Bambus – Pryd eller pestilens?
Bambus er efter massedøden i 1990’erne ved at finde tilbage i de danske haver, og det er på godt og ondt. Nogle typer af bambus breder sig så kraftigt, at de udvikler sig til problematisk ukrudt.
Går vi 30-40 år tilbage i tiden, var bambus meget udbredt i danske haver. Det var hovedsageligt gul bambus, Fargesia murielae og sort bambus, Fargesia nitida, som prydede haverne. Men i midten af 90’erne begyndte planterne at blomstre for derefter at gå ud, og synet af visne, døde bambus var meget udbredt når man bevægede sig gennem villa- og parcelhuskvartererne. Det var et stort, og dyrt arbejde at grave de massive og seje rodklumper op, og efter sådan en omgang, var der ikke den store lyst til at plante nye bambus.
Nu er bambus imidlertid ved at komme tilbage i de danske haver. I dag findes der mange flere forskellige arter i havecentrene end dengang, både høje og lave, med forskellige farver stængler og arter med store blade, som har et mere eksotisk udseende.
Bambus har mange gode egenskaber som haveplante. Det er robuste planter der ikke stiller store krav til jordbunden så længe den er nogenlunde fugtighedsbevarende. Flere arter tåler vind og kan bruges til at skabe lækroge og nogle arter bliver 5-6 meter høje og er gode til afskærmning. Men man skal være meget opmærksom på hvordan planterne vokser, inden man planter dem i haven.
Danner tuer eller udløbere
Bambus er verdens største græs. De forskellige arter af bambus vokser på forskellige måder, men kan deles om i to hovedgrupper. Tue-dannende og udløber-dannende. De tue-dannende bambus vokser i en klump, som langsomt breder sig og bliver mere og mere omfangsrig. Det gælder fx for gul bambus, Fargesia murielae. De udløber-dannede vokser ligesom den velkendte kvikgræs med underjordiske udløbere (rhizomer), og nogle har så kraftig en spredningsevne, at de er nærmest umulige at styre, hvis de trives. Det gælder fx for palmebladet bambus, Sasa palmata, og japansk bambus, Pseudosasa japonica. I nogle haver spreder de sig så kraftigt at de er gået hen og blevet så stort et problem, at det sætter en kraftig dæmper på glæden ved at dyrke have.
Bambus ude af kontrol
Udløber-dannende bambus kaldes på engelsk for ”running bamboo”, og det er meget sigende for, hvor hurtigt de udvikler sig med deres udløbere. De kan hurtigt sprede sig til områder hvor de ikke er tiltænkt at skulle vokse, og kender ikke til skellinjer. Det kan i værste fald betyde, at der er risiko for at de spreder sig naturen, og bliver en trussel for vores hjemmehørende arter. I naturen er det endnu sværere at kontrollere planter end indenfor havelågen.
I Nordamerika og England er flere af de udløber-dannende bambus kategoriseret som invasive arter. Dertil er vi ikke kommet endnu i Danmark, men det er planter der har meget tilfælles med de invasive arter. Mange af de invasive plantearter som vi har herhjemme er oprindeligt haveplanter. Derfor er det vigtigt at haveejerne er opmærksomme på, at disse bambus ikke spreder sig til naturen.
Bekæmpelse af udløber-dannende bambus
Grav nye skud op
Det er ikke en nem opgave at bekæmpe disse bambus, hvis først de er begyndt at brede sig ukontrollabelt. Grav nye skud op med en skarp spade, så snart de viser sig over jorden. Det kan stoppe spredningen, men det er ikke realistisk at fjerne planten helt på denne måde, hvis der er tale om veletablerede planter.
Lav en barriere
For at undgå at bambussen invaderer nye områder, kan man grave en barriere ned i jorden, som forhindrer spredning. På den måde kan man inddæmme problemet. Barrieren kan være jernplader eller kraftige plastikplader.
Kemisk bekæmpelse
Haveselskabet fraråder generelt anvendelse af kemiske bekæmpelsesmidler i haven, men anerkender at der i særlige tilfælde kan være gode argumenter for alligevel at vælge at bruge disse midler. At bekæmpe meget aggressive planter som bambus eller japanpileurt med kemiske midler er en effektiv metode. Skaderne ved ikke at gøre noget (fx at lade planterne sprede sig til naturen) kan være større end de miljømæssige påvirkninger ved at anvende kemiske bekæmpelsesmidler til at bekæmpe planterne.
Store planter, med tykke stængler skæres ned til jordniveau, og stubbene sprøjtes med glyphosat. Nye skud, som efterfølgende måtte dukke op, sprøjtes også med glyphosat. Følg altid vejledningen på flasken. Man må regne med at der skal sprøjtes flere gange over en sæson, for at slå planterne ihjel. Mest effektivt foretages den første sprøjtning omkring september.
Hvis du ønsker udløber-dannende bambus i haven
Hvis man gerne vil dyrke de udløberdannede bambus i sin have, anbefales det at plante dem i store krukker eller med en solid rodspærrer hele vejen rundt om planten, som forhindrer de underjordiske udløbere i at sprede sig. Rodspærreren skal gå minimum 80 cm ned i jorden. Barrieren kan bestå af jernplader eller kraftige plastikplader.