Gul monilia rammer frugttræer
Gul monilia er en svampesygdom der rammer frugttræer. Symptomerne er rådne frugter med hvide svampelegemer. Læs her hvad du kan gøre for at undgår den og hvad du kan gøre for at bekæmpe sygdommen.
Gul monilia er en svampesygdom som angriber frugttræer som æble, pære, kirsebær og blommer. Det er på selve frugten at sygdommen angriber og det sker typisk meget tæt på høsttidspunktet. De første tegn på angreb er som regel en lille blød plet der i løbet af ganske få dage vokser sig til at fylde det meste af frugten. Hvis frugter hænger så tæt sammen at de rører hinanden, vil man opleve at sygdommen spreder sig hurtigt og der dannes gullighvide sporehobe på overfladen af frugten.
Frugter der har en lille skade i overfladen, fx et insektstik, ormehul eller anden fysisk skade, er mere udsatte for angreb, fordi svampesporerne har nem adgang.
De fleste angrebne frugter falder til jorden, men enkelte bliver ofte hængende i træet og tørrer ind til såkaldte frugtmumier. Det er disse der kan starte angrebet til næste år, for de er fyldt med svampesporer.
Fugt og varme giver flere angreb
Som mange andre svampesygdomme, trives gul monilia bedst under fugtige betingelser og da smitten ofte sker sidst på sommeren, hvor det samtidig er varmt, har svampen optimale betingelser. Men vejret har stor indflydelse på, hvor kraftige angrebne af sygdommen bliver år for år.
Sådan bekæmper du gul monilia
De indtørrede frugtmumier, der sidder tilbage på træet efter løvfald, er smittekilde til næste års frugter. Derfor er det vigtigt at fjerne disse mumier, hvis man vil have kontrol over sygdommen. Brug en rive eller et andet redskab til at få dem ned. Når de ligger på jorden vil de i løbet af vinteren blive omsat, og udgør dermed ingen risiko længere.
Beskæring og udtynding er vejen frem
Man kan med fordel gøre en indsats for at minimere risikoen for angreb. Ved at tynde ud i frugterne i løvet af juli, vil evt. angreb have svært ved at sprede sig naboen. Det skaber også mere luftcirkulation omkring frugterne. Ligeledes er det en god ide at tynde ud i trækronerne hvis disse er begyndt at blive for tætte. Det giver sværere betingelser fro svampesygdomme som gul monilia.
Gul monilia ses også på lagerfrugt
Har man æbler og pærer på lager, kan man i nogle tilfælde opleve angreb gul monilia efter frugten er plukket og ligger til opbevaring. Det sker når smitten eller sporespiringen først sker efter at frugterne er plukket. Når sygdommen udvikler sig under disse mere tørre forhold, sker der en tørforrådnelse og frugterne bliver lette på grund af udtørring og helt sorte.
Det er vigtigt at man jævnligt går lagerfrugten igennem og får fjernet frugter der viser tegn på sygdom, så de ikke spreder sig til alle de andre frugter. Desuden kan man mindske risikoen for angreb ved at man håndterer frugterne med forsigtighed når man plukker dem, så man undgår skader på overfladen.