver et problem for planterne.
Jordtypen har meget at sige. På sandede jorde oplever man sjældent de store problemer i fugtige perioder. Omvendt er haver med lerjord mere udfordret. Lerjord holder godt på vand og næring. Det kan man drage stor nytte af i tørre perioder, men i meget våde perioder, kan vandet have svært ved at trænge ned.
Vand trænger gennem jorden via luftfyldte porer. Dem er der mange i en sandjord, fordi sandkorn er relativt store og usammenhængende partikler. Ler består af små partikler, de klistrer til hinanden og skaber kun få og små hulrum imellem hinanden. En god blanding af ler og sand er optimalt. Det skaber gode betingelser for plantevækst og der er luftfyldte porer så vandet bedre kan trænge væk.
Hvad gør man, når jorden er våd?
Det er vigtigt at skelne imellem om jorden er mere eller mindre fugtig hele tiden, eller om den er våd i en periode fordi vi har fået meget nedbør. Vedvarende våd jord kræver en større indsats at løse. Har du udfordringer med våd jord i din have, er der flere ting du kan gøre.
1. Stop med at grave!
2. Jordforbedring med kompost
3. Tilpas plantevalget
4. Undersøg om det skyldes komprimeret jord.
5. Undersøg om den våde jord er et generelt problem i lokalområdet.
1. Stop med at grave!
Hvis du begynder at grave, og fornemmer at jorden bliver til mudder, når du arbejder med den, og den hænger fast på redskaber og sko, så er det et tegn på at den er meget våd. I sådan et tilfælde er det bedst at stoppe gravearbejdet og udsætte det til jorden er mere tør. Det er ødelæggende for jordstrukturen at grave og køre ovenpå jorden når den er våd, og det kan tage mange år at genoprette skaden.
2. Hjælp jorden og regnormene
Det er svært at gøre så meget når jorden i haven først er meget våd, men man kan gøre en indsats for at problemet bliver mindre i fremtiden. Kompost kan være en af nøglerne. Kompost forbedrer jordens struktur og er dermed med til at skabe flere hulrum i en tung lerjord. Kompost giver også levegrundlag for både regnorme og mikroorganismer i jorden og især regnormene er vigtige i denne sammenhæng. Når de bevæger sig gennem jorden laver de kanaler, hvor vandet kan løbe. Det gør planterødder i øvrigt også, hvilket er endnu en god grund til ikke at lade jorden være bar, men sørge for at den er dækket af planter.
Meget tunge lerjorde kan forbedres med vasket grus (grus uden ler), men det bør kun blive en løsning på mindre områder, da tilførsel af store mængder grus ikke er den bedste vej frem ud fra et bæredygtigt perspektiv.
3. Tilpas plantevalget
Er der steder i haven, fx en lavning, hvor jorden altid er til den fugtige side og i særdeles i perioder med meget nedbør, så er det her man med fordel kan plante nogle planter der trives godt i fugtig jord.
Planter kan i nogen grad også være med til at løse problemerne med våd jord. Træer som birk, Betula, pil, Salix, og vandgran, Metasequoia glyptostroboides, er tørstige, og suger store mængder vand. Men der går nogle år, fra man planter det unge træ, til man ser en mærkbar forandring af jordforholdene.
4. Er jorden komprimeret?
Hvis der er steder i haven hvor vandet har svært ved at trænge ned, og derfor samler det sig på overfladen, kan det skyldes at jorden er komprimeret. Et fænomen der også kaldes traktose. Traktose opstår når tunge maskiner kører på jorden når den er våd, typisk i forbindelse med nybyggeri. Herved presses jordens hulrum sammen i de dybe jordlag (60-80 cm dybde), og bevirker at vandet ikke kan trænge væk.
5. Afledning og dræn
Hvis der med jævne mellemrum er stående vand i haven, kræver det en noget større indsats at løse problemet. Først og fremmest må man undersøge hvad det skyldes. Ligger haven lavt i forhold til omgivelserne eller er grundvandsstanden naturligt høj i området? Det er udfordringer som kan være svære for den enkelte grundejer at løse, og her kan det være en god ide at kontakte kommunen. I nogle tilfælde kan man lægge dræn som kan lede vandet væk enten til en faskine eller til omkringliggende arealer, men det kræver en faglig vurdering af den enkelte have, for at finde den bedste løsning.