Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gøremål i oktober

I oktober er det til at lægge blomstrende forårsløg, vaske drivhuset, høste valnødder, tage georginerne op, sætte hvidløg, hente hestemøg og meget mere. Her får du Haveselskabets liste over gode gøremål i oktober.

Brug det sidste græsafklip og bland det i når du omstikker komposten. Foto: Sophia Gardner

Brug det sidste græsafklip og bland det i når du omstikker komposten. Foto: Sophia Gardner

Prydhaven

Læg forårsblomstrende løg og knolde: Tulipaner, narcisser, krokus, vintergækker, skilla og alle de andre forårsblomstrende løg kan lægges i hele oktober. Læg dem mellem stauder, i græsplænen eller under buskene. Som tommelfingerregel skal løgets eller knoldens vækstpunkt være dækket af et lag jord, der er dobbelt så tykt, som løget/knolden er højt. Kommer de længere ned, skal de nok finde op, men det kan forsinke blomstringen i de år, det tager løget at vandre op til dets optimale plantedybde.

Få flere forårsløg i haven

 

Lug ukrudt: Ukrudtssæsonen er ikke slut, bare fordi kalenderen siger oktober, og temperaturen falder. Ukrudtet kan vokse til langt ud på efteråret (ja, noget endda igennem det meste af vinteren). Ryk planterne op med rod eller fjern som minimum blomsterne, så de ikke når at smide en masse frø. Undgå også at smide blomstrende ukrudt på komposten, da frøene kan ligge og modne færdig her, så komposten bliver fuld af ukrudtsfrø, der vil spire i foråret, når du måske står og skal bruge komposten - hvis din kompost da ikke bliver så varm, at frøene dør.

Gode råd omkring lugning

 

Tag georgineknoldene op: Georginerne vil blomstre, lige til frosten kommer, men når de klasker sammen efter første nattefrost, er det tid til at grave dem op, hvis du vil genbruge dem til næste år. Klip stænglerne af, børst jorden af knoldene og lad dem tørre lidt, hvis de er fugtige. Læg dem derefter i kasser og stil dem i et køligt og frostfrit sted, fx i en kælder.

Sådan vinteropbevarer du georginerne

 

Hjælp havens dyr gennem vinteren: I oktober, hvor du ikke længere løber så stærkt for at følge med havens udvikling, kan du måske bygge et pindsvinebo eller et insekthotel. Du kan også sørge for, at der er læfyldte, uforstyrrede steder, hvor havens dyreliv kan gå i dvale i fred eller søge ly i frostnætter og hårde vinterdage, fx en kvasbunke, et kvashegn eller et stendige. Tænk også på mad til dyrene, fx i form af bær og frø til fuglene.

Hjælp havens dyr

 

Stik komposten om: Når du stikker din kompost om, fordeler fugten sig i hele bunken, så omsætningen kan fortsætte hele efteråret.

Lav din egen kompost

 

Lad staudetoppene stå: De visne overjordiske dele af havens stauder er dekorative og beskytter planterne mod frost. Samtidig er de vigtige bosteder for insekter om vinteren - til stor glæde for havens småfugle, der dermed har steder at finde naturlig føde. Nogle stauder holder sig fint ranke til langt ud på vinteren, og deres visne frøstande vil - særligt med lidt rimfrost eller sne på - pynte i haven vinteren igennem.
 

Riv under roserne: Hvis dine roser er angrebet af stråleplet, rust eller andre sygdomme, er det godt at rive alle efterårets blade sammen og afskaffe dem med dagrenovationen. Svampesporer kan nemlig overvintre i de visne blade og smitte de nye blade, der springer ud til foråret. Ligeledes kan sporerne overvintre, hvis du lægger bladene på komposten, så ud med dem! 
 

Brug bladene i haven: Kør ikke efterårets sunde nedfaldne blade væk! De har mange gode anvendelsesmuligheder i haven.

Brug bladene

 

Fjern blade fra havedammen: Nedfaldne blade skal hurtigst muligt fjernes fra havedammen. Ellers vil de synke til bunds, hvor de forrådner og tilfører næringsstoffer til dammen, hvilket giver problemer med algevækst næste sommer. Brug en bladopsamler eller løvrive til at "skumme" bladene af vandoverfladen. Du kan også spænde et net udover dammen i løvfaldsperioden.

Nyttehaven

Sæt hvidløg: Hvis du vil have store, smagfulde hvidløg klar til næste sommer, er det nu, du skal sætte hvidløgsfed i jorden. Sæt dem ca. 5 cm ned i jorden med en afstand på ca. 10 cm - og dæk gerne jorden med 2-3 cm kompost.

Høst og gem valnødder: I løbet af oktober er valnødderne modne. Hvis du vil gemme valnødder til vinteren eller fx til snaps, skal du tørre nødderne hurtigt, da de ellers mugner. Tørringen sker bedst i et lunt og ventileret rum, hvor nødderne bredes ud på aviser eller lægges i net - eller et par aflagte nylonstrømper, som hænges op. Husk at valnødderne først skal ud af deres grønne skal. Det gøres lettest, hvis de er så modne, at skallen begynder at åbne sig - så er den lige til at tage af. Men pas på: den grønne skal farver rigtig meget, og det er svært at vaske af hænderne - og nærmest umuligt at få af tøjet!

Lav din egen snaps af valnødder

 

Vask drivhuset: Det er altid en god idé at vaske sit drivhus en gang om året. Tøm først drivhuset, kassér visne planter og spred jorden fra eventuelle plantesække ud i køkkenhaven eller på komposten. Vask derefter drivhuset grundigt med drivhusrens eller brun sæbe. Brug en børste til at komme godt ind i revner og sprækker, da det er dér spindemider og svampesporer gemmer sig. Skyl til sidst efter med rent vand. Husk også at rengøre borde og andet drivhusinventar.

Rengøring af drivhuset

 

Drop efterårsgravningen: Når du graver i haven, vendes jorden, og der bliver vendt op og ned på mikrolivet - og det kan det ikke tåle. Jorden bliver fattigere for hver gang, du vender den. Heldigvis kan du opnå bedre resultater ved at give jorden en beskyttende vinterfrakke på og så ellers lade den gøre arbejdet selv. Så sparer du også din ryg og kan bruge kræfterne på andre og sjovere gøremål i haven.

Du skal ikke grave for meget i haven

 

Hent hestemøg: Der er mange steder, hvor du kan hente frisk hestemøg. Læg det i en bunke til kompostering, smæk en ordentlig portion i din kompostbunke, brug det som jorddække eller grav møget ned i næste års kartoffel- eller kålbed, så er det klar til brug, når du skal så bedene til eller lægge kartofler til foråret.

Meget mere om organisk gødning

 

Udtynd solbær- og ribsbuske: Fjern 1-3 af de tykkeste og mørkeste grene helt nede ved jorden. På den måde holder du buskene unge og frugtbare. Stikkelsbær og blåbær kan også have brug for en udtynding, men ikke så ofte som ribs og solbær.

Mere om solbær

 

Beskyt unge frugttræer: Hvis du har problemer med, at mus, harer eller andre sultne gnavere spiser barken på dine frugttræer, så sæt plastspiraler el.lign. omkring stammerne, så gnaverne ikke kan komme til. Hvis en sulten hare spiser barken rundt om hele - eller det meste af  - stammen, kan du vinke farvel til dit træ, så det er en god investering.