Haveplan: Nem og romantisk have
Birgit og Jørgen fik hjælp af en af Haveselskabets havearkitekter, da de skulle omlægge en del af deres store landbohave. De er meget tilfredse med resultatet.
Birgit Kaarre Jensen og Jørgen Larsen bor på en gammel gård ”Aavangsgaarden” i centrum af Lejre med tilhørende stor gammel landbohave.
Allerede i slutningen af 1980’erne, da parret overtog gården, søgte de hjælp hos Haveselskabets daværende havekonsulent, Jens P. Andersen, da de skulle i gang med arbejdet i den gamle have, og de var meget tilfredse med den plan, han lagde for haven.
Derfor var de heller ikke i tvivl om, at de gerne igen ville have hjælp af en havearkitekt, da de i 2009 besluttede at nedrive et par bygninger og inddrage den store køkkenhave i den samlede haveplan. Parret tog derfor kontakt til havearkitekt Karen Dahl, der er tilknyttet Haveselskabets havearkitektordning.
Ønske om en nemmere køkkenhave
Birgit og Jørgens ønske var, at haven – og ikke mindst køkkenhaven, på sigt skulle være nemmere at passe, så de har mulighed for at blive boende på gården i en længere årrække og forhåbentlig nyde omgivelserne, når de blev gamle. Desuden skulle køkkenhaven integreres i den samlede haveplan for gården.
Karen Dahl lagde ud med at besøge haven og tale med Birgit og Jørgen om deres ideer og ønsker.
- Birgit havde fundet nogle fine referencer fra bl.a. Sydengland, og jeg synes, at det lå lige for at arbejde med havens store aflange areal og understege de lange linjer i haven. Jeg har også selv et svagt punkt for enkelhed, lange linjer og smukke kik, og bruger gerne disse elementer, når det som her ligger lige for, fortæller Karen Dahl.
Rosenhave med duftende roser
- Birgit havde et stort ønske om en rosenhave og ville gerne have lidt klassisk romantik, så derfor blev den nye del af haven anlagt som en lille romantiske have i det store landskab, fortæller Karen Dahl.
I foråret 2013 blev det nye haverum anlagt med ydre takshække og en indre struktur i buksbom, stier af genbrugsfliser med mos, gamle slidte brosten, der blev fundet frem fra gemmerne, samt en gammel zinkbalje.
- Roserne er afstemt i farverne og er en blanding af historiske og engelske duftende roser. Der er efterfølgende blevet opstillet jernbuer til slyngroser og imellem roserne bliver der plantet smukke staude, fortæller Karen Dahl.
Bedet nærmest stuehuset er tilplantet med ægte syren, hvidtjørn, hyben roser og så Jørgens bløde punkt, en kvæde med mere end 100 års historie fra hjemegnen på Lolland.
Tilfredse haveejere
Både Birgit og Jørgen syntes, at Karen Dahl har ramt plet med planen.
- Hun har lyttet til vores ideer og ønsker, og har efterfølgende været god til at udarbejde en plan, som levede op til vores egne visioner. Det har også været nyttigt at få viden om, hvordan vi praktisk skulle gribe arbejdet an, fortæller de.
Og selv om det er to forskellige havearkitekter, der gennem tiden har været involveret i planen for haven, løber der en rød tråd - eller rettere en grøn linje gennem haven, som betyder, at bygninger, gårdsplads og have udgør en velfungerende og arkitektonisk helhed.
- Vi er meget glade for både samarbejdet og resultatet, og vi synes, at vi har fået meget for pengene ved at anvende Haveselskabets havearkitekter, fortæller de to tilfredse haveejere.