Er haven fuld af ukrudt?
I efteråret, hvor vejret stadig kan være både lunt og fugtigt, og ukrudtet derfor gror lystigt, kan haven have brug for en hovedrengøring.
I køkkenhaven, hvor interessen måske kun holdt frem til sommerferien, står havemælderne højt, og i prydbedene er pladsen måske blevet trang i blandingen af ukrudt og kulturplanter.
Selvom man måske fortæller sig selv, at det kan være lige meget, for om lidt kommer vinteren jo og lægger det hele øde, så er det langt fra sandt. Det kan altid betale sig at rydde ukrudtsplanter væk. Du undgår, at de smider frø eller breder sig endnu mere under jorden – og bliver endnu mere besværlige at fjerne. Hvis vinteren er lun, kan overvintrende ukrudtsplanter sagtens bruge tiden på at øge rodnettet og vokse sig større og stærkere.
Hop i et par gummistøvler og tag et par solide arbejdshandsker på. Hænderne er det bedste redskab, når et bed skal gøres rent.
Ryk først alt det høje ukrudt op – brug evt. et mælkebøttejern/tidseljern til at løsne rødderne, hvis de går langt ned i jorden. Det gælder for blandt andet mælkebøtte og agertidsel. Nu er det resterende ukrudt nede i en højde, som er overskuelig.
Grav det hele forsigtigt igennem med en lugegaffel i håndstørrelse. På den måde kan du løfte ukrudtsrødderne fri af jorden og fjerne dem med den anden hånd.
Pas på med fræseren
Hvis det er større arealer, der er gået i jungletilstand, kan en fræser blive et nødvendigt redskab. Vær dog forsigtig med at bruge en fræser på jord, der er inficeret af brombær, snerler, skvalderkål og kvikgræs. Disse planter har alle udløbere fra rødderne, og blot en lille stump af dem bliver nemt til nye planter, når fræserens knive findeler rødderne. Hvert lille stykke rod er i stand til at blive til en ny plante. Her er det bedre at kultivere eller grave nænsomt med en havegreb, så alle rødderne kommer med op over jorden. Ligesom med den lige hånd-lugegaffel kan man med en havegreb løsne jorden og trække planterne og deres rødder op i store stykker.
Saml alle ukrudtsrødder og overjordiske dele sammen og smid dem ud.
Generelt skal man være opmærksom på, at jorden slet ikke har godt af at blive vendt for meget, for mikrolivet bliver forstyrret, og mange små organismer kan ikke overleve at blive flyttet for meget op og ned. Så HVIS det er muligt: vend ikke jorden, men lirk ukrudtet forsigtigt op.
Red stauderne
Står der allerede planter i det overgroede område, skal du selvfølgelig passe på deres rødder. Hvis det er skvalderkål og kvikgræs, der er udfordringen i bedene, kan de være krøbet ind mellem kulturplanternes rødder. Så er det et større projekt at få planterne renset: Grav planten op, og lirk roden så meget fra hinanden, at du kan spotte ukrudtsrødderne. Fisk dem ud – alle sammen!
Du kan finde en god guide i nedenstående link, som - selvom det handler om staudedeling - fint viser, hvordan du kan rense dine kulturplanter for uønskede rødder.
Bagefter sætter du planten i jorden igen – evt. i et andet bed, hvor der er helt ukrudtsfrit. Her kan planten vokse, indtil du er helt sikker på at have fået has på ukrudtet på det gamle voksested og i kulturplantens rodsystem.